Marcello Lippi v teh dneh ne spi mirno. Foto: EPA
Marcello Lippi v teh dneh ne spi mirno. Foto: EPA
Luciano Moggi in Marcello Lippi
Luciano Moggi in Marcello Lippi, ko sta bila še sodelavca pri Juventusu. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Črn madež je padel tudi na Gianluigija Buffona. Se bo opral krivde? Foto: EPA

Nekdanjega trenerja Juventusa so v petek že zaslišali, prihodnji teden pa ga verjetno čaka še nekaj obiskov pri preiskovalcih v Rimu. Lippi je zanikal, da naj bi mu nekdanji menedžer stare dame Luciano Moggi v izbrano vrsto "vsiljeval" igralce iz njegove agencije Gea, katere predstavnik je tudi selektorjev sin Davide, a nekaterih časopisov to ni ustavilo, da ne bi trdo vzeli v precep Lippija.

Tožilci poudarjajo, da oni ne morejo odstaviti selektorja ter da sta na potezi mednarodna in italijanska nogometna zveza.

Prste ima vmes tudi politika
Za odstop Lippija je tudi več kot dve tretjini sodelujočih v anketi na spletni strani La Repubblice, najbolje prodajanega časopisa na Apeninskem polotoku. "Nekateri hočejo prisiliti Lippija, da konča na seznamu tistih, ki so se iz različnih vzrokov odločili, da odstopijo," je v nedeljo zapisala La Repubblica in namignila, da so pritiski tudi politično motivirani.

Najglasnejši od politikov, ki hočejo "glavo" selektorja, je senator Berlusconijeve stranke Naprej, Italija Antonio Gentile, ki je za novega moža na klopi Italije predlagal trenerja Rome Luciana Spallettija.

Prejšnji teden je odstopila celotna uprava Juventusa, še prej pa tudi predsednik in podpredsednik italijanske nogometne zveze Franco Carraro in Innocenzo Mazzini.

Lippi seveda ni brez zaveznikov
Lippi se je na pozive k "predaji" že odzval. "Nič ni res. Če kdo misli, da me bo prisilil k odstopu, se hudo moti. Moja edina skrb so priprave v Covercianu in zmaga na svetovnem prvenstvu," je "kritikom" odgovoril 58-letni trener.

Podporo za zdaj uživa vsaj pri nogometnih delavcih. Vsi nekdanji selektorji na čelu z Giovannijem Trapattonijem so za to, da nadaljuje začrtano delo. Podprl ga je tudi nekdanji premier Giulio Andreotti, ki meni, da so Italijani priča "nepravični demonizaciji Lippija".

Še naprej sta pod udarom tudi vratar in branilec Juventusa ter italijanske reprezentance Gianluigi Buffon in Fabio Cannavaro, ki naj bi se ukvarjala z nečednimi posli s stavami.