Branko Ilič je imel že na prvi tekmi v dresu Betisa težko nalogo: ustaviti najboljšega strelca španske lige Frederica Kanouteja. Foto: EPA
Branko Ilič je imel že na prvi tekmi v dresu Betisa težko nalogo: ustaviti najboljšega strelca španske lige Frederica Kanouteja. Foto: EPA
Branko Ilič
Betis je eden izmed redkih španskih klubov, ki v ima uradnem imenu pristen španski naziv za nogomet balompié (Real Betis Balompié) in ne angleške izpeljanke futbol. Foto: Reuters
Betis je pred dvema letoma v finalu kraljevega pokala premagal Osasuno in si po letu 1977 drugič priigral to lovoriko. Foto: EPA
Luis Fernandez
Luis Fernandez je pred prihodom v Sevillo vodil Beitar iz Jeruzalema. Foto: EPA
Branko Ilič
Branko Ilič je v reprezentanci začel igrati, ko je selektor postal Brane Oblak. V sredo je igral do 61. minute, ko ga je zamenjal Suad Filekovič. Foto: EPA

Donedavni član Domžal je šel po poti reprezentančnih kolegov Valterja Birse, Milivoja Novakoviča in Roberta Korena, ki so se hitro znašli v prvih postavah Sochauxa, Kölna in West Bromwicha. Slovenski Beckenbauer, kot ga je nekoč opisal nekdanji selektor Brane Oblak, je prejšnji četrtek le tri dni po podpisu pogodbe prvič zaigral za Betis v mestnem derbiju proti Sevilli (0:0), v soboto prispeval sijajno podajo za prvi zadetek ob zmagi proti Athleticu Bilbau (1:2), v naslednjih dneh pa ga čakata nova dvoboja s Sevillo, najprej v prvenstvu, nato pa še v pokalu. Na domačem stadionu Manuel Ruiz de Lopera se bo tako premierno predstavil na najbolj vročih srečanjih.

V "Baetici" kot doma
"Nisem pričakoval, da bom dobil priložnost tako hitro, čeprav sem bil pripravljen. Nekateri ljudje so mi govorili, da bom igral že proti Valencii, toda takrat še nisem podpisal pogodbe. Nisem vedel, kako je to sploh možno, a sem si rekel: če bom igral, bo treba oddelati čim bolje, da bodo potem vsi zadovoljni. Nato sem podpisal pogodbo. Proti Sevilli sem zvedel na dan tekme, da bom igral. Prišel sem na igrišče in oddelal svoje. Bili so zadovoljni z mojo igro," je prve dni v Andaluziji (po rimsko Baetici) opisal Ilič. Ker mesec in pol ni igral, mu je bilo na debiju malce težje, vendar ni imel velike treme, v Bilbau pa je že nekoliko lažje dihal.

"Ko sem prišel na igrišče, sem se osredinil samo na igro in ne na gledalce. Bilo je res bučno, vendar moraš biti pripravljen na to,"
je o vtisih s prve tekme še povedal otrok Olimpije in dodal: "Upam, da bo šlo samo še na bolje in da po petih mesecih podpišem pogodbo, ker se po 14 dneh počutim zelo dobro in je vse sanjsko - tako kot bi si lahko samo želel."

Najbolj mu pomaga Vogel
Betis je po dveh zaporednih zmagah splaval z dna lestvice. V nadaljevanju prvenstva je osnovni cilj španskih prvakov iz leta 1935 obstanek v ligi, kaj več pa bodo poskušali narediti tudi v pokalu, ki so ga nazadnje osvojili pred dvema letoma.

Iliča so v klubu lepo sprejeli. "Razumem se z vsemi, največ pa se pogovarjam s Švicarjem Voglom, ker zna angleško in tudi če je kakšen problem na igrišču ali zunaj njega, on prevaja," pravi novopečeni član "Beticosov". V veliko pomoč mu je tudi pomočnik trenerja iz Čila, ki mu pomaga pri komunikaciji z glavnim trenerjem Luisom Fernandezom.

Fernandez se prilagaja vsaki ekipi posebej
Prav strokovnjak, ki je zaslovel s tem, ko je v Paris St. Germain pred leti pripeljal Ronaldinha, naj bi bil najzaslužnejši, da je prestopil v Betis, saj si ga je sam zaželel v svojem moštvu. "Ne vem, kje me je gledal. Imel je DVD-je. To sem izvedel, ko sem prišel v Sevillo. Bil sem zelo vesel in na neki način presenečen," je na vprašanje, ali morda ve, kdaj in s čim je navdušil zdajšnjega "šefa", odgovoril 24-letni Ilič in odkril recept za uspeh francoskega trenerja. "Fernandez se prilagaja vsaki ekipi posebej. Bilbao je igral dolge žoge na Urzaiza, mi pa smo se postavili tako, da smo vsakemu igralcu pokrivali hrbet."

Tudi čez novega selektorja Matjaža Keka nima pripomb. "Spoznal sem ga v teh dveh, treh dneh. Način dela ima zelo v redu, zelo dober in lahko pričakujemo dobre igre v prihodnje," je povedal po sredini tekmi proti Estoniji in dodal, da so treningi drugačni kot Oblakovi. Zdaj že standardni član reprezentance je v njej debitiral avgusta 2004 na tekmi proti Srbiji in Črni gori.

Selektor bo govoril, kaj morajo popraviti
In kako je sam zadovoljen s predstavo v Domžalah? "Igralci smo tu, da igramo, selektor pa bo govoril, ali je zadovoljen ali ni zadovoljen. Glede borbenosti mislim, da smo zelo dobro odigrali. Ker smo se dobili po dolgem času, mogoče igra ni stekla tako, kot bi si mi in seveda vsi drugi želeli, ampak ni bilo tudi tako slabo. Ker je bilo igrišče zelo spolzko, se ni dalo tako lahko razviti igre. Bila je zelo podobna tekma kot tista z Luksemburgom. Zelo težko je bilo igrati, ker ni bilo veliko prostora," je menil Ilič, ki še čaka na prvi zadetek v izbrani vrsti. Razmišljanja o izboljšavah je prepustil Keku: "Selektor bo govoril na treningih, kaj moramo popraviti."

Matej Rijavec