Adrian Ilie se ob Džoniju Novaku ni naigral. Foto: EPA
Adrian Ilie se ob Džoniju Novaku ni naigral. Foto: EPA
Vzdušje pred tekmo v Ljubljani
Rajanje po tekmi v Ljubljani
Poročilo s tekme Slovenija - Romunija
Navijači že prepričani v napredovanje
Trije slovenski zadetki proti Romuniji

Leta 1999 je slovenska reprezentanca v dodatnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu v zasneženi ukrajinski prestolnici izločila moštvo Andreja Ševčenka. V Ljubljani so pridni organizatorji do prvega sodnikovega žvižga sneg počistili in zelenica je bila za tiste razmere naravnost idealna.

Romuni so imeli vse, izid in igro. Mi smo imeli le srce. Prvih 40 minut tekme je bolje pozabiti, saj smo imeli veliko srečo, da nam Romuni niso natresli polne mreže golov. Nato je Srečko Katanec potegnil eno najbolj briljantnih potez v svoji karieri - Amirja Kariča, ki si je med sedenjem pri Ipswichu nabiral le kilograme in za katerega je bil Cosmin Contra nerešljiva uganka, je zamenjal Nastja Čeh. Junak tekme proti Fercem je že ob svojem prvem dotiku z žogo pripravil sijajno priložnost za Mileta Ačimoviča, ki jo je ta s filigransko natančnostjo hladnokrvno izkoristil.

Romuni so sicer tudi v drugem polčasu prevladovali, toda 20 minut pred koncem je sledil nov šok v podobi Milana Osterca. Prlek, ki je še pred pol leta za Bežigradom poslušal žvižge, je z eno potezo postal ljubljenec navijačev in Play of the Day na CNN-u. Na videz povsem nenevarno podajo v levi kot igrišča je v slogu Marca van Bastna pospravil v mrežo in Sloveniji priigral odločilno prednost.

Romuni so bili po tekmi jezni nase in na ves svet ter trdno odločeni, da bodo zdesetkani Sloveniji, pri kateri so manjkali Aleksander Knavs, Zlatko Zahovič in Sebastjan Cimerotič, v Bukarešti vrnili milo za drago. Na drugem bregu iste zgodbe je slovenska javnost pokala od navdušenja. Sanje so bile zagotovljene še vsaj za štiri dni.

Dodatne kvalifikacije za SP:

Prva tekma, Ljubljana, 10. novembra 2001:
SLOVENIJA
- ROMUNIJA 2:1 (1:1)
9.000 gledalcev; sodnik: Kim Milton Nielsen (Danska)

0:1 Niculae (26.)
1:1 Ačimovič (41.)
2:1 Osterc (70.)

Slovenija: Simeunovič, Milinovič, Vugdalič, Galič, Karič (39./N. Čeh), Novak, A. Čeh, Osterc, Pavlin, Rudonja, Ačimovič (65./Pavlovič).

Romunija: Stelea, Contra, Miu (90./Pancu), Iencsi, Chivu, Popescu, Sabau (82./Ghioane), Munteanu, Niculae, Mutu, Ilie (82./Rosu).

Vzdušje pred tekmo v Ljubljani
Rajanje po tekmi v Ljubljani
Poročilo s tekme Slovenija - Romunija
Navijači že prepričani v napredovanje
Trije slovenski zadetki proti Romuniji