Danec je prejel obvestilo od UCI-ja 29. junija, ker se ni javil pri dopinških testih, ki bi jih morali opraviti 8. maja in 28. junija. To je potrdil tudi Theo De Rooij, menedžer Rabobanka, za katerega vozi Rasmussen. Foto: EPA
Danec je prejel obvestilo od UCI-ja 29. junija, ker se ni javil pri dopinških testih, ki bi jih morali opraviti 8. maja in 28. junija. To je potrdil tudi Theo De Rooij, menedžer Rabobanka, za katerega vozi Rasmussen. Foto: EPA
Floyd Landis
Rumena majica francoske pentlje je v zadnjih letih očitno prekleta. Bo Landisovo usodo doživel tudi Rasmussen? Foto: EPA
Rasmussen zanika vse obtožbe

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) oz. protidopinške komisije so hotele najboljšega hribolazca Dirke po Franciji v zadnjih dveh letih testirati na treningih, od katerih jih veliko opravi v ženini domovini Mehiki, vendar jim ni sporočil, kje se nahaja.

Kolesarjev urnik mora biti znan vnaprej
Po pravilih UCI-ja naj bi bil kolesarjev urnik znan vnaprej, da lahko nenapovedano opravlja dopinške teste. Če športnik v obdobju 18 mesecev izpusti tri teste, se zanj domneva, da je grešil, in ga čaka dveletna kazen.

Suspenz sprejet že 21. junija
DCU je suspenz, ki bo 33-letniku preprečil nastop na septembrskem SP-ju in olimpijskih igrah prihodnje leto, sprejela že 21. junija, a iz neznanega razloga čakala z objavo.

DCU se zavzema za čist šport
"Imamo obvestila od UCI-ja in danske protidopinške zveze, da je prejel več opozoril. Gre za zaupne informacije, a v tem primeru ne bomo lagali. Ljudje morajo vedeti, da se DCU zavzema za čist šport," je bil komentar direktorja danske zveze Jesperja Worreja.

Ima Rasmussen nasprotnike na vrhu?
"Hotel sem pojasniti zadevo, a me niso upoštevali. Mislim, da se ni zgodilo nič takega, kar bi preprečilo moje nadaljevanje letošnjega Toura. Mora pa biti nekdo na vrhu, ki mi ne želi dobro. Ne najdem drugega pojasnila," je povedal Rasmussen, ki je za odločitev DCU-ja vedel že tri tedne. Prejel naj bi le eno opozorilo in del krivde vali tudi na poštno zamudo.

Danec bo začel 12. etapo
"Včeraj smo izvedeli za potezo DCU-ja. Vse je odvisno od Worreja, da nam posreduje informacije. Če tega ne bo storil, bo Rasmussen na štartu današnje, 12. etape (Montpellier - Castres, op. p.)," zagotavlja Christian Prudhomme, direktor francoske pentlje. Na njej je Rasmussen blestel že v zadnjih dveh letih, na nedeljski etapi do Tignesa pa je z izjemno vožnjo prek najtežjih prelazov v Alpah deklasiral tekmece in oblekel majico vodilnega.

Prudhomme razburjen nad ravnanjem danske zveze
Prudhomme je nadalje razburjen pokomentiral zaplet: "Postavljajo se mi nekatera vprašanja. Zakaj zdaj objava, če je opozorilo iz 29. junija. Zakaj je Worre čakal do 19. julija z Rasmussenom v rumeni majici, da je javnost obvestil o podatkih, ki so mu bili na voljo že 28. junija. Rasmussen je bil testiran v teh nekaj tednih. 30. junija na državnem prvenstvu, na katerem je tekmoval, ne da bi karkoli motilo dansko zvezo. Na testu je bil tudi 5. in 17. julija, pred štartom etape iz Val d'Isera. UCI mu je dal dovoljenje za dirko. Imel je še urinske teste 15., 17., 18., in 19. julija, na rezultate še čakamo."

Se nadaljuje prekletstvo rumene majice?
Lani je Floyd Landis v Pariz prikolesaril v rumenem, potem pa so pri njem odkrili povišano raven testosterona. Američan je za zdaj še vedno zmagovalec, proti njemu je potekalo zaslišanje, zdaj pa čaka sodbo.

A. G.

Rasmussen zanika vse obtožbe