Leta 2002 je v Glasgowu tekel po igrišču in ob začudenju igralcev Reala in Bayerja dosegel zadetek. Foto: EPA
Leta 2002 je v Glasgowu tekel po igrišču in ob začudenju igralcev Reala in Bayerja dosegel zadetek. Foto: EPA
Mark Roberts
Ena najbolj nenavadnih potegavščin datira v julij 2003, ko je gledalce v Barceloni zabaval na svetovnem prvenstvu sinhronih plavalk. Foto: EPA
Mark Roberts
Novembra 2005 je med varnostniki na Santiagu Bernabeuu uprizoril galaktični ples. Foto: EPA
Janet Jackson
Nastop Janet Jackson je bil le uvod v predstavo Marka Robertsa. Foto: EPA

41-letnik iz Liverpoola ima v svoji zbirki skoraj 400 dogodkov, ko je z nepričakovanim pobegom na igrišče prekinil dogajanje. Na prizorišča praviloma priteče gol z zabavnimi napisi na prsih in hrbtu. Njegova posebnost so vdori na nogometna in teniška igrišča, neredko pa preseneti tudi na političnih zborovanjih, glasbenih koncertih, lepotnih tekmovanjih in podobnih javnih prireditvah.
Vsega je bila kriva stava
Njegova "kariera" se je začela leta 1993, ko je v Hongkongu med svetovnim prvenstvom v ragbiju delal v baru. S prijatelji so se pogovarjali o neki ženski, ki je tisti dan zaznamovala z golim tekom po igrišču na eni izmed tekem. Roberts je njeno potezo ocenil kot povsem običajno. Na prigovarjanje prijateljev je sprejel stavo, da bo na igrišče naslednji dan gol pritekel tudi on.



Nogometni vdori
V svoji domovini se je prvič predstavil leta 1994, ko je prekinil derbi "Merseyside". Na igrišču Goodison Park sta se spopadla velikana iz Liverpoola, Everton in Liverpool. Po več letih je bil to prvi vdor golega navijača na britanska igrišča. Roberts je pri tem dejanju tudi prvič nosil napis na hrbtu, kjer je imel napisano "Brian Clough je", puščica pa je nato kazala na njegovo zadnjico. Kot je kasneje obrazložil Roberts, se je za napis odločil, ker je priznani trener pogosto kritiziral Liverpoolove navijače.

Največji nogometni vdor mu je uspel leta 2002, ko je v Glasgowu prekinil finale Lige prvakov med madridskim Realom in Bayerjem iz Leverkusna. Leto kasneje je »nastopil« v finalu Pokala Uefa, ko sta se v Sevilli spopadla Celtic in Porto. Svojo predstavo je začinil s tem, da je sodniku pokazal rdeči karton. Leta 2004 se je spet pojavil v finalu Pokala Uefa, ko je Göteborg gostil tekmo med Valencio in Marseillom.

Galaktiki pa taki
Privrženci Barcelone se gotovo z veseljem spominjate 19. novembra 2005, ko je ponos Katalonije na igrišču Santiago Bernabeu s 3:0 ponižal Real. Kot da bi Roberts že pred tekmo čutil, da od galaktičnega Reala ne bo ostal niti g, je na igrišče pritekel z napisom na hrbtu "galactic ass" (galaktične riti).

Mark Roberts je najbolj ponosen na 1. februar 2004, ko je pritekel na Super Bowl, finale ameriškega nogometa, ki velja za najbolj varovan športni dogodek na svetu. Roberts je na igrišče v Houstonu, kjer sta Lombardijev pokal lovila New England in Carolina, pritekel gol tik pred začetkom drugega polčasa in nekaj sekund poplesaval okrog žoge. Ko je kasneje začel bežati, ga je eden izmed igralcev tudi podrl. Isti finale je zaznamovala tudi Janet Jackson, ki je le nekaj minut prej med glasbenim nastopom "nehote" pokazala dojko.

Nenavadni nastopi
V zadnjem času mora pred velikimi tekmami pogosto oblastem predati potni list, da tako ne more potovati na velike nogometne prireditve. Zato pa je v zadnjem času "nastopil" na veliko nenogometnih tekmah. Med bolj zanimive sodijo boj za bronasto medaljo v curlingu med ZDA in Veliko Britanijo na olimpijskih igrah v Torinu, finale svetovnega prvenstva 2004 v snookerju med Ronniejem O'Sullivanom in Graemom Dottom, svetovno prvenstvo v sinhronem plavanju v Barceloni 2003, finale teniškega turnirja v Wimbledonu 2002 …

Vsak njegov nastop se konča enako: občinstvo z navdušenjem spremlja njegov nastop, varnostniki ob igrišču pa ga po nekaj sekundah ulovijo in odvedejo iz igrišča. Zaradi nespodobnega razkazovanja v javnosti je pogosto tudi kaznovan z nekaj funti. V zadnjem času ima na prsih pogosto napisano ime igralnice, ki ga sponzorira. Strahu pred velikimi kaznimi torej ni.

S. J.