Tadej Ojsteršek je velik ljubitelj športa. Foto: MMC RTV SLO
Tadej Ojsteršek je velik ljubitelj športa. Foto: MMC RTV SLO
Epruveta
Kemik se ukvarja s kompleksnimi spojinami in njihovimi barvami. Foto: EPA
Roger Federer in Rafael Nadal
Roger Federer in Rafael Nadal sta spletla enega največjih rivalstev v zgodovini tenisa. Foto: EPA
Peyton Manning
Nenavadno šahiranje s telesi. Foto: EPA
Gospodar prstanov
Gospodar prstanov je tista mešanica, ki je prepričala Tadeja Ojsterška. Foto: EPA

Na MMC-ju smo se odločili, da vam predstavimo najdejavnejše uporabnike, ki s svojim delom bogatijo naš in vaš portal. Med te nedvomno sodi Kemik, ki na Mojem spletu deluje vse od leta 2004, poznan pa je predvsem kot odlični teniški analitik.

Kemik je pravi kemik
Vas zanima, kdo se v resnici skriva za tem vzdevkom? To je Tadej Ojsteršek iz Maribora, ki je trenutno na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Na strokovnem področju se najraje ukvarja s kompleksnimi spojinami in njihovimi barvami.

Igral namizni tenis, tenis in košarko
Njegova povezava s športom ima dolge korenine. V mladosti je namreč tri leta treniral namizni tenis, kasneje pa je za zeleno mizo pogosto stopil kot rekreativec. V prostem času rad igra košarko in seveda tenis. Pri tem mu je veliko pomagalo znanje iz namiznega tenisa. "Pri preskoku sem imel še najmanj težav s forehand udarcem v flat, topspin in skrajšani obliki, saj je ta praktično skoraj isti kot pri namiznem tenisu," navdušeno pripoveduje Tadej.

Zakaj spremlja široko paleto športov?
Čeprav na forumu (oddal je že več kot 9.000 sporočil), svojem blogu in komentarji pod novicami najbolj podrobno spremlja tenis, pa to še zdaleč ni edini šport, ki ga z zanimanjem spremlja. "Bolj ali manj spremljam široko paleto različnih športov in športnih dogodkov, saj je vsak šport po sebi lep in ima določene stvari, ki ga razlikujejo od drugega, prav tako lahko s spremljanjem različnih športov ubijem tisto monotonost, ki bi nastala, če bi ves čas spremljal samo enega," razloži Tadej in v svoj ožji izbor uvrsti tenis, ameriški nogomet, košarko in alpsko smučanje.

Ogleda si skoraj vsak dvoboj Federerja
Zadnja tri leta skoraj ni bilo niti enega turnirja serije ATP, ki ga ne bi podrobno spremljal. Zakaj ravno tenis? "Predvsem zaradi tega, ker vsebuje elemente praktično vseh iger z loparji z dodatkom samosvojega servisa (ni kar tako označen za kralja iger z loparji), pri tem pa ne manjka preobratov, epskih dvobojev, pravih dram, izjemnih potez in različnih stilov igranja," razlaga Tadej, pri čemer s ponosom izpostavi navdušenje nad "peresno lahkim maestrom Rogerjem Federerjem".

Ameriški nogomet - šahiranje s telesi
Zanimanje za ameriški nogomet je zadnja leta pri nas v velikem porastu, vzrok za to so tudi prenosi Lige NFL na eni od športnih televizij. "Komentatorja Uroš Valant in Rok Grilec se na svoje področje izjemno spoznata, pri samem športu pa občudujem tisti adrenalin, strategijo, raznovrstnost in dobesedno šahiranje s telesi, veseli me tudi to, da so pri tem športu največji zvezdniki podajalci, ki večkrat zgradijo tiste zmagovite poteze, odsotnost katerega izmed njih pa lahko popolnoma hendikepira moštvo," je Tadej razkril navdušenje nad tem gladiatorskim športom. Košarko in alpsko smučanje pa spremlja že od mladih nog.

Pogleda veliko športnih dogodkov iz preteklosti
Poleg kemije in športa ga še posebej zanima zgodovina. "Vsekakor tudi zgodovina športa, ki sem jo precej preučil pri najrazličnejših športih, pogledal sem si tudi veliko zgodovinskih dvobojev in predstav, da sem začutil, kako je bilo nekoč, to pa lahko primerjam s tem, kar vidim danes," povezavo med zgodovino in športom opiše Tadej. Povezavo med športom in znanostjo pa opiše takole: "Ker sta znanost in tehnika, kamor spada tudi kemija, velikokrat računski posel s kvantitativnimi metodami oz. računstvom, me že od nekdaj privlači športna statistika, ki jo rad preučim, pa naj bo tista enostavna s povprečji določenih elementov na tekmo ali tista težavnejša, kakršno zasledimo pri ratingu podajalcev v ameriškem nogometu."

Knjige, glasba ...
Tadej Ojsteršek zelo rad bere. Njegova idealna knjiga je Gospodar prstanov, "saj vsebuje tako zgodovinske (resda izmišljene) kot tudi fantazijske prvine. Tolkienov svet me že od nekdaj zanima, saj sem iz njega prebral tudi knjigi Hobit in Silmarillion. Sem tudi velik ljubitelj srednjeveških epov, kot so Beowulf, Pesem o Nibelungih, Pesem o Rolandu in Božanska komedija." Občasno v roke prime inštrumenta, na katera zna igrati (violina in klavir).

Za konec si v obliki videoposnetkov oglejmo še nekaj športnih trenutkov, ki so Kemika najbolj navdušili.

"Ljubezen" do Federerja od leta 2002
"Roger Federer me navdušuje zaradi svoje vsestranskosti v igri, ki je na las podobna moji, ko igram tenis ali namizni tenis, da o njegovi osebnosti in spoštljivosti do nasprotnikov ter nepopustljivosti sploh ne govorim. Opazil sem ga leta 2001, ko je v osmini finala v Wimbledonu po petih nizih premagal Peta Samprasa in prekinil Američanov niz 31 zaporednih zmag na sveti travi, zanj pa sem začel navijati leta 2002, ko sem spremljal teniški turnir serije Masters v Hamburgu," pojasni Tadej. Najraje si pogleda njegov obračun proti Nadalu iz Hamburga 2007, kar je edina zmaga Švicarja na peščeni podlagi proti nespornemu peščenemu kralju.

Nepozabni finale Borg - McEnroe
Pri tenisu se rad spomni še na wimbledonski finale Borg-McEnroe iz leta 1980, saj se "tam zelo dobro vidi, koliko manjši je bil odboj na wimbledonski travi od današnjih dni".

Millerjeve vragolije
V alpskem smučanju ga navdušuje "ameriški jezdec" Bode Miller. Ta je lani po tej vratolomni vožnji na prestižnem smuku v Kitzbühlu osvojil drugo mesto.

Poklon Jordanu
V košarki se rad spominja Michaela Jordana in v ogled priporoča naslednji video.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si