Miha Zupan je bil letos med 15 izbranci Aleša Pipana za nastop na svetovnem prvenstvu. Po pripravljalnem turnirju v Mariboru je odpadel s seznama potnikov za tekmovanje na Japonskem. Foto: RTV SLO
Miha Zupan je bil letos med 15 izbranci Aleša Pipana za nastop na svetovnem prvenstvu. Po pripravljalnem turnirju v Mariboru je odpadel s seznama potnikov za tekmovanje na Japonskem. Foto: RTV SLO
Miha Zupan
Leta 2004 je bil Zupan razglašen za MVP-ja in najboljšega zabijalca All Stara. Foto: Liga UPC Telemach
Miha Zupan
Tomo Mahorič Zupana dobro pozna še iz časov, ko je bil trener Slovana. Foto: RTV SLO

Kranjskogorčan si je enostavno zaželel sprememb in novih izzivov, ki jih je našel v Unionu Olimpiji. Če mu Kodeljevega ni uspelo zapustiti pred dvema letoma, je tokrat to hotel storiti za vsako ceno, tudi če se je moral preseliti na sodišče. Po začasni odredbi Zupan v naslednjem letu lahko igra za ekipo Toma Mahoriča, dokler razsodba ne bo dokončno znana.

Zanj je prestop dejansko končan, čeprav bosta kluba bila še trdo bitko zaradi odškodnine. Na splošno 24-letnik ne pozna predaje, saj se kljub naglušnosti ni oziral na mnenja drugih, ki so mu napovedovali kariero solidnega centra v 1. B-ligi, ampak se je razvil v vrhunskega košarkarja, ki je reprezentanco gluhih in naglušnih na evropskem prvenstvu v Ljubljani popeljal do naslova evropskega prvaka. Zdaj je čas, da zablesti tudi v Evroligi.


Pri Slovanu ste, pred prestopom k Olimpiji, začeli svojo profesionalno pot. Na koncu se z njimi niste razšli povsem korektno ...
Moja želja je bila, da pridem v Olimpijo predvsem zaradi Evrolige. Pri Slovanu me niso razumeli, da hočem pod Rožnik, saj so imeli z mano oziroma Goranom Dragičem svoje ambicije. Po sedmih letih na Kodeljevem sem bil željen sprememb, postavil sem si nove izzive.


Kakšen sprejem pričakujete na Kodeljevem v sobotni tekmi ob odprtju Lige NLB?
Ponovno se veselim obiska Kodeljevega. Navijači so me prijazno sprejeli na vsaki tekmi, ko sem bil še "domačin", upam da bo tako tudi tokrat.


Kako komentirate izjavo Slovanovega direktorja Rajglja, da ste še vedno njihov igralec?
On to trdi, je pa tako, da začasno lahko igram za Olimpijo. Imamo eno leto po odločbi sodišča, da ta prestop uredimo. Še vedno se bo treba pogoditi glede odškodnine. Jaz nisem Slovanov igralec, čeprav prestop k Olimpiji uradno ni sklenjen.


Olimpija je bila za vas zagreta že pred dvema letoma, a ste ponudbo zavrnili?
Že takrat sem želel prestopiti pod Rožnik, a je direktor Slovana Janez Rajgelj želel zelo visoko odškodnino, tako da je Gregor Fric, takratni direktor Olimpije, odstopil od ponudbe.


Iz tujih klubov ni bilo ponudb?
Mene je zanimal le Tivoli. Imel sem ponudbe iz Italije, a to niso bili evroligaški klubi. Olimpija je bila tak klub z domačim terenom, tujina pa bi bila zame velika sprememba.


Z novim soigralcem Markom Miličem, ki vas je najbolj navdušil nad zabijanjem, sta že osvojila naslov najboljšega zabijalca na All Staru. Se kdaj pomerita na treningu?
Z veseljem bi se pomeril z njim. Potrudil se bom, da bom jaz zmagal (smeh).


Ga boste v vlogi navduševalca tivolskega občinstva z atraktivnimi akcijami zamenjali?
Milič je odličen zabijalec, ki še vedno navdušuje.


Kam lahko Olimpija poseže v Evroligi in Ligi NLB?
V Evroligi bo treba priti med prvih 16. Če nam to uspe, se potem ne bomo predali in se poskušali prebiti čim višje. Precej bo odvisno od nas. V Jadranski ligi se moramo uvrstiti v polfinale.


Kaj je po vašem mnenju na prijateljskih tekmah manjkalo Olimpiji? Kje je pred obračunom s Slovanom treba največ storiti?
Imamo prenovljeno ekipo, nekateri igralci so se pozno priključili. Manjka nam uigranosti, tako da potrebujemo nekaj časa. Mislim, da bomo pred igro s Slovanom to izboljšali.


Potrebujete še kakšnega čvrstega, fizično močnega igralca pod košem?
Rabimo eno petico, ki bo pravi robusten center. Ti so žal v Evropi zelo dragi. Upam, da bo vodstvo imelo srečo in bomo popolnili ekipo.

Ž. K./RTV SLO