Ender Arslan je zrasel v Efesu Pilsnu, kjer je v članskem moštvu debitiral v sezoni 1999/00. Foto: RTV SLO
Ender Arslan je zrasel v Efesu Pilsnu, kjer je v članskem moštvu debitiral v sezoni 1999/00. Foto: RTV SLO
Ender Arslan
Pogodbo z Efesom, kamor se mora po koncu letošnje sezone vrniti, ima sklenjeno pogodbo do konca sezone 2007/08. Foto: RTV SLO
Ender Arslan
Arslan je v dresu turške reprezentance, katere standardni član je že od domačega EP-ja leta 2003, nastopil tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu. Foto: Reuters

Po pogovoru s trenerjem sem jasno povedal, da nočem več biti menjava. Hočem več odgovornosti v igri, začenjati v prvi peterki.

Tomo Mahorič
Tomo Mahorič v letošnji sezoni veliko stavi na 23-letnega Carigrajčana. Foto: RTV SLO

23-letni turški reprezentant jih že na prvih uradnih tekmah ni razočaral. Ob zmagah v Ligi NLB proti Geoplinu Slovanu in Budučnosti je bil s povprečjem 23,5 točke z naskokom prvi strelec ekipe, v ključnih trenutkih zadeval odločilne mete in dokazal, da je pripravljen prevzeti vlogo vodje moštva. Te mu pri Efesu Pilsnu na čelu s trenerjem Oktayem Mahmutijem niso bili pripravljeni nameniti, saj so tudi letos na njegovo mesto pripeljali drag nakup iz tujine (Horace Jenkins).

Zdi se, da je 188 cm visoki organizator igre z enoletno selitvijo pod Rožnik naredil elegantno rešitev, saj bo imel v Tivoliju idealne pogoje za izpolnitev svojega cilja: razvoja v igralca najvišjega evropskega razreda. Trener Tomo Mahorič je že na prvih tekmah pokazal, da bo imel Turek za to več kot dovolj priložnosti.

Kako ste bili zadovoljni s pripravami pred sezono? Jasno je, da vam manjka še precej do prave igre?
Na treningih se izredno trudimo. Izid na prijateljskih tekmah ni bil v ospredju, poleg tega imamo še težave s poškodbami. Zdaj prihajamo v najvišjo formo.

Mislite, tako kot večina strokovnjakov, da vam je potreben še kakšen fizično močan igralec pod košem?
Ne morem odgovoriti na to vprašanje. Mogoče potrebujemo enega močnega igralca, vendar je to trenerjeva odločitev.

Zakaj ste po tolikih letih odigranih v Turčiji izbrali ravno Union Olimpijo, in to za eno leto?
Po končani lanski sezoni sem želel zapustiti Efes, saj hočem več minut in več igre z nosilno vlogo. Olimpija je poklicala mojega agenta, in mislim, da sem se pravilno odločil.

V lanski sezoni ste v Evroligi v konkurenci Henryja Domercanta in Marka Popovića igrali tudi po 30 minut na tekmo? Vam je Oktay Mahmuti (trener Efesa Pilsna) enostavno sporočil, da boste letos v stranski vlogi?
Po pogovoru s trenerjem sem jasno povedal, da nočem več biti menjava. Hočem več odgovornosti v igri, začenjati v prvi peterki. Ko so napovedali, da bodo pripeljali novega tujca na moj položaj, je bil to znak za moj odhod.

Kakšno mnenje imate o novem trenerju Tomu Mahoriču v primerjavi z Mahmutijem?
Mahorič se z igralcem bolj poveže na osebni ravni in ima z njim zelo dobre odnose. Drugače sta oba izredno disciplinirana in kakovostna.

Katero izmed moštev v Evroligi bo v Olimpijini skupini najtežje in kakšen je vaš domet?
Mislim, da smo naleteli na najtežjo skupino Evrolige. Vse ekipe so dobre, toda Maccabi, Panathinaikos in Unicaja so naravnost odlične. Najprej bo treba doseči Top16, in mislim, da nam bo uspelo. Verjamem v ekipo!

Na katerem elementu igre mislite, da morate še sami veliko delati? Kje želite napredovati?
Želim si izboljšati vse: boljša organizacija igre, vodstvene sposobnosti, met ... Ne razmišljam preveč o tem. Tu sem, dal bom vse od sebe in pomagal Olimpiji.

S katerim soigralcem se najbolje razumete in največ družite?
Trenutno sem v hotelu skupaj z Maksimom Šeleketom in Temmujem Rannikkom, tako da z njima preživim ogromno časa.

Kakšno ozračje je nasploh v moštvu, v katerem v nasprotju z Efesom ne mrgoli zvezdnikov?
Soigralci so vsi prijazni in razpoloženje je odlično.

Ž. K./RTVSLO

Po pogovoru s trenerjem sem jasno povedal, da nočem več biti menjava. Hočem več odgovornosti v igri, začenjati v prvi peterki.