Erazem Lorbek je bil razglašen za najbolj obetavnega igralca Evrolige za sezono 2004/05. Foto: EPA
Erazem Lorbek je bil razglašen za najbolj obetavnega igralca Evrolige za sezono 2004/05. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Lorbek je bil tudi eden ključnih členov slovenske reprezentance na EP v Beogradu. Na prihodnjem v Španiji bo na razpolago selektorju Alešu Pipanu. Foto: RTV SLO
Sani Bečirovič
Skupaj s Sanijem Bečirovičem (Panathinaikos) in Jasminom Repešo (Lottomatica) je Lorbek pred letošnjo sezono zapustil Climamio. Foto: RTV SLO
Sergio Scariolo
Sergio Scariolo Unicajo vodi od sezone 2003/04. Predtem je sedel na klopi Reala iz Madrida. Foto: EPA
Jiri Welsch
Jiri Weslch se je v Unicajo preselil iz Milwaukee Bucksov. Foto: RTV SLO

Pa ne le zato, ker je pod Rožnikom pred selitvijo na ameriško univerzo zrasel v mladinskem pogonu, ampak ker je kaj klavrno začel tudi novo sezono v Evroligi. V treh tekmah je v dresu velikana iz Malage zbral le štiri točke! To ga niti ne skrbi preveč, saj se po uspešni rehabilitaciji stopala in selitvi iz bolognjskega Climamia 22-letnik še privaja na metode Sergia Scariola.

Pod njegovim vodstvom je nasprotnik varovancev Gašperja Okorna v lanski sezoni uspel osvojiti prvi naslov španskega prvaka v zgodovini, letos pa v Evroligi še ni okusil zlasti zmage. Idealna priložnost za prvenec bo v srečanju z zmaji, po Lorbkovih besedah pa bo morala njegova ekipa odigrati agresivno vseh 40 minut. 208 cm visoki košarkar je letošnje svetovno prvenstvo izpustil zaradi poškodovanega stopala, s katerim nima več težav, za EP v Španiji prihodnje leto pa bo Aleš Pipan lahko računal na njegove usluge.

Kakšno je vzdušje v ekipi aktualnega španskega prvaka, ki Evrolige s tremi porazi ni začelo najbolje? Ste v krizi?
Vzdušje je zaenkrat normalno. V klubu ne čutimo posebnega pritiska. Vse tri tekme v Evroligi smo izgubili v končnici, kar pomeni, da bi se lahko končale tudi v naš prid. V četrtek moramo prebiti led ...

Proti Unionu Olimpiji šteje le zmaga. Kako se boste lotili tekmecev?
Mislim, da imamo velike možnosti v tem, da igramo 40 minut agresivno košarko. Imajo krajšo klop v primerjavi z nami, kjer se za mesto v peterki enakovredno bori 12 igralcev. Če nam uspe ta agresivna igra, bomo tekmo dobili.

Se z bratoma Domnom in Klemnom, ki bo zaradi poškodb najbrž tudi v ekipi Uniona Olimpije, kaj zbadate pred tekmo?
Seveda, vsak stavi na svojo ekipo, odločilo se bo pa na parketu.

Za razliko od vas, ki ste iz mladinskih vrst Uniona Olimpije odšli "čez lužo" (univerza Michigan), sta se vaša brata vrnila v Tivoli iz domžalskega Heliosa. Kako komentirate njuno odločitev?
Jaz sem takrat zapustil Olimpijo, ker sem želel izkusiti drugo kulturo, jezik, življenje in se izobraževati. Mislim, da sem pridobil veliko. V ZDA je super, če hočeš končati študij, in ne toliko, če želiš biti profesionalni košarkar. Za moja brata je pomembno predvsem to, da si pridobita izkušnje v teh letih. Ker je v univerzitetni košarki precej manj tekem, sem predvsem Klemnu, ki ga je bolj vleklo, svetoval, da ostane v Sloveniji.

Ob kateri priložnosti vsi trije zaigrate skupaj?
Edina rešitev, da skupaj zaigramo na profesionalnem nivoju, je reprezentanca. To pomeni, da bomo vsi morali priti na ta nivo. Med poletjem se drugače pomerimo med sabo, če imamo prosti teden. A ponavadi je eden na enem, drug pa na drugem EP-ju (smeh) ...

Trener Sergio Scariolo ima na razpolago izjemno ekipo, v kateri ne dobivate veliko priložnosti. Kot da se vam ponavlja zgodba izpred treh let pri Climamiu, kjer pa ste nato dokazali svojo vrednost.
V Unicaji se je treba privaditi na nov sistem ... Vedno lahko iščem izgovore, dejstvo pa je, da bi vseh 12 košarkarjev lahko igralo. Če dobiš minutažo in oddelaš svoj posel, je potem lažje. Nikoli nisem bil neki strelec, moral pa bom enostavno narediti, kar trener od mene želi ...

In to je ...
Pri Scariolu je velik poudarek na zunanji igri, na kar sem se moral privaditi. Zdaj je že lažje. Je zelo učen trener, ki ima velike rezultate, Evrolige pa ni nikoli osvojil. Za razliko od Repeše (o.p. nekdanji trener Climamia) ima drugačen način učenja košarke. Scariolo poudarja šablonski način igranja, pri Repeši je bilo več svobode in igre po globini.

Kako bi primerjali življenje v Italiji in Španiji?
Bologna je manjše, bolj prisrčno mesto, vendar mi tu zagotovo bolj odgovarja vreme. Vsako mesto je po svoje fino.

Se kaj videvate z drugimi slovenskimi "Španci", na primer Jako Lakovičem in Goranom Dragičem?
Nič. Najprej bomo morali začeti dobro igrat ...

Vaš soigralec Jiri Welsch, nekoč Olimpijin igralec, se je preizkusil v NBA. Ga veliko sprašujete o igranju onkraj Atlantika, kjer so vas na naboru izbrali Indiana Pacersi?
Tudi o NBA-ju se pogovarjamo, ker je zelo mikavna. Ne vem, kdaj se bom odločil za odhod v Indiano, saj se moram najprej dokazati tukaj.

Ž. K./RTV SLO