Po končani čokoladici je Stenmark rade volje poziral. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Po končani čokoladici je Stenmark rade volje poziral. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Ingemar Stenmark
Šved bo v Ljubljani le en dan, jutri že odhaja v Beograd. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Ingemar Stenmark
Nekdanji smučar je tipični predstavnik Skandinavcev - tih, preprost in ne najbolj zgovoren. Foto: RTV SLO/K. Sajovic
Jens Byggmark
Stenmarkov vroči namig za prihodnost smučanja: svetlolasi Laponec Jens Byggmark.
Bode Miller
Nekonvencionalni Američan Miller je za Stenmarka blagoslov za smučanje. Foto: RTV SLO
Ingemar Stenmark in Jure Košir
Stenmark je bil v Sloveniji tudi na lanskoletni poslovilni zabavi Jureta Koširja v Kranjski Gori. Foto: RTV SLO


Ne, to ni statistika švedskih uspehov v alpskem smučanju, pač pa dosežek enega samega človeka. Ingemar Stenmark je ime, sinonimno z belim cirkusom. 50-letnik iz Tärnabyja je v svoji 28-letni karieri dosegel vse, kar se je doseči sploh dalo, a še vedno mu motivacije ni zmanjkalo nikoli. Smučal ni zaradi slave, denarja ali vpisa v zgodovinske knjige, pač pa zaradi čistega veselja do športa.

Kateri izmed smučarjev, ki še tekmujejo, je za vas najbolj dovršen?
Morda Kjetil Andre Aamodt, ker je zmagal v vseh disciplinah, njegovi uspehi pa se raztezajo čez številna leta.

Katera pravila Fisa (Mednarodne smučarske zveze) mislite, da bi se morala spremeniti?
Mislim, da je občutno preveč tekem. Če jih je toliko, kot jih je, te začnejo že dolgočasiti - saj jih ljudje lahko vidijo na televiziji že skoraj vsak dan!

To verjetno predstavlja težavo tudi za smučarje, ki med tekmami nimajo dovolj oddiha?
Tako je. Potem pa je vmes stlačeno še svetovno prvenstvo, ki je kar na vsaki dve leti ...

Ostaniva pri FIS-u. Gre za konservativno organizacijo. Pred kratkim pa se je pojavila zamisel, da bi ustanovili alternativo svetovnemu pokalu- ta bi bila bolj zabavna, tekmovalci bi bili deležni posebnih ugodnosti, kot je zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa bi privabili mlajše občinstvo. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Kaj pa vem, težko je spremeniti zadeve. Saj so uvedli druge, atraktivnejše discipline, kot je na primer smučanje na grbinah. Mislim, da ne smeš stvari preveč mešati.

Verjetno svetovni pokal redno spremljate. Za katere mlade smučarje, ki jih vidimo to sezono, bi rekli vi, da so lahko v prihodnosti velika imena belega cirkusa?
Pravzaprav, ne vem. Izpostavim lahko le enega - prihaja iz mojega domačega kraja (Tärnaby, op. a.), star je 21 let in na prvem slalomu sezone v Leviju je bil šesti (gre za Jensa Byggmarka, op. a.). On je dober že vrsto let in mislim, da lahko postane eden najboljših v slalomu in veleslalomu - morda pa tudi v hitrih disciplinah.

V soboto je Marco Büchel s 35 leti in 21 dnevi postal najstarejši zmagovalec svetovnega pokala. Le dan kasneje je 37-letni Patrick Järbyn postal najstarejši na stopničkah. Kaj menite o tem fascinantnem trendu?
(smeh) Ja, res je neverjetno. Mislim, da je to povezano s smučmi oziroma z razvojem smučarskega materiala. Smučanje je postalo manj tehnično kot nekoč. Zdaj ne potrebuješ več istega občutka kot pred 20 leti. S staranjem lahko zelo hitro izgubiš ta občutek, zdaj pa če izgubiš občutek za smučanje, to ni več tako pomembno, še vedno si lahko odličen smučar.

Za skandinavsko, kanadsko in ameriško ekipo je videti, da imajo veliko mero ekipnega duha. Kako veliko vlogo lahko ta dejavnik pravzaprav igra v tako individualnem športu, kot je smučanje?
Oh, mislim, da je ekipni duh izjemno pomemben, ker z dobrimi prijatelji dobiš inspiracijo od ekipe.

Izmed vseh smučarjev, ki jih vidimo v SP-ju danes, ima Bodeja Millerja marsikdo za največji talent, kar ga je svet smučanja videl. Upoštevajoč Millerjevo formo (oz. pomanjkanje le-te), motivacije (oz. pomanjkanje le-te), njegove neortodoksne navade ... kako ga vidite vi? Kot neobrušen diamant, hipijevski svobodni duh ali morda delite mnenje amerišega tiska, za katere je Miller največja zguba v smučanju?
(smeh) Ne, ne mislim, da je največja zguba. Naredil je ogromno za smučarski šport in jaz osebno ga rad gledam smučati. Vem, da ima navado govoriti preveč glede slabih stvari, kar je precej neumno, a morda se je zdaj spremenil. Na žalost je imel slab štart sezone, brez dobrih rezultatov. Bomo videli, kaj bo.

Letos so ameriške smučarje zadela nova pravila, ki med drugim prepovedujejo pitje s trenerji in spanje v avtodomu. Se strinjate z nekaterimi tekmovalci, ki trdijo, da je edini krivec za uveljavitev teh pravil Miller, in kakšen je vaš pogled na ponočevalni in popivajoči dejavnik v svetovnem pokalu?
Mislim, da je nemogoče popivati, ko si vrhunski smučar - okej, lahko popiješ en kozarec, ampak da bi se pogosto napil do pijanega je preprosto nemogoče. Vendar po mojem Bode Miller tega ne dela in se hoče le delati norca iz medijev.

Zaradi smučarske kariere ste se morali verjetno veliko odrekati. Vam je kaj žal?
Če bi že kot otrok vedel, kako težka je kariera smučarja, potem ne bi nikoli postal smučar.

Kaja Sajovic