Peter Mankoč je v finalu tvegal vse in nastopil skoraj brez napake. Izid 51,97 pove vse. Foto: Reuters
Peter Mankoč je v finalu tvegal vse in nastopil skoraj brez napake. Izid 51,97 pove vse. Foto: Reuters
Petra Majdič
Petra Majdič se je zmage razveselila tako kot prve v Dramnu pred tremi leti. Foto: EPA
Majdičeva neulovljiva v Davosu
Deveti naslov Petra Mankoča

Najprej je za mejnik poskrbela smučarka tekačica Petra Majdič, ki je v Davosu dosegla prvo slovensko zmago svetovnega pokala v drsalni tehniki. Da je v odlični formi, je pokazala že z najboljšim izidom kvalifikacij. Vseeno vse do finala ni upala razmišljati o zmagi: "Štiri sekunde prednosti v kvalifikacijah ti dajo določeno samozavest, a vseeno ... Šele v finalu sem bila prepričana, da sem dovolj močna, čeprav seveda ne moreš kar napovedati zmage."

Slabanja vztrajal pri drsalni tehniki
Najboljša slovenska športnica se je spomnila vseh, ki so ji pomagali, da je postala šampionka. Najprej nekdanjega trenerja Roberta Slabanjo: "Vztrajal je, da drsalnega koraka ne smem zanemarjati! Bil je fenomenalen prijatelj, kot drugi oče. Zaupala sem mu, vsa leta je verjel vame." Naslednji na "spisku zaslužnih" je trenutni trener Ivan Hudač: "Na zadnjih treningih me je prepričeval in mi govoril: super greš, čeprav nisem imela najboljšega občutka! Iskrena hvala vsem, da se mi uresničujejo sanje in dosegam super rezultate!"

Pravi, da še ni popolna
Majdičeva se je devete zmage veselila vsaj toliko kot prve, še vedno pa pravi, da ji do popolnosti manjka še nekaj korakov: "Velik izziv mi je postati univerzalna tekačica, da prevladuješ v vseh disciplinah!" Kot je znano, je imela Petra, ki bo naslednji teden praznovala 29. rojstni dan, pred sezono veliko željo, da osvoji skupni seštevek svetovnega pokala. Trenutno na drugem mestu za Finko Saarinenovo zaostaja 108 točk.

Popolno veselje: enica in izjemen izid
Ko je padel mrak in so nekateri prižigali tretjo svečko na adventnem vencu, je za veselje poskrbel še Peter Mankoč in na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih na Reki devetič zapored postal prvak na 100 metrov mešano, pri tem pa osupnil tudi z izjemnom izidom in evropskim rekordom 51,97: "Pogledal sem, če je enka spredaj ... Ko sem videl rezultat, je bilo vse še lepše," je podoživel trenutke, ko je spet za seboj pustil vso konkurenco. Na zmagovalnem odru je glasno, kot še nikoli, prepeval Zdravljico.

V Rim morda le kot član štafete
"Če bi mi kdo pred tekmo rekel, da bo treba biti za polfinale, finale in za medaljo tako hiter, ne bi verjel. Verjetno so imeli tekmeci še dodatno motivacijo, da me vržejo s prestola," je povedal Mankoč, ki si bo zdaj končno privoščil daljše počitnice. V mislih ne bo bazen, ampak drugi športi, tudi smučanje. O poletnem svetovnem prvenstvu v Rimu noče razmišljati: "Počitnice bodo daljše in težko verjamem, da bom do takrat v pravi formi. Tja bom šel le, če me bo selektor želel za štafeto. V posamični konkurenci ne bom nastopal."

V Carigradu ne bo pod pritiskom
30-letni Ljubljančan bo seveda naslednje leto poskušal še desetič zapored postati evropski prvak, vendar ne bo pod nobenim pritiskom: "Če mi uspe, super, če ne, nič hudega. Z devetimi naslovi sem daleč pred drugimi!" V primeru nove zlate medalje bo prvenstvo v Carigradu njegovo zadnje, je prepričan.

T. O.

Majdičeva neulovljiva v Davosu
Deveti naslov Petra Mankoča