Walter Hofer je zelo zadovoljen z organizacijo finala v Planici. Foto: RTV SLO
Walter Hofer je zelo zadovoljen z organizacijo finala v Planici. Foto: RTV SLO
Med stojnicami s hrano in pijačo je bilo zelo veselo. Na žalost je večina spet pretiravala s pitjem alkoholnih pijač. Foto: RTV SLO
Gustav Mayer
Gustav Mayer je leta 1934 prvi skočil na Bloudkovi velikanki. Foto: RTV SLO
Janko Dernič
Janko Dernič je Seppu Bradlu leta 1934 nosil smuči, ko je Avstrijec kot prvi preskočil 100 metrov. Foto: RTV SLO

"V prejšnjih sezonah je prireditev uspela v športnem smislu, tokrat pa je tudi organizacija prava. To je daleč najbolje organizirana prireditev v dolini pod Poncami," je dodal Avstrijec in potrdil, da bo tudi marca prihodnje leto finale svetovnega pokala v Planici.
Ko smo ga povprašali, ali v nedeljo pričakuje nov svetovni rekord, se je odločno postavil v bran varnih poletov: "Naš cilj je dobiti zmagovalca tekme za svetovni pokal, rekordne daljave nas ne zanimajo. Pomembno je, da so poleti čim varnejši. Lov na rekordne znamke je zanimivejši za gledalce in medije. Upam, da tudi v nedeljo svetovni rekord ne bo padel!"

Očitno se letos ne bo ponovila izjemna nedeljska tekma iz lanske sezone, ko je Björn Einar Romören kot najboljši pristal pri 239 metrih. Janne Ahonen je tedaj pri 240 metrih padel, a jo na srečo odnesel brez hujših poškodb. Žirija tokrat ne bo tvegala.

Tudi tokrat veselica ni umanjkala
Planica se spet ni izneverila tradiciji in ostaja predvsem velika veselica. Organizatorji so se sicer potrudili in številne stojnice z alkoholnimi pijačami pomaknili malce stran od skakalnega objekta, kljub temu pa je za premnogo obiskovalcev znova veljalo, da je za njih glavna pijača, skoki pa so postranska zadeva. Ko smo po tekmi zapustili prostor, namenjen novinarjem, in se odpravili med "navijače", je bilo, kot bi stopili v drug svet - 50 oseb so zaradi preveč popitega alkohola morali prepeljati v bolnišnico.

Oglejte si fotozgodbo.
Na drugi strani mojstri jedi z žara niso bili preveč zadovoljni, saj so po njihovih besedah prodali manj hrane kot v preteklih letih. Tudi besede moža, ki je prodajal knjige o edinem slovenskem svetovnem rekorderju Jožetu Šlibarju, povedo marsikaj. "Ljudi knjige ne zanimajo, bolj jih zanima pivo," je odgovoril, ko smo ga vprašali, koliko knjig so ljudje pokupili.

Tudi Gustav Mayer je užival v poletih
Polete si je v družbi planiške legende Janka Derniča, ki je bil med letoma 1947 in 2000 vodja priprave skakalnice, ogledal tudi Gustav Mayer. Avstrijec je leta 1934 kot prvi skočil na tekmi na Bloudkovi velikanki. Tokrat si je lahko to napravo ogledal podrto, v takem stanju je že od 16. decembra 2001.

Planiški večer minil v spominu na prvi skok prek 100 metrov
Dernič in Mayer sta se spomnila marčevskega dne pred 70 leti, ko je Avstrijec Sepp Bradl kot prvi preskočil 100 metrov (101,5 metra). Posebej sta ponosna, da sta se slikala z Birgerjem Ruudom. Norvežan je leta 1934 postavil prvi svetovni rekord v Planici (92 metrov).

V petek zvečer so pod velikanko pripravili tudi planiški večer, kjer so se spomnili tega zgodovinskega dogodka, ki je ime doline pod Poncami z zlatimi črkami zapisal v zgodovino skakalnega športa.

"Po 70 letih me ljudje še vedno sprašujejo o Bradlu. Zelo sem ponosen, da sem mu nosil smuči, s katerimi je kot prvi preletel 100 metrov. V Planici je bilo že takrat veliko gledalcev, ta tradicija pa se je ohranila do današnjih dni. Moj prijatelj Janez Gorišek je najbolj zaslužen za rekordne daljave na velikanki. Je nedvomno največji strokovnjak za gradnjo letalnic na svetu. V zadnjih letih smo naredili velik korak naprej, novinarji in gledalci imajo večje udobje. Nujno potrebujemo novo žičnico, saj morajo skakalci del poti še vedno opraviti peš, kar nam zares ne more biti v ponos," je dejal Dernič.