Veliki junak turnirja je bil Marcos Baghdatis. Ker se je na turnir prijavil prepozno, je lahko sodeloval le zaradi posebnega povabila prirediteljev. Povabila so po navadi namenjena domačim igralcem. Foto: RTV SLO/A. P.
Veliki junak turnirja je bil Marcos Baghdatis. Ker se je na turnir prijavil prepozno, je lahko sodeloval le zaradi posebnega povabila prirediteljev. Povabila so po navadi namenjena domačim igralcem. Foto: RTV SLO/A. P.

Osamljeni vitezi iz držav, ki teniško niso najbolj razvite, dobro vedo, kaj pomeni zaigrati na domačem turnirju, pred svojimi navijači in najbližjimi, ki za njimi stojijo vse življenje. To je navsezadnje dočakala tudi Katarina Srebotnik, ki se je v Portorožu lahko predstavila svojim navijačem na turnirju serije WTA.

Te prednosti se dobro zaveda tudi nekdanji vrhunski as Goran Ivanišević, ki je bil eden izmed najbolj pomembnih pobudnikov, da se je moška teniška karavana januarja 2006 prvič ustavila tudi v hrvaški prestolnici. Najboljši hrvaški teniški igralec zadnjih let Ivan Ljubičić je tako dobil priložnost, da se predstavi svojemu občinstvu.

Dobra lokacija, slabši termin
Turnir je svoje mesto dobil v elitnem Domu sportova, nekoliko manj sreče pa je dobil s časovno umestitvijo, saj mu konec januarja in začetek februarja onemogočata, da bi lahko razvil vse svoje potenciale. Najboljši teniški igralci namreč le nekaj dni prej igrajo prvi grand slam sezone v Melbournu in le redki se odzovejo vabilu organizatorjev, da v nekaj dneh odpotujejo na povsem drugi konec sveta.

Letos sta tako nastop odpovedala Britanca Andy Murray in Tim Henman, čeprav sta sodelovanje obljubila. Turnir je tako rešil Marcos Baghdatis, ki je bil ob Ivanu Ljubičiću prvi zvezdnik tekmovanja. Ciprčan se je zgodaj poslovil v Avstraliji in v želji po čim večjem številu dvobojev zaprosil za posebno povabilo, ki so mu ga organizatorji tudi namenili.

Potrebno bi bilo zvabiti več gledalcev
Tribune so bile povsem napolnjene le ob dvobojih Ivana Ljubičića, deloma pa tudi Baghdatisa, ki je s svojo sproščenostjo navdušil zagrebško občinstvo. To je v vseh dvobojih do finala stiskalo pesti za bradatega Ciprčana, po finalu pa ga je z glasnim ploskanjem športno nagradila, čeprav je v treh nizih ugnal Ljubičića. Organizatorji bi se lahko nekoliko bolj potrudili pri promociji, saj smo v mestu opazili le malo plakatov, ki so opozarjali na potek turnirja. Nekatere tekme so bile izjemno kakovostne in le škoda je, da so bile odigrane pred na pol praznimi tribunami.

Za predstavnike sedme sile je bilo dobro poskrbljeno, saj smo vedno hitro dobili vse potrebne informacije. Organizatorji si manjši minus zaslužijo z zmogljivostjo novinarskega središča, saj je bilo na voljo premalo računalnikov.

Nogomet ima še vedno prednost
Vrednost in pomen turnirja za tamkajšnje medije pa ponuja naslednji dogodek. V soboto popoldne so se hrvaški novinarji v novinarskem središču hudovali nad odločitvijo tamkajšnje nacionalne televizije, da namesto polfinala Ivana Ljubičića z Rusom Mihajelom Južnim raje prenaša tekmo za 5. mesto na rokometnem svetovnem prvenstvu, ki so jo Hrvatje dobili proti Rusom (34:25). A zanimivo - isti novinarji so si namesto omenjenega teniškega dvoboja raje ogledali nogometno tekmo angleškega prvenstva med Liverpoolom in Evertonom (0:0) ...

Slavko Jerič

Hrvaška prestolnica je turnir serije ATP organizirala šele drugič. Le malokdo v mestu pa je vedel za teniški spektakel. Prve plakate smo opazili šele pri vhodu v dvorano. Foto: RTV SLO/A. P.
Turnir najvišje serije je bil v Zagreb pripeljan z namenom, da Ivan Ljubičić dobi priložnost, da vse svoje znanje pokaže pred svojimi navijači. Lani mu je načrt uspel v popolnosti, saj je dobil prvo izvedbo turnirja. Foto: RTV SLO/A. P.
Trenutno osmega igralca sveta pa niso pozabili niti njegovi prijatelji iz rojstne Banjaluke. Foto: RTV SLO/A. P.
Hrvaški as se je prve dni turnirja posluževal predvsem svojega najmočnejšega orožja - servisa. Foto: RTV SLO/A. P.
V četrtfinalnem dvoboju proti Švedu Thomasu Johanssonu je odserviral najhitrejši servis na turnirju - 226 km/h. Čeprav je dvoboj postregel z največjim mogočim številom iger (Hrvat je slavil 7:6, 6:7 in 7:6), pa igra ni navdušila, saj sta oba akterja potrdila sloves dobrih serverjev in gledalcem nista postregla z veliko igre. Foto: RTV SLO/A. P.
Dolgočasna igra je uspavala tudi Stipeta Mesića. Hrvaški predsednik si je ogledal le četrtfinalni dvoboj med Ljubičićem in Johanssnom in naletel na mino, saj je videl dolgočasno in predvsem predolgo tekmo. Mesića zadnja dva dneva ni bilo več v Dom sportova. Foto: RTV SLO/A. P.
Če bi hrvaški predsednik ostal dve uri več, bi bil priča najboljšemu obračunu na turnirju. V zadnjem četrtfinalu sta se udarila Marcos Baghdatis in Arnaud Clement. Ciprčan je po vsega uri in minuti pri 6:2 in 5:3 že serviral za zmago, a se žilavi Clement ni in ni želel predati. Foto: RTV SLO/A. P.
Živahen je bil predvsem Francoz. Gledalci s tribun so ga vzpodbujali z 'Arnie, Arnie!' Mali Francoz je bil podoben nekemu drugemu Arnieju - Schwarzeneggerju. Ves čas je kazal jezen obraz ter pogosto nergal nad sodniškimi odločitvami in preglasnimi novinarji ob igrišču. Kot 'terminator' se je ob koncu 'znebil' enega izmed njih, ker je tik ob igrišču pisal SMS-sporočilo, kar je Clementa razkurilo. Prestrašeni novinar je kar sam zapustil dvorano. Foto: RTV SLO/A. P.
Dvoboj turnirja je pripadel Baghdatisu, ki je slavil 6:2, 6:7 in 7:6. Zadnjo podaljšano igro je začel s 5:0 in nato slavil s 7:4. Foto: RTV SLO/A. P.
Pogled, ki pove veliko. Večino dvobojev je spremljala le peščica gledalcev. Tribune so bile povsem prazne še pol ure pred velikim finalom, ko je bil na sporedu finale dvojic. Nemca Michael Kohlmann in Alexaner Waske sta po slabih dveh urah strla odpor Čehov Františka Čermaka in Jaroslava Levinskega. Foto: RTV SLO/A. P.
Dom sportova se je napolnil le v nekaj minutah. Foto: RTV SLO/A. P.
Finale med Ljubičićem in Baghdatisom je zaznamoval tudi izjemno karizmatični sodnik, ki je odlično opravljal svoje delo. Nekajkrat je odločno popravil napačne odločitve stranskih sodnikov, pogosto pa je moral miriti skoraj nogometno razpoložene tribune, ki so večinoma dihale za Ljubičića. Foto: RTV SLO/A. P.
Najboljši hrvaški igralec do zdaj Goran Ivanišević je predsednik organizacijskega komiteja in seveda ni manjkal pri podelitvi priznanj. Foto: RTV SLO/A. P.
Na koncu je slavil Baghdatis s 7:6, 4:6 in 6:4. Zmagovalec je dobil zelo težek kip. Priznanje je držal le nekaj trenutkov, nato pa ga položil na najbližji stol. Na drugi strani se je Ljubičić na silo smehljal ... Foto: RTV SLO/A. P.
... na tiskovni konferenci pa bil povsem zagrenjen. V tretjem medsebojnem obračunu z Baghdatisom je izgubil še tretjič, a zatrdil, da zdaj pozna ključ do zmage. Foto: RTV SLO/A. P.
Novinarji so Baghdatisa poimenovali 'smiling Marcos' (smejoči Marcos), saj je bil nasmejan ves čas turnirja. Foto: RTV SLO/A. P.
Naš fotoobjektiv pa je Ciprčana vendarle ujel resnega. Neka hrvaška novinarka ga je vprašala, kaj meni o igri mladega Marina Čilića (165. igralca z lestvice ATP). Nekaj trenutkov je bil resen, nato se je le nasmejal in se opravičil, da ga še ni videl nikoli igrati. Na številna vprašanja o kakovosti organizacije pa je tamkajšnjo sedmo silo na kratko odpravil, da je bila organizacija res izvrstna. Foto: RTV SLO/A. P.