Organizatorji so še dva dni pred prvimi tekmami v skupini B urejali stadion Jose Antonio Anzoategui v Puerto La Cruzu. Foto: EPA
Organizatorji so še dva dni pred prvimi tekmami v skupini B urejali stadion Jose Antonio Anzoategui v Puerto La Cruzu. Foto: EPA
Komaj 19-letni Anderson, za katerega je Manchester United že konec maja Portu odštel nekaj več kot 25 milijonov evrov, se je takole intenzivno pripravljal na treningu pod okriljem selektorja Dunge. Je že letos prišel njegov čas tudi v brazilski članski reprezentanci? Foto: EPA
Robinho
Robinho naj bi bil eden ključnih igralcev v brazilski reprezentanci, ki bo skrbel za gole. Foto: EPA

Gostitelji so si zaželeli udaren uvod v južnoameriško prvenstvo, ko bi začetni udarec na prvih tekmah skupine A izvedla ena od nogometnih legend Pele ali Diego Maradona, a sta oba zahtevala previsok honorar. "Ne moremo izpolniti njunih denarnih zahtev. Oba sta vsega spoštovanja vredna, toda tudi v Venezueli imamo veliko športnih zvezdnikov, ki bodo lahko izpolnili to nalogo," je pojasnil vodja organizacijskega komiteja Eduardo Alvarez, čigar država bo prvič v zgodovini gostila to prestižno tekmovanje. Kljub drugačnim napovedim je Maradona vendarle prisostvoval otvoritveni tekmi gostiteljev z Bolivijo in ob prisotnosti predsednika Huga Chaveza izvedel prvi udarec na dvoboju.

Tudi brez Kakaja in Ronaldinha v brazilskem moštvu mrgoli talenta
Brazilci, branilci naslova izpred treh let, so resda brez Kakaja in Ronaldinha, vendar s kopico mladih talentov, kot sta nova okrepitev Manchester Uniteda Anderson in zvezdnika Seville Daniel Alves oz. Werderja Diego, ki jih bo na igrišču vodil izkušeni vezist Arsenala Gilberto Silva, s klopi pa 43-letni selektor Carlos Dunga.

Ze Roberta zamenjal Baptista
Zaradi Bayernovih zahtev po prenehanju reprezentančne kariere je njegovo vabilo zavrnil 32-letni Ze Roberto, tako da je nekdanji kapetan selecaa, ki naj bi veliko stavil tudi na Realovo desetico Robinha, naknadno v moštvo vpoklical Julia Baptisto. Prva tekma carioce čaka proti Mehiki, ki je poleg ZDA, zmagovalca Zlatega pokala, prejela posebno vabilo na tekmovanje.

Bodo Argentinci prevzeli vodstvo po številu naslovov?
Američani se bodo za začetek v skupini C pomerili z Argentinci, ki se nameravajo večnim rivalom iz Brazilije oddolžiti za bridek finalni poraz po enajstmetrovkah leta 2004 in prevzeti vodstvo na lestvici najuspešnejših udeležencev tekmovanja. Trenutno so z Urugvajci izenačeni pri 14 naslovih.

Med gavče se vrača Riquelme
Zato je selektor Alfio Basile zbral moštvo, ki je nabito z nogometnim znanjem: Lionel Messi (Barcelona), Carlos Tevez (West Ham), Luis Gonzalez (Porto), Diego Milito (Zaragoza), Hernan Crespo (Inter) in spet prebujeni povratnik med gavče Juana Roman Riquelme (Boca) so imena, ki govorijo sama zase. Obrambi bosta poveljevala izkušena Roberto Ayala in Javier Zanetti.

V četrtfinale se bosta uvrstili obe prvouvrščeni moštvi iz treh skupin ter najboljša tretjeuvrščena.

Copa America, prvi krog
Skupina A, torek:

URUGVAJ - PERU

VENEZUELA - BOLIVIJA

Skupina B, sreda:
EKVADOR - ČILE

BRAZILIJA - MEHIKA

Skupina C, četrtek:
PARAGVAJ - KOLUMBIJA

ARGENTINA - ZDA

Ž. K.