Seppu Blatterju kljub letom ne zmanjka idej in motivacije za spremembe na nogometnih igriščih. Foto: Reuters
Seppu Blatterju kljub letom ne zmanjka idej in motivacije za spremembe na nogometnih igriščih. Foto: Reuters
Franz Beckenbauer
Tokrat si je Blatter pridobil tudi podporo takšnih nogometnih veličin, kot sta Franz Beckenbauer in Johan Cruyff. Foto: EPA
Michel Platini
Michel Platini bo vodil srečanje strateškega komiteja, ki naj bi kot prvi razpravljal o Blatterjevem predlogu. Foto: EPA

Švicar se je spotaknil ob zakone EU-ja, ki dovoljujejo prost pretok delovne sile, in želi v začetnih postavah videti le pet tujih nogometašev. Tako bi se lažje razvijali domači nogometni talenti.

Blatter ima podporo Fergieja in Kaiserja
"Delavci v Evropi lahko krožijo prosto, ampak nogometaši niso delavci. Potrebuješ jih enajst, da lahko odigraš tekmo. So bolj umetniki kot delavci," poudarja Blatter, ki želi načrte sprejeti do maja 2008, v veljavo pa naj bi stopili v letu 2010. Na jezne odzive ni bilo treba dolgo čakati. G-14, ki predstavlja 18 najmočnejših evropskih klubov (tudi Real Madrid, Liverpool, Manchester United ...), je 71-letnika že decembra opozarjalo, naj ne zahteva tega pravila. "Imam podporo Franza Beckenbauerja, Johana Cruyffa in trenerja Manchester Uniteda Alexa Fergusona," jim odvrača Blatter.

Platini: Filozofija fantastična, a nemogoča
Z idejo se strinja tudi predsednik Uefe Michel Platini, ki pa ne verjame, da bi zakon v EU-ju lahko stopil v veljavo: "Filozofija je fantastična, ampak nemogoča in bo zakonsko težko sprejeta." Francoz ima kot predsednik evropske krovne nogometne organizacije že sam dovolj težav z EU-jem.

EU se je lotil tudi Uefinega pravila
Pod njegovim podrobnim preučevanjem je namreč tudi Uefino pravilo o "doma vzgojenem igralcu", ki je v veljavo stopilo leta 2006 in narekuje, da mora vsako moštvo v evropskem klubskem tekmovanju imeti vsaj osem domačih igralcev.

Ni važno od kod si, ampak kdo si
Arsene Wenger, ki je imel v Arsenalovem kadru za torkov obračun Lige prvakov proti Steaui le enega Angleža, ostro nasprotuje Blatterjevemu predlogu: "Sem proti. Šport je tekmovalen in tekmovanje temelji na vrednosti. Ni važno, kje si rojen, ampak kdo si. Moja prva odgovornost za moj klub je, da igram najboljši nogomet z najboljšimi nogometaši."

Se lahko zgodi drugi Bosman?
To ne bi bil prvi spor med Fifo in EU-oblastmi. Leta 1995 je najvišje evropsko razsodišče dalo vsem športnim profesionalcem znotraj EU-ja več svobode pri izbiri klubov s t. i. Bosmanovim pravilom - poimenovanem po Belgijcu Jeanu-Marcu Bosmanu, ki je svoj primer predal na sodišče in za vedno spremenil prestope športnikov iz kluba v klub.

"Bosman je bil drag za šport. To bi bilo za Fifo, Uefo, še sploh pa za kateri koli klub, ki bi se odločil za tako pot, še dražje," pravijo v EU-ju. Tisti, ki bi podprli Blatterjev načrt in omejili število tujcev, bi tvegali tožbe na sodiščih, kar bi privedlo do velikih stroškov in kazni.

Ž. K.