Jürgen Klinsmann verjame v Jensa Lehmanna. Foto: EPA
Jürgen Klinsmann verjame v Jensa Lehmanna. Foto: EPA
Gregory Coupet
Coupet kljub odlični sezoni ni prepričal Domenecha. Foto: EPA

Kdo bo prvi čuvaj mreže na mundialu v Nemčiji, sta si več kot eno leto belila glavo Jürgen Klinsmann in Raymond Domenech? Bolj kot sta odlašala z odločitvijo, večje je bilo zanimanje javnosti. Prvi je potezo potegnil Klinsmann in za prvega vratarja na SP-ju razglasil Jensa Lehmanna, kar je razbesnelo Kahna.

Kahn pogoltnil “knedel”
Vratar Arsenala je resda branil odlično, toda večina je kljub vsemu pričakovala, da bo v gol stopil izkušenejši Kahn, najboljši igralec svetovnega prvenstva pred štirimi leti. Ankete v Nemčiji so bile proti Klinsmannovi odločitvi. Več kot 60 odstotkov vprašanih je odgovorilo, da bi moral biti prvi vratar Kahn. Dolgoletni kapetan elfa je pogoltnil “knedel” in po dolgem premisleku sprejel mesto drugega vratarja.

Domenech bolj zaupa Barthezu
V Franciji je Domenech tehtal do zadnjega in se na koncu namesto za vratarja Lyona Coupeta odločil za Fabiena Bartheza, ki je branil za tricolore na zadnjih dveh mundialih. 33-letni Coupet je bil v izjemni formi tako v klubu kot v reprezentanci, v kateri je bil standardna številka ena po suspenzu Bartheza zaradi pljuvanja na prijateljski tekmi. Ko se je znameniti “pleši” kazen iztekla, je Domenech na prijateljskih tekmah dajal priložnost obema. Kocka je na koncu padla na Bartheza. Selektor je dejal, da so presodile izkušnje.

Za Coupeta 69 % igralcev
Jeza, razočaranje … “Potrebujem razlago. Zakaj? Kaj sem narobe naredil v zadnjem letu in v prejšnjih sezonah?” je bil ogorčen Coupet. Med nogometaši v francoski ligi je imel Coupet 69-odstotno podporo, Barthez pa le 31-odstotno. Začuden je bil tudi trener Lyona Gerard Houllier: “To je nepravično. Žal mi je za Gregoryja. Perfektno je branil celo sezono. Fabien mi je všeč, toda številka ena bi morala biti Gregoryjeva.”

”Mislim, da mi bo najtežje na pripravah v Tignesu. Vseskozi se bom moral soočati z novinarskimi vprašanji, dnevno živeti s Fabienom, gospodoma Domenechom in Brunom Martinijem (pomočnik trenerja). Upam, da ne bom postal povsem zagrenjen,” odločitve še ne more preboleti Coupet.