Anže Kopitar je nad prvimi 100 tekmami lahko več kot zadovoljen. Kaj bo prineslo drugih 100 tekem? Foto: Reuters
Anže Kopitar je nad prvimi 100 tekmami lahko več kot zadovoljen. Kaj bo prineslo drugih 100 tekem? Foto: Reuters
Jaromir Jagr
Jaromir Jagr že vrsto let sodi med najboljše igralce v NHL-u. Foto: EPA
Hokejisti Los Angelesa
Anže Kopitar igra odlično v napadalni trojki z Dustinom Brownom in Michaelom Cammallerijem. Foto: EPA
Wayne Gretzky
Wayne Gretzky ne skopari s pohvalami na račun Anžeta Kopitarja. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Anže Kopitar je kljub odličnim predstavam ostal skromen, kar poudarja večina strokovnjakov v Severni Ameriki. Foto: RTV SLO

Najboljši slovenski hokejist je v noči na petek odigral svojo stoto tekmo v najmočnejši ligi na svetu. Jubilej je zaznamoval na najlepši način, saj je v NHL-u pri zmagi Los Angelesa nad Buffalom z 8:2 prvič dosegel štiri točke (vse s podajami).

Le malo zaostaja za razmerjem točka na tekmo
Kakšno oceno podati po 100. tekmi v tem tekmovanju? Kopitar je čez lužo odpotoval previden, saj ni upal napovedovati, da bo že prvo leto v Severni Ameriki igral v NHL-u. Ko je s svojimi sposobnosti prepričal trenerja Marca Crawforda, da namesto v ligo AHL sodi v najvišji rang, si je zadal visoke cilje - točko na tekmo. Lani je na 72 tekmah zbral 61 točk, letos pa ima po 28 tekmah že 29 točk, skupaj torej 90.

Kopitar je novi Jagr
Za mnenje o njegovih predstavah smo povprašali Wesa Goldsteina, ki je med vodilnimi poznavalci Lige NHL. Strokovnjak, ki zadnja leta dela za medijsko hišo CBS, je Kopitarja ekskluzivno za MMC opisal z izbranimi besedami: "Anže Kopitar je izjemno obetaven hokejist, ki me zaradi odličnega drsanja in preigravanja med nasprotnimi branilci spominja na Jaromira Jagra v mladih letih." Samo za primerjavo: češki zvezdnik je svojo prvo sezono v NHL-u odigral 80 tekem in zbral 57 točk.

V Severni Ameriki dobi premalo pozornosti
Zanimalo nas je, kako znan je Kopitar v ZDA. "V Los Angelesu je med najbolj priljubljenimi igralci, za kar sta 'kriva' njegovo znanje in odnos do navijačev ter medijev. Drugod po državi in Kanadi je mnogo manj priljubljen. Mislim, da se mu dela krivica. A pravi poznavalci so nad njegovim znanjem navdušeni," je o Kopitarjevi prepoznavnosti razmišljal Goldstein.

Letos le stežka na tekmo vseh zvezd
Si Kopitar s svojimi predstavami že zasluži nastop na tekmi vseh zvezd? "Potencial ima, tudi njegova statistika je zelo dobra. A problem je, da je v Zahodni konferenci veliko napadalcev, ki imajo podobno ali boljšo statistiko. Tisto, kar pogosto odloča, pa je moštvo. Los Angeles je trenutno slabo moštvo, kar mu ne bo preveč pomagalo, da bi se uvrstil na tekmo vseh zvezd. Ne dvomim pa, da mu ne bo to uspelo v prihodnjih sezonah," iskreno pripoveduje naš sogovornik.

Čaka Kralje kraljestvo?
Kakšna prihodnost čaka Kralje? Wes Goldstein je prepričan, da izjemno svetla: "Njihova ekipa je izjemno mlada in potrebuje še nekaj izkušenj. Če temu dodamo še igralce, ki se kalijo v nižjih ligah, sem prepričan, da je Los Angeles eno od moštev prihodnosti. Pomemben gradnik v njem pa bo zagotovo Anže Kopitar."

Ko te pohvali sam Gretzky
Goldstein ni edini, ki bi hvalil 20-letnega Slovenca. Noben hokejist si ne želi večje pohvale, kot je omemba iz ust najboljšega hokejista do zdaj Wayna Gretzkega, ki našega upa obe sezoni opazuje kot trener Phoenixa: "Kopitar dobiva malo pozornosti. Je pravi konj, vedno ko se pojavi na ledu, odigra trdo in odločno. Verjamem, da je pred njim svetla prihodnost."

Večina zvezdnikov potrebuje čas za razvoj
Za konec si oglejmo pet najboljših strelcev iz lanske sezone, ki potrjujejo, da je za razvoj potreben čas. Le Sydney Crosby (lani 120 točk) je že v svoji prvi sezoni odločno izstopal (v sezoni 2005/2006 je zbral 102 točki). Na nivoju Kopitarja je bil le še Dany Heatley (lani 105), ki je v sezoni 2001/2002 (odigral je vseh 82 tekem) zbral 67 točk. Ostali zvezdniki pa so potrebovali bistveno več časa, da so si izborili današnji položaj. Joe Thornton (lani 114) je v krstni sezoni 1997/1998 dosegel 7 točk, Vincent Lecavalier (lani 108) je v sezoni 1998/1999 zbral 28 točk, Martin St. Louis (lani 102 točki) pa je v svoji prvi sezoni 1998/1999 odigral le nekaj tekem. Celo sezono je odigral dve leti kasneje in jo končal s 40 točkami.

Vsi nastavki za sijajno kariero
Vse to slovenske ljubitelje športa navdaja z upanjem, da s Kopitarjem lahko dobi (že ima!) vrhunskega športnika najvišjega kova. Seveda pa bo samo čas pokazal, če bo izjemni mladenič izkoristil vse svoje potenciale, ki jih je pokazal. Če samo sodimo po njegovem začetku, karakterju in trdi volji, se lahko (ob predpostavki, da ne bo imel težav s poškodbami) obetamo novih izjemnih predstav ...

Kopitar navdušuje tudi z izvajanjem kazenskih strelov. Pri 13 poskusih je bil uspešen 7-krat. Na desni si oglejte lep zadetek na letošnji tekmi proti Minnesoti.

Slavko Jerič