Esad Babačić in Damjan Kozole sta z ekipo posnela zanimiv dokumentarec. Foto:
Esad Babačić in Damjan Kozole sta z ekipo posnela zanimiv dokumentarec. Foto:
Jesenice : Detroit
V filmu si boste lahko ogledali zanimivo primerjavo med slovenskimi prvaki in prvaki Lige NHL.
Esad Babačić in Dušan Hauptman
Esad Babačić je tudi velik košarkarski navdušenec. Obnovil je že 17 igrišč po vsej Sloveniji. Novembra je gostoval v Murski Soboti. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si

Scenarij sta napisala Esad Babačić in Damjan Kozole, ki je tudi režiser filma. Gre za svojevrstno odo najbolj hokejskemu mestu na svetu. Skozi zgodbo Kurje vasi, ki velja za zibelko jeseniškega, s tem pa tudi slovenskega hokeja, nam avtorja pričarata svet, v katerem je hokej veliko več kot le šport. Podobnosti z vasico izpod Mežakle najdeta v Windsorju, majhni kanadski vasici, kjer trdijo, da so izumili hokej, in pa v Detroitu, ki je veliko močnejši od Jesenic.

Esad je opazil veliko podobnosti
Babačić, ki mu res nikoli ne zmanjka idej, je znan zvesti navijač jeseniškega kluba. Velikokrat si v Podmežakli v živo ogleda svoje ljubljence. Zamisel je dobil nekega zimskega večera, ko je v moštvu Detroit Red Wingsov opazil veliko stičnih točk z jeseniškim moštvom.

Tako Detroit kot Jesenice sta mesti težke industrije in v obeh je hokej zakon. Če spregledamo dejstvo, da je na Jesenicah nekaj milijonov manj prebivalcev in da je industrija v tej dolini pred leti skoraj ugasnila ter da se zdaj nekaj podobnega dogaja tudi v mestu General Motorsa, sta si usodi mest precej podobni. Tako za eno kot za drugo je hokej lokalna tradicija, ki je rodove delavcev v obeh industrijskih mestih napolnjevala s prav posebnim ponosom. Lahko si predstavljamo, kako gredo cele izmene delavcev iz bližnje tovarne na tekmo svojih hokejistov. Še nekaj desetletij nazaj je bil takšen prizor nekaj običajnega tako na Jesenicah kot v Detroitu.

Hitra prehrana pomembnejša od tekme
"Glavni zvezdnik filma je Viki Tišlar, nekdanji sijajni hokejist, ki je v rekordnem času dosegel tri gole zapored. V filmu dela primerjave med časi, ko so proslavljali zmage (najslajše so bile seveda tiste nad Olimpijo) tudi po več dni, in zdajšnjim časom. Govori o povezanosti očetov in sinov v najbolj hokejskem mestu v Sloveniji," je povedal Babačić, ki je obiskal tudi tri tekme Detroit Pistonsov v rednem delu. Nad vzdušjem v Palace of Auburn Hillsu ni bil prav nič navdušen: "Redni del je le ogrevanje, to ni resna košarka. Podobno je tudi na tribunah, ki se vznemirijo, ko se deli zastonj pica in ko se na velikih ekranih vrtijo reklame o krofih. Ljudje navijajo za razne reklame. Teh čustev, ki so prisotna pri nas pri pripadnosti barvi kluba, v Ameriki pač ni. V Ligi NHL so še delno prisotna čustva, medtem ko je v Ligi NBA na tribunah v ospredju večerja in "fast food", ne pa sama tekma."

Kopitar junak velike zmage Kingsov v Detroitu
Esad, ki je v svoji akciji Verjemi v svoj koš obnovil že 17 košarkarskih igrišč po vsej Sloveniji, je imel res srečo pri izbiri tekme v Detroitu. Hokejisti Los Angeles Kingsov so 7. februarja v Joe Louis Areni senzacionalno premagali najboljše moštvo Lige NHL Detroit s 5:3. Rdeča krila so po dveh tretjinah vodila s 3:1 in bila tako na dobri poti k deveti zaporedni zmagi, s čimer bi izenačila klubski rekord. Gostom je v zadnjem delu uspel nepričakovan preobrat, zadnji gol je zabil Anže Kopitar, ki je v 55. minuti z bekhendom in kapetanom Detroita Nicklasom Lidströmom "na hrbtu" ukanil vratarja Chrisa Osgooda. Med snemanjem v Detroitu je bilo letos celo -29 stopinj Celzija, a je vsa ekipa ob vragolijah otroka Jesenic pozabila na hud mraz.

V Podmežakli je še vedno zelo hladno
"Ideja je bila Esadova, hotel je narediti nekaj o fenomenu hokeja na Jesenicah, kako celo mesto živi s hokejom. Primerjava je zelo zanimiva, saj imata mesti kar nekaj stičnih točk," je povedal Kozole in dodal, da je temperatura v Podmežakli tudi več stopinj pod ničlo, kar jo uvršča med najhladnejše dvorane na svetu.

A. G.