Rok je po tekmi dobil številne čestitke. Pravi, da je bil njegov pomnilnik na telefonu povsem poln zaradi SMS-ov, ki jih je moral sproti brisati. Foto: RTV SLO
Rok je po tekmi dobil številne čestitke. Pravi, da je bil njegov pomnilnik na telefonu povsem poln zaradi SMS-ov, ki jih je moral sproti brisati. Foto: RTV SLO

Tudi trenerji so mi stali ob strani, posebej Jani Grilc, ki je tudi moj klubski trener. Vedno, ko sem v slabi formi, pridem k njemu. On je kot avtomehanik.

S trenerjem Janijem Grilcem sta takole preverjala, kaj pišejo novinarji. Grilc meni, da preveč poudarjajo srečo v sobotni vetrovni loteriji. Foto: RTV SLO

Zakopane bodo Urbancu tako kot Primožu Peterki ostale v lepem spominu, saj je tako kot njegov vzornik tam slavil prvo zmago v svetovnem pokalu. Kakšna tekma je to bila! V prvi seriji je pristal pri 136 metrih, kar je pomenilo vodstvo. Finala niso izpeljali do konca (Čeh Mazoch je brutalno padel), Urbanc pa je povsem nepričakovano postal junak tekme, na kateri je bilo vzdušje celo boljše kot v Planici.

Ste na vrhu upali, da bodo drugo serijo razveljavili?
Potihoma ja, sploh ko sem videl, kakšni so pogoji. Bilo je nesmiselno vztrajati. Potem pa še ta grozen padec ... Na vrhu sprva nisem videl, kaj se je dogajalo. Ko sem izvedel, sem poskušal vse skupaj odmisliti in se zbrati za skok. Nato pa kar naenkrat čestitke sotekmovalcev: zmagal si. Saj nisem mogel verjeti!

Če bi serijo izpeljali do konca, mislite, da bi lahko zadržali vodilno mesto?
Če bi naredil še en tak skok, bi zadržal prvo mesto, ker sem imel veliko prednost. Prepričan pa sem, da bi lahko tudi z manjšo napako ostal med prvimi šestimi.

Najbrž naslednjo noč zaradi vseh vtisov sploh niste spali, kaj?
Ja, res, težko sem zaspal. Kar dolgo sem se 'matral'. Malo čez polnoč je le šlo.

Namesto postopnega preboja vam je kar takoj uspel skok na vrh. Menite, da ima takšen preobrat lahko tudi svoje pasti?
Mislim, da ne. Imam psihologa in na to sva že pripravljala. Vem, kako vse skupaj poteka in verjamem, da me psihično to ne bo podrlo. Kvečjemu bom vse obrnil sebi v prid. S tem uspehom pa moja pričakovanja zdaj niso usmerjena le k zmagam, ampak bom zelo vesel vsake točke.

Kdo od starejših kolegov vam je pomagal?
Vsi v ekipi so mi pomagali, nikogar ne bi izpostavljal. Tudi trenerji so mi stali ob strani, posebej Jani Grilc, ki je tudi moj klubski trener. Vedno, ko sem v slabi formi, pridem k njemu. On je kot avtomehanik.

Je bilo po slabi sezoni v ekipi čutiti kaj malodušja?
Vsi pritiskajo na trenerje in jih sprašujejo, zakaj ne gre, jaz pa pravim, pustimo času čas, enkrat se morajo pokazati sledovi dobrega dela. Ne more nov trener kar takoj narediti dobrega rezultata. Poleti smo res pridno delali, vsak je bil polno motiviran. Mene neuspehi ekipe niti niso toliko sesuli. Zdaj je že bolje, vidim napredek pri ostalih, čeprav se jim na tekmah še ne 'poklopi', ampak se jim še bo.

Kako je Primož Ulaga vplival na vzdušje v ekipi?
Tekmovalci nismo tako dobro sprejeli njegove odločitve, da se nam pridruži na treningih. Mislim, da je težko opravljati dve funkciji. Sam še vedno najbolj zaupam svojemu trenerju.

Kolikšen je vaš rekord?
197 metrov. Čas je, da pade meja 200. Prepričan sem, da mi bo to uspelo letos v Planici.

Kako pa komentirate meteorski vzpon mladega Gregorja Schlierenzauerja?
V skokih je tako: ko se 'poklopi', ti gre. Enim prej, drugim kasneje. Schlierenzauer je konstrukcijsko že povsem odrasel in mu je lažje kot meni. Velik je že blizu 180. Ko rasteš, se ti občutki v počepu, v zraku ... spreminjajo. Tudi jaz sem zdaj končal razvoj in je že opaznih manj nihanj. Bi si pa želel še malo zrasti. (Rok je visok 171 cm, težek pa 56 kg, op. a.)

Kako, da ste začeli skakati? Iz Bohinja doslej niso prihajali vrhunski tekmovalci ...
Navdušil me je Primož Peterka. Začel sem v bohinjskem klubu, kjer se je ravno takrat začel razvijati skakalni šport. Na žalost finančno niso zdržali in sem moral prestopiti v Kranj. Tako se moram vsak dan voziti na treninge.

T. O.

Tudi trenerji so mi stali ob strani, posebej Jani Grilc, ki je tudi moj klubski trener. Vedno, ko sem v slabi formi, pridem k njemu. On je kot avtomehanik.