Največji udarec za Hrvate bo zagotovo odsotnost enega najboljših evropskih centrov Nikole Vujčića, sicer člana Maccabija. Foto: EPA
Največji udarec za Hrvate bo zagotovo odsotnost enega najboljših evropskih centrov Nikole Vujčića, sicer člana Maccabija. Foto: EPA
Milan Gurović
Milan Gurović, ki je v pravkar končani sezoni igral pri Crveni zvezdi, je podpisal dveletno pogodbo s poljskim Prokomom, nasprotnikom Uniona Olimpije v Evroligi. Foto: EPA

Medtem ko za Slovenijo v Španiji zagotovo ne bodo igrali Boštjan Nachbar, Primož Brezec, Beno Udrih, Saša Vujačič, Nebojša Joksimovič in Marko Maravič, so hrvaškega selektorja o svoji neudeležbi na EP-ju obvestili Nikola Vujčić, Gordan Giriček, Dalibor Bagarić in Andrija Žižić.

Brez rokavic kar v osrednjem dnevniku
V osrednjem dnevniku hrvaške nacionalne televizije jim je "pokazal zobe" športni novinar Bruno Kovačević. "Repeša je vpoklical najboljše, da se vrne blišč športu, na katerega smo bili v času osamosvajanja še posebej ponosni. Vsi se še spomnimo Dražena, Tonija, Dina in Barcelone '92, brona s SP-ja '94 in evropskega brona '95. Od takrat celih 12 let nismo dobili medalje," je svoj komentar začel Kovačević.

Utrujen pri 25 letih
"Repeša je izmed 12 igralcev takoj dobil odpoved od tretjine. Vujčić ne želi igrati, ker gre naslednje leto, torej čez 12 mesecev, v NBA, Giriček ima spet težave v zasebnem življenju, Bagarić ni na isti valovni dolžini s selektorjem, medtem ko je Žižić pri 25 letih zelo utrujen," je v sarkastičnem tonu nadaljeval Kovačević.

"Se spomnite Balića, Bobana, Gorana, Janice ..."
"Taka športna izdaja odpira nova vprašanja. Se kdo spomni, kdaj so Balić in Metličić odpovedali nastop v rokometni reprezentanci, Vićan v vaterpolski oziroma Boban in Šuker v nogometni? Ali ni Janica osvajala medalje, ko npr. leta 2003 v St. Moritzu sploh ni mogla stati na nogah? Se spomnite Gorana Ivaniševića, ki je kot 125. igralec sveta z Draženovo sliko v sobi osvojil Wimbledon? Gospodje, zastava je sveta, himna je življenje. Veliko vaših sovrstnikov ni doživelo vaših let, ker so dali življenje, da bi vi lahko igrali za Hrvaško - za Hrvaško, za katero zdaj ne želite igrati," je svoj komentar čustveno končal Kovačević.

Gurović si je premislil
Dodajmo še novico iz Srbije. Milan Gurović si je premislil in bo igral na evropskem prvenstvu. Selektor Srbije Moka Slavnić ga je takoj nagradil s kapetanskim trakom. "Igral bom za srbski narod, naše ljudi na Kosovu in v Republiki srbski. Takoj naj vam povem, da ne igram za košarkarsko zvezo. Ko se bomo zbirali, jih ne bom niti pozdravil," je v svojem slogu odločitev komentiral sporni Gurović, ki ima na roki vtetoviran lik nekdanjega četniškega voditelja Draže Mihajlovića.

R. K.