Aleksandar Džikić - so mu šteti dnevi? Za njegov odstop je 70 odstotkov MMC-jevih bralcev. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandar Džikić - so mu šteti dnevi? Za njegov odstop je 70 odstotkov MMC-jevih bralcev. Foto: MMC RTV SLO
Pino Grdović
Pino Grdović je moral leta 2005 hitro zapustiti Ljubljano. Foto: RTV SLO
Vladimir Golubović
Vladimir Golubović je bil napovedan kot velika okrepitev, v Olimpiji pa je povsem izgubljen. Foto: www.kosarka.si/Drago Perko
Vlado Ilievski
Vlado Ilievski je bil včeraj v Tivoliju izžvižgan. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Polom Olimpije proti Joventutu

Ljubitelji košarke so bili prepričani, da se leto 2005 ne more več ponoviti. Takrat je vodstvo kluba, ki ga je pestila huda finančna kriza, za "drobiž" sklenilo pogodbo s fantomskim podjetjem Modul Group in njegovim menedžerjem Hrvojem Ciketićem.

Leto 2005 - upanje do januarja
Ta je v navezi s trenerjem Pinom Grdovićem v klub pripeljal iztrošene igralce z vseh vetrov, košarkarje, ki niso mogli dobiti mesta v drugih ekipah. Seveda je sledil popoln polom. Zmaji so v Evroligi in jadranski ligi izgubili 10 od 11 tekem. Gnev navijačev je bil tako velik, da je bilo vodstvo kluba prisiljeno ukrepati.

Torpedirano ladjo z 0:4 v Evroligi je na začetku decembra prevzel Zmago Sagadin in z dvema zmagama Ljubljančane vrnil med žive. Upanje na napredovanje v drugi krog je živelo do začetka januarja, ko je v Ljubljani slavil Bamberg.

Leto 2008 - sezona zavožena že decembra
Letošnja sezona je črnemu letu 2005 rezultatsko zelo podobna, a z eno veliko razliko - finančno sanirana Olimpija ima največji proračun v zgodovini kluba. Cilji pred sezono so postali nedosegljivi že v začetku decembra. Uvrstitev v drugi del Evrolige je misija nemogoče, prav tako Final four Lige NLB, kjer so Ljubljančani slavili le štirikrat v 10 krogih. Partizan, Crvena zvezda, Hemofarm, Cibona in Zadar so ušli že predaleč.

Kup vprašanj brez odgovorov
Trener Aleksandar Džikić še vedno hoče branilca. Le zakaj. Za slovensko prvenstvo? Bržkone je le vprašanje časa, kdaj bo Džikić odstavljen. Pritisk javnosti je prevelik, zagotovo so nezadovoljni tudi sponzorji. Glavno vprašanje pa še vedno ostaja. Je bilo slabo selekcioniranje igralcev ali pa Džikić iz ekipe ne zna iztisniti vsega potenciala? Zakaj niso že pred sezono našli rezerve za Vlada Ilievskega, ki se je kot edini organizator igre trošil 40 minut na tekmo? Zakaj tako slabe predstave Vladimirja Golubovića, lani prvega skakalca Lige NLB? Kje je tako opevani potencial Damjana Rudeža, ki je celo razmišljal o Ligi NBA? Zakaj so pripeljali štiri Američane, ki niso imeli izkušenj z evropsko košarko namesto z vsaj malo izkušenimi evropskimi igralci? Zakaj okrepitve v Ljubljani nikoli ne pokažejo tistega, kar delajo tuji košarkarji, denimo, v Partizanu, Ciboni, ki sta finančno v približno podobni situaciji kot Olimpija?

Komentarji MMC-jevih uporabnikov
Javnost je v četrtek palec obrnila navzdol in spročila: Džikić adijo. Spodaj je zbranih nekaj komentarjev uporabnikov MMC-jevega portala.

Slovanko
Pa Džikič, v katerem svetu ti živiš, ker v tem sigurno ne ... Pričakoval bi pa vsaj toliko objektivnosti in pa samokritičnosti, da tip po (pre)številnih izgubljenih tekmah v Evroligi in NLB-ju pokaže nekaj razuma in zapusti klub ... Ker pač izgleda, da se to ne bo zgodilo, bo treba ukrepati zgrda in veletrenerja vreči na cesto.

8190
Če se v preteklosti ne bi delali norca iz naših trenerjev (Mahorič, Bečirović, Okorn, Filipovski ...), ki so delali praktično zastonj, bi slika bila povsem drugačna. Naj poskusijo s kakšno legendo Olimpije, na primer Duletom Hauptmanom, pošteno povedano, slabše ne more biti, kot je sedaj!!!!

M-filter
Smeh. Točno to smo videli v Tivoliju in mi ni žal, da sem šel na tekmo. Kaj sem videl? Počasen posnetek igralcev Olimpije. Žoga ni krožila, s tribun se je videlo, kaj bo kakšen igralec naredil. Vse preveč predvidlivo. Mislm, da tukaj pa res Džikić ni bil prav nič kriv. Igralci so katastrofa.

tuditi
Pa ne moreš se takole norca delati in imeti takšnih izjav! Džikić se prav norčuje! ... Zakaj ne pojasni, kako to, da ekipa nima niti ene uigrane akcije v napadu, zakaj je obramba čisto luknjičasta, zakaj ne zna rotirati s košarkarji in jih pozablja na klopi, zakaj lahko vsak dela v napadu, kar hoče, in se igra 1 na 1????? Džikić odstopi!

Triptico
Res bogo je vse skupaj. Vlado Ilievski, organizator igre s 4 izgubljenimi žogami na tekmo in 2 asistencama:)???!!! Če ni organizacije napada, ni igre! Tukaj ni nobenih opravičil. Kaj pa naj Džikić še naredi? Golubović še prostih metov ne zadene, Rudež je porazen, vsak igra po svoje in kadar že zadanejo, to ni izdelana akcija, ampak kar nekaj ... Zupan ni material za Euroleague, Klobučar lahko v NLB-ju igra. Ne vem no, jaz sem ogromno pričakoval od te ekipe v tej sezoni, včeraj so pa pokazali, da jim je malo mar za dres Olimpije in je žalostno, da se na glavo meče igralec, ki je podpisal pogodbo za dva meseca (Robinson). Tudi ko je bil še Milič v kadru, roko na srce, ni pokazal veliko. Dejstvo je, da je ekipa slaba, in si več, kot je trenutno naredila v tej sezoni, s temi igralci niti ne zasluži in niti ni sposobna.

Gorky
In kaj bi se zdaj rešilo, če bi se zamenjalo trenerja? Za pol leta zamenjati trenerja potem pa spet iskati novega in "jovo na novo" vse? Zakaj pa so v zadnjih treh letih zamenjali X-število trenerjev, če so bili vsi tako dobri? Dejstvo je, da se mora Olimpija kot taka enkrat že izkopati iz finančnih težav, potem pa bo igralski kader tudi na nivoju. Če jih je polovica poškodovanih, ostala polovica pa so, pač kakršni so ... Džikić naj kar ostane, treba je delati na dolgi rok končno že enkrat, ne glede na letošnje rezultate.

alphazero
Številni poznavalci in strokovnjaki, kot vedno, ko je potrebno, Olimpiji, ali pa reprezentanci, priskočimo na pomoč s svojimi konkretnimi predlogi in modrimi nasveti. A verjetno je bolje, da sprostimo svojo negativno energijo nad trenerjem in igralci. So vsaj otroci in žena doma brez skrbi. Vem, kako te goreče poniževanje in žaljenje napolni z občutkom moči in zadovoljstva (zaradi podzvestnega spoznanja, da so ljudje, ki so se slabši, bolj neumni in manj uspešni kot ti).

R. K.

Polom Olimpije proti Joventutu