Črni slovenski orli. Foto: EPA
Črni slovenski orli. Foto: EPA
Petra Majdič
Na oblačilih Petre Majdič težko najdemo razpoznavne slovenske barve ali logotip. Foto: EPA
Ana Drev
Alpske smučarke imajo to sezono rdeče kombinezone. Foto: EPA
Klemen Bauer
Biatlonski dresi ustrezajo sklepu OKS-ja. Foto: RTV SLO/T. G.

Olimpijski komite Slovenije je pred 15 leti sprejel zeleno in modro barvo v navezi z belo kot nacionalno barvo za vse slovenske reprezentance, a se tega marsikatera panožna zveza ni držala oziroma ni mogla držati. Posebej opazno je odstopanje v zimskih športih, ki so Slovencem še posebej pri srcu. Kakšni so vzroki za to, je MMC-ju razložil Aleš Peljhan, koordinator nordijskih disciplin pri Smučarski zvezi Slovenije.

Vsak orel z lastnim perjem
Skakanje je zelo poseben šport, kjer so občutki alfa in omega uspeha in poloma, ena izmed ključnih stvari je tudi kombinezon. Nenavadna lastnost skakalnih dresov je, da ima vsak material svojo barvo. Tako je praktično nemogoče zahtevati od skakalcev neke države enotno opremo, kaj šele, da je ta v skladu z željami nacionalnih interesov. Na primer: Primož Peterka na tekmah vseskozi nastopa v črno-belem dresu. Vsak skakalec si tako izbere dres glede na svoje želje in občutke.

Nordijci se držijo pravil
FIS je nordijskim smučarjem (tudi tekačem in kombinatorcem) predpisal, da mora biti na kapah napis države, iz katere prihaja tekmovalec, zastava ali logotip, ki predstavlja državo ali smučarsko zvezo. Slovenski nordijci so se že na začetku osamosvajanja odločili za legendarni logotip Slovenija, moja dežela in od takrat slovenske drese krasi logotip Slovenske turistične zveze, za kar STZ tudi nekaj prispeva v blagajno. Z novim logotipom se bodo s pokrival in oblačil umaknile tudi "rožice".

Skromna izbira barvnih kombinacij
Pri alpskih smučarjih in tekačih se barva dresov spreminja skoraj iz sezone v sezono, kakor se spreminja tudi ponudba tekstilne industrije, ki jih sponzorira. Opremljevalec navadno ponudi samo tri ali štiri barvne možnosti; tako so letos tekači izbirali med rdečo, črno in modro. Želeli so črno, dobili pa modro. Tako reprezentancam preostane le upanje na všečno ponudbo in čimprešnji dogovor, saj se dostikrat zgodi, da kdor izbira, izbirek dobi, kot se je to zgodilo letos alpskim smučarjem. Rdeče-črni kombinezoni so tako zamenjali nekdanje zelene, ki so jih prejemali od prejšnjega opremljevalca, ki je imel to barvo po naključju v svojem izboru več let.

Biatlonci z dresi zadovoljni
Lovci na smučeh so izjema v zimskem taboru. Borut Nunar, direktor biatlonskih reprezentanc: "Želeli smo si drese, ki bi jih imeli več let. To kombinacijo smo izbrali pred Torinom. Nam je všeč, izstopa med ostalimi in še zajema tako imenovane nacionalne barve."

Zamenjati barve s Triglavom?
Slovenija se že ves čas obstoja ukvarja s svojo prepoznavnostjo - zaradi svoje majhnosti, podobnosti imena s Slovaško, zastave, ki je podobna dvajsetim drugim ... Športni uspehi so v svet že dostikrat ponesli ime Slovenije, vendar se je zdelo, kot da tega nis(m)o znali dobro izkoristiti. Tako kot se je izbiral nov logotip Slovenije, ki sicer deli mnenja, je mogoče prišel čas za nov premislek o slovenskih barvah. Morebiti bi še prej potrebovali kaj tako prepoznavnega, kot so hrvaške kocke. Večina ljudi za prepoznavni nacionalni simbol najprej navede Triglav? Vredno razmisleka.

Toni Gruden