Franci Jerančič v formuli ena navija za mlade voznike, kot osebnost pa mu je najbolj všeč Kimi Räikkönen. Foto: MMC RTV SLO
Franci Jerančič v formuli ena navija za mlade voznike, kot osebnost pa mu je najbolj všeč Kimi Räikkönen. Foto: MMC RTV SLO
Franci Jerančič in Nina Jerančič
Franci Jerančič in njegova hči Nina.
Franci Jerančič o formuli ena

Jerančič, ki je bil nekoč tudi sam uspešen v avtošportu, že dolga leta spremlja karavano formule ena. V MMC-jevi spletni klepetalnici je spregovoril o številnih (predvsem tehničnih) novostih, ki jih je Fia sprejela pred začetkom letošnje sezone, ki se bo začela ta konec tedna v Avstraliji. Spremembe naj bi prinesle več prehitevanj, a Jerančič pravi, da "se stvari ne bodo bistveno spremenile. Predvsem zaradi tega, ker so moštva bistveno izboljšala svoje dirkalnike kljub radikalnim spremembam novih aerodinamičnih pravil."

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Točkovalni sistem je "paradoks"
Jerančič, ki tudi sam ni bil daleč od tega, da postane voznik v najelitnejšem razredu motošporta, je skeptičen do pravila, ki naj bi po protestu moštev sicer začel veljati naslednjo sezono, da prvak postne dirkač z največ zmagami. "Problem tega točkovanja je, da bi prvaka lahko dobili že sredi poletja, kar pa ni v interesu televizijskih gledalcev," pravi, sam pa bi predlagal sistem 15-10-7-5-4-3-2-1 ali pa sistem, ki je kratek čas že veljal - 10-6-4-3-2-1. "Razlika med prvim in drugim mestom za dve točki je paradoks."

Koga bi Franci Jerančič, če bi imel svoje moštvo formule ena, izbral za voznika? Je formula ena res manj zanimiva kot nekoč? Je Räikkönen še št. 1 pri Ferrariju? Oglejte si v videoposnetku na desni strani.

Bernie priliva olja na ogenj
Na vprašanje o Bernieju Ecclestonu, alfi in omegi formule ena, je podal zanimiv odgovor: "Bernie je malce star. Seveda velikokrat upošteva svoje prišepetovalce, včasih pa se mi zdi, da hoče prižigati ogenj, spodbujati polemike, ki bi prinesle večje zanimanje za ta šport. Je zelo spreten organizator z izjemnim občutkom, kako iz ljudi potegniti maksimalno korist."

Nina razmišlja o dirki 24 ur Le Mansa
"Mislim, da so ti vlaki šli že mimo. Imela je resne debate z bivšm menedžerjem bratov Schumacher Willijem Webrom pred slabimi 10 leti, nato pa nekako do sodelovanja ni prišlo. Nina je zadovoljna v avtomobilih GT, razmišljamo tudi o nastopu na 24 ur Le Mansa v prihodnjih letih. In to je to," je povedal o karieri hčere Nine, ki je edina ženska voznica v tekmovanju Ferrari Challenge.

C. R.

Franci Jerančič o formuli ena