Na glavnem trgu v Sočiju se je sredi noči začel pravi karneval. Foto: EPA
Na glavnem trgu v Sočiju se je sredi noči začel pravi karneval. Foto: EPA
Jacques Rogge
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je ob 1.23 po srednjeevropskem času objavil ime prireditelja zimskih olimpijskih iger in v Sočiju se je začelo veliko slavje. Foto: EPA

Črnomorski Soči, ki leži ob vznožju kavkaških gora, je v odločilnem krogu z 51:47 premagal južnokorejski Pjeongčang, ki je v 1. krogu prejel štiri glasove več kot Soči (38:34). Tam je izpadel avstrijski Salzburg (25), tako kot pred štirimi leti, ko so izbirali prireditelja ZOI leta 2010, ki ga je dobil Vancouver. Takrat je bil Pjeongčang poražen s 56:53.

Rusija bo prvič gostila zimske olimpijske igre, medtem ko je poletne že priredila leta 1980 v Moskvi.

Mesto velikih razlik
Povprečne poletne temperature v Sočiju se gibljejo okoli 26 stopinj Celzija, zimske pa so blizu ničle. Mesto ima 400.000 prebivalcev in se razteza kar 147 km vzdolž obale Črnega morja, s čimer (neuradno) velja za najdaljše evropsko mesto. Nasadi banan in drugega južnega sadja so povsem običajni. A lega ob vznožju kavkaških gora omogoča tudi radosti na snegu. Nekaj kilometrov zunaj mesta se namreč cesta strmo vzpne in zavije v predor pod gorami, na koncu katerega vlada prava zima.

Ruse čaka še veliko dela
Praktično nobeno izmed 11 predvidenih prizorišč še ni zgrajeno. Ambiciozni program predvideva celovit razvoj Sočija z okolico v turistični dragulj Rusije, ki bi živel skozi vse leto. V Sočiju naj bi potekala tekmovanja na ledu, medtem ko naj bi Krasna Poljana v gorah nad Sočijem gostila tekmovanja na snegu. Razdalja med obema skupinama prizorišč naj ne bi presegala 48 kilometrov. Za pokritje vseh stroškov, povezanih z igrami, jamči sam predsednik Vladimir Putin.

C. R.