Ted Ligety je prijeten sogovornik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety je prijeten sogovornik. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety
Ligety je predstavnik mlade nadarjene generacije smučarjev, kateri denimo pripadajo še Grange, Byggmark, Janyk in Neureuther. Zanje so značilni ekstremni nakloni pri slalomskih zavojih. Foto: Reuters
Ted Ligety
Ted bo po koncu smučarske kariere preskrbljen - oblikuje namreč svojo linijo smučarskih očal Shred, ki jih uporablja še kar nekaj tekmovalcev v Svetovnem pokalu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ted Ligety na Olimpijskih igrah leta 2006
Na Olimpijskih igrah v Torinu je rešil čast ameriškega smučanja in v kombinaciji privozil do zlata. Štiri leta prej je v domačem Salt Laku na OI nastopil kot predtekmovalec. Foto: EPA

23-letni Američan iz Park Cityja v Utahu, ki je pred dvema letoma na olimpijskih igrah v Torinu senzacionalno osvojil zlato v kombinaciji, je eden najbolj zanimivih smučarjev v svetovnem pokalu.



Iz Kitza je Ligety odšel z osmim (slalom) in petim (kombinacija) mestom, da pa bo mladenič nekoč morda krojil sam vrh skupnega seštevka, pa dokazuje trenutno visoko šesto mesto v boju za veliki kristalni globus.

Kaj vam pomeni Kitzbühel?
Kitzbühel je preprosto "kul" izkušnja. Tekma tu je neverjetna, super posebna, tako veliko zgodovine je za njo ... Mislim, smuk je neverjeten - tako zahteven in nedvomno premaga vsako drugo progo v svetovnem pokalu. Slalom je "kul" zlasti zaradi zbrane množice, čeprav je bila stara slalomska proga zares super, z veliko različnimi karakteristikami, ki jih večina slalomov nima. Ampak na splošno je krasno biti tukaj in krasno oditi od tu z nekaj vsaj napol spodobnimi rezultati.

Bi torej rekli, da ti je to prizorišče ljubše od ostalih v Svetovnem pokalu, ali imate morda kakšno drugo, ki vam je najbolj pri srcu?
Zelo imam rad Beaver Creek - preprosto zato, ker je v Združenih državah in lahko jem ameriško hrano (smeh) ter imam svoje prijatelje in družino na vseh tekmah - to je zares lepo. Ampak po drugi strani pa je tukaj Schladming, kjer je preprosto neverjetno - vsa ta norija ... enkratno! Res se je "kul" udeležiti športnega dogodka, ki ga obišče 60.000 ljudi.

Ali imate kakšen poseben pristop do smučanja, kakšen tekmovalni moto?
Hmmm ... nimam nekega specifičnega mota, skušam se le sprostiti in se zabavati - to je najpomebnejši del smučanja.

Nekateri smučarji se tik pred tekmo radi sprostijo s poslušanjem glasbe. Ali tudi vi kot veliki glasbeni navdušenec prisegate na to?
Ne nujno. Mislim, včasih, ko se peljem v avtu na tekmo, "navijem" do konca Rebel Yell (Uporniški vzklik) Billyja Idola, sicer pa nimam navade poslušati veliko glasbe, ko se pripravljam na smučanje.

Ste eden izmed bolj popularnih smučarjev ...
Okej ... (dvomljivo, op. a.), hvala!

Kako se ob tem počutite?
Dobro mi zveni! (smeh)

Počasi se razvijate v tekmovalca v vseh štirih disciplinah. Kaj je še tisti zadnji korak, ki vam manjka? Se morate morda še otresti strahu v hitrih disciplinah?
Hmm ... v hitrih disciplinah moram predvsem natrenirati moje drsalne sposobnosti. Glede strahu nimam težav, ko je proga zavita in hitra, ko pa je položna in ravna ter moraš delati majhne zavoje, sem preprosto počasen, tako da moram delati na drsalnem občutku.

Ravno v Kitzbühlu se je resno poškodoval vaš ekipni kolega Scott McCartney. Kako si razlagate neverjetno veliko število poškodb to sezono?
Letos je težko. FIS - ne vem, če res vedo, kaj te nove spremembe pravil pomenijo. Mislim, da sicer obstaja neka logika v tem, da so razširili smučko, a za nas tekmovalce je to slaba stvar. S tem hitreje izgubimo oprijem na snegu, nato pa spet na hitro primejo, kar je ponavadi razlog, da gre tekmovalcu koleno. Hočem reči - hočejo narediti smučanje varnejše, ampak mislim, da to deluje le pri mlajših otrocih, v Svetovnem pokalu pa to nima posebnega smisla. Delajo širše smuči, mislim pa, da bi bilo precej bolje, če bi zvišali omejitev glede višine smučke.

Kaja Sajovic