Ruski predsednik Vladimir Putin je v Gvatemali zasenčil vse. Prav zato je Soči dobil organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2014. Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin je v Gvatemali zasenčil vse. Prav zato je Soči dobil organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2014. Foto: Reuters
Kislih obrazov niso uspeli skriti niti v avstrijskem taboru. Foto: Reuters
Veliko slavje v Sočiju

"Imajo fantastičen projekt. Organizirati igre na morju in v gorah," je svoj glas obrazložil ukrajinski član Moka Sergej Bubka, s katerim se je strinjal tudi njegov kolega, monaški princ Albert.

Putinov redek govor v angleščini
Putin, ljubitelj smučanja in lastnik apratmaja v Sočiju, je v Gvatemali dva dni prepričeval člane Moka in uspel. Nekaj ur pred glasovanjem je imel govor v francoščini, španščini in celo angleščini, ki se jo je začel učiti pred kratkim in ki jo v govorih ponavadi uporablja zelo zelo redko. Bubka je bil navdušen: "Bil je impresiven. Njegov govor je bil odličen, vse njegovo delo profesionalno. To je zelo pomagalo Sočiju." Tudi olimpijski prvak v umetnostnem drsanju Jevgenij Plušenko je prepričan, da je bil prav Putin jeziček na tehtnici.

Se je bal poraza ali že vedel za izid?
Ali se je bal poraza ali je že vedel za izid glasovanja, ne bomo izvedeli nikoli, toda dejstvo je, da je Putin zapustil Gvatemalo pred odločitvijo. Svoje čestitke je sporočil kar iz letala. Predsednik Moka Jacques Rogge ni bil presenečen: "Napovedoval sem tesno glasovanje, toda Soči je zmagal zasluženo."

Korejci: Kot nož v hrbet
Najbolj potrti so bili Korejci, ki so pred štirimi leti izgubili organizacijo iger leta 2010 proti Vancouvru za tri glasove, tokrat pa proti Sočiju za štiri. "Kot bi nas zabodli v hrbet. Ne razumem. Naredili smo vse, kar je Mok zahteval od nas," je povedal razvojni direktor južnokorejskega projekta Jong Kvan Jeon in izrazil skepso, da bo Sočiju uspelo zgraditi vse objekte.

Gusenabuer: Proti visoki politiki in denarju brez možnosti
Podobno razočarani so bili tudi v avstrijskem taboru. Tako kot Pjeončang je tudi Salzburg med poraženci drugič zapored. "Če se gre za visoko politiko in denar, Salzburg nima možnosti. Prepričan sem, da je bil naš koncept iger absolutno najboljši," je z grenkobo v glasu povedal avstrijski kancler Alfred Gusenbauer.

R. K.

Veliko slavje v Sočiju