Slovenska hokejska reprezentanca je dobro začela prvenstvo elitne divizije v Latviji. Foto: Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca je dobro začela prvenstvo elitne divizije v Latviji. Foto: Reuters
Marcel Rodman
Marcel Rodman na letošnjem SP-ju ni dosegel zadetka. Foto: EPA
Aleš Kranjc in Mitja Sotlar
Aleš Kranjc in Mitja Sotlar sta sestavljala udarni branilski par v Rigi. Foto: RTV SLO
Anže Kopitar in Ivo Jan
Bosta Anže Kopitar in Ivo Jan prihodnje leto znova združila moči v reprezentančnem dresu? Foto: RTV Slo

Pred odhodom v Rigo so se risi na Jesenicah srečali z Američani, ki so jim nasuli pol ducata golov in marsikoga je že takrat pošteno skrbelo, saj Američani niti približno niso nastopili v najboljši postavi. Uvodna tekma s Finsko je hokejske navdušence povsem predramila.

Varovanci selektorja Františka Vybornyja so se povsem enakovredno borili z olimpijskimi podprvaki. Izjemni Anže Kopitar je zabil dva gola in potrdil, da se lahko v Los Angelesu veselijo novega talenta. Finci so po zaostanku z 0:2 in 2:3 šele v zadnjih 20 minutah prišli do zmage s 5:3. Tudi svetovni prvaki Čehi so kljub vodstvu s 4:0 pošteno trepetali do zadnjega piska sirene (5:4).

Tekma z Latvijo je bila prelomnica
Največje breme na ledu so nosili vratar Robert Kristan in člani prvega peterke (branilca Aleš Kranjc in Mitja Sotlar ter napadalci Tomaž Razingar, Anže Kopitar in Marcel Rodman). Na odločilni tekmi prvega dela se je že poznala utrujenost ključnih mož. Latvijci so bili v prvi tretjini povsem izgubljeni. Z golom Mitje Šivica so risi vodili z 1:0, potem pa so doživeli pravi mrk med 25. in 38. minuti, ko so jim gostitelji zabili štiri gole.

Domači gledalci, ki so bila sprva šokirani, so se zbudili in vrnitev je bila izključena. Kruta realnost je bila znova skupina za obstanek. Danska, Kazahstan in Italija so bili tekmeci po meri. S takimi igrami, kot so jih Slovenci pokazali proti Finski in Češki, bi zlahka obstali.

Ključni igralci so bili preutrujeni
Danci so tako kot lani povedli z 2:0 in 3:1, gol Sotlarja tik pred koncem je pomenil veliko točko (3:3). Kazahstanci so izkoristili vse napake utrujenih Slovencev in po 33 minutah je bilo 5:0. Italiijani so bili vedno dobra stranka. Na zadnjih dveh pomembnih tekmah so klonili z 0:4 in tudi tokrat je bil začetek obetaven. Po golu Dejana Kontreca za 3:0 je vse kazalo na obstanek. Danci so premagali Kazahstan s 3:2 in vse je bilo v rokah risov, ki so povsem brez potrebe zapravili vodstvo s 3:1. Pri golu Luce Ansoldija za znižanje izida mu je Kranjc plošček podal na palico, pri usodnem golu Strazzabosca pa je Razingar nespretno skušal zaustaviti njegov strel.

Kranjc in Razingar sta bila nosilca igre Acronija Jesenic v finalu DP-ja proti Slaviji, potem pa sta igrala vseskozi še na SP-ju. Prva peterka je bila na ledu preveč časa. Selektor Vyborny je poskušal z prerazporeditvijo mest, a mu tudi to ni najbolj uspelo. V njegovo strokovnost ne gre dvomiti, saj je Sparto iz izgubljenega položaja pripeljal do naslova prvaka v češki ekstraligi. Takega strokovnjaka bi se splačalo obdržati, čeprav bi ga na svoji klopi zelo radi videli tudi Čehi.

Z Janom in Terglavom bi bilo precej drugače
Znova se je pokazalo, da sta slovensko državno prvenstvo in Mednarodna liga na preveč nizkem nivoju. Ključni igralci finala DP-ja so bili na prvenstvu v Rigi nedorasli zahtevni nalogi. Premalo tekem na najvišjem nivoju se je zelo poznalo. Še kako je manjkal Ivo Jan, ki je lani v Avstriji sam pokopal gostitelje in risom zagotovil obstanek. Njegova iznajdljivost pred golom je izjemna in nadomestila zanj pač ni. Edo Terglav je na lanskem SP-ju prav tako igral vidno vlogo, manjkala sta tudi rutinirana Nik Zupančič in Tomaž Vnuk.

Leta 2008 v Kanadi znova med elito?
Vodstvo Hokejske zveze Slovenije je že vložilo kandidaturo za izvedbo svetovnega prvenstva divizije I. Samo spomimo se nepozabnih trenutkov aprila 2001, ko so se Slovenci prvič uvrstili med elito po zmagi nad Estonijo z neverjetnih 16:0. Velika Britanija, Madžarska, Litva, Japonska in Romunija so premagljivi tekmeci. Risi bodo ne glede na to kje bo prvenstvo veliki favoriti. S predstavmi na prvih dveh tekmah v Rigi so vsem dokazali, da jim je mesto med najboljšimi 16 reprezentancami. Na SP-ju v Rusiji drugo leto jih ne bo, čez dve leti, ko bo prvenstvo prvič v zgodovini v Kanadi pa se lahko znova nadejamo merjenja moči s hokejskimi velesilami.