Kostelič je bil samo v letu 2008 že petkrat na stopničkah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kostelič je bil samo v letu 2008 že petkrat na stopničkah. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Množica na Sljemenu je z navdušenjem pospremila Kosteličev nastop. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ivica Kostelič
Kostelič je takole slavil svoj uspeh na domačem terenu. Foto: EPA
Zmagovita trojica
Kosteliču zmaga ni ušla za veliko, a tudi drugega mesta se je veselil kot zmage. Foto: EPA
Hrvaški navijači na Sljemenu
Hrvaški navijači so se na Sljemenu predstavili v precej lepši luči kot v Mariboru na tisti razvpiti Zlati lisici, ko so tekmovalke obmetavali s kamni, ovitimi v sneg. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ivica in Janica na OI 2006
Brat in sestra Kostelič čustveno doživljata vse uspehe in poraze drugega. Takole se je Janica veselila z Ivom in njegovo srebrno medaljo v kombinaciji na olimpijskih igrah v Torinu. Foto: EPA

Sljeme je bil nedvomno popoln uspeh za hrvaško smučarijo, ki ji gre tudi po upokojitvi velike Janice Kostelić kot po maslu. Kdo bi si mislil, da bo Kostelić v letu 2008 po številu osvojenih točk le za Bodejem Millerjem? Kdo bi verjel, da bosta na zmagovalnih stopničkah kdaj kar dva Hrvata, kot se je to zgodilo na superkombinaciji v Val d'Iseru?



Hrvaški povratnik, ki so ga po uspehu obkolili predstavniki sedme sile, si je vzel čas tudi za MMC.


Prvič ste smučali na domačem terenu. Kakšen je občutek?
(Dolg premor, op. a.) Neverjeten. Preprosto neverjeten. Ni besed, s katerimi bi lahko opisal vse občutke, ki so se med tekmo in po njej porajali v meni. Sljeme ... Sljeme je tempelj. Hrvaški smučarji imamo do njega nekakšen poseben odnos, ki ga narodi sredi gora ne morejo razumeti. Vi se ozrete in vidite visoke gore vse okoli vas, pri nas pa je Sljeme ena in edina vzpetina. Tu smo se naučili smučati in le sanjal sem lahko, da bom kdaj lahko še drugim tekmovalcem v živo pokazal "svoj hrib". A ko smo po Janičinih uspehih dobili žensko tekmo, sem vedel, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Sljeme videlo tudi moško tekmo. In jo je.

Tekmovalci, novinarji, obiskovalci - vsi hvalijo razpoloženje na Sljemenu. Bi želeli v prihodnosti nočno tekmo tudi za moške (do zdaj so imele le dekleta nočne tekme tu, op. a.), da bi se s tem tukajšnja tekma še bolj približala noriji, kot smo ji priča v Schladmingu?
Da, lahko bi bila, ampak mislim, da je pravzaprav vseeno, ali je nočna tekma ali ni, ozračje ne more biti nikjer boljše od današnjega (smeh).
Hrvaških navijačev nismo vajeni v tako lepi luči, v kakršni so se predstavili danes. Ima Sljeme kakšen poseben blagodejni vpliv nanje?
Poglejte, vi veste, da nas pogosto povsod kritizirajo, mi pa se želimo predstaviti v najboljši luči. Tukajšnje občinstvo je precej športno kulturno, vsi grdi izgredi kot, denimo, v Mariboru na Zlati lisici pred nekaj leti pa niso prava slika hrvaških navijačev, in mislim, da je tukajšnja organizacija posledica neke volje, neke srčnosti, ki obstaja med nami, ki smo navezani na Sljeme.

Po Janičini upokojitvi je zanimanje za smučanje na Hrvaškem opazno upadlo. Zdaj ste vi zopet v vrhu, prihaja pa tudi mladi Natko Zrnčič -Dim. Se občuti ponovni dviga zanimanja?
Poglejte, jaz ne vem, ali bo hrvaško zanimanje za smučanje še kadar koli tako veliko, kot je bilo, ko je še smučala Janica. Ampak moramo se zavedati, da v kateri koli državi na svetu, če bi se upokojila ena "Janica", zanimanje za smučanje tam ne bi bilo več tako veliko. Tako, da, zanimanje pa jasno obstaja, nam pa je najpomembneje, da so za smučanje zavzeti mladi - prav danes smo imeli uspeh na pokalu Loka v Sloveniji v otroški konkurenci - to je pravzaprav tisto, kar je nam pomembno - da prihaja za nami nekdo, ki nas bo nasledil in da obstaja kontinuiteta v tekmovalnem smučanju.

Janica pogreša smučanje?
Ne vem, to vprašajte njo.

Sezona se počasi končuje. Imate svojega favorita za skupno zmago v svetovnem pokalu?
Žal mi je, ampak zdi se mi, da je Benjamin zelo utrujen in da ne more najti tiste stare forme, Bode pa bi lahko zdržal. Mislim, da je majhna prednost zdaj na Bodejevi strani, saj prihajajo superveleslalom v Kanadi in dva smuka v Kvitfjellu. Ne vem, ne znam povedati, kdo je favorit, ampak Bode je v prednosti.

Kaj bi poudarili kot vaš poglavitni cilj v prihodnje: zmaga, stopničke v hitrih disciplinah ali morda medalja na olimpijskih igrah leta 2010?
Vedno medalja na olimpijskih. Olimpijska medalja je za stopnico nad vsem drugim. Že bronasta medalja je nad katero koli drugo medaljo.

Kaja Sajovic