Milan Eržen in Jani Brajkovič - zlata naveza slovenskega kolesarstva. Foto: RTV SLO
Milan Eržen in Jani Brajkovič - zlata naveza slovenskega kolesarstva. Foto: RTV SLO
Milan Eržen
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je na letošnji Dirki po Španiji dva dni nosil zlato majico. Foto: EPA

Lahko pogledate, koliko obratov vrti Jani, koliko jih je Lance - oba med 100 in 110 na minuto. Takih je zelo, zelo malo. To moraš natrenirati, to ni prirojeno.

Paolo Bettini
Paolo Bettini, zmagovalec nedeljske loterije. Foto: Reuters

Trener novomeških kolesarjev je v intervjuju za MMC povedal, zakaj je Brajkovič kolesar, kot ga Slovenija še ni imela, kaj mu še manjka do popolnosti, kako sodeluje s športnim direktorjem Discovery Channela Johanom Bruyneelom in kdo so Brajkovičevi nasledniki.

Kako se spominjate začetka sodelovanja z Janijem Brajkovičem?
On je kot nadobuden mladenič pri 14 letih prišel v klub. Na začetku morda celo ni kazal svojih potencialov, vendar je bil trdno odločen, da bo vse naredil za svojo kariero.

Ste verjeli, da bo tako droben fant toliko dosegel?
V kolesarstvu velja le eno pravilo: koliko vatov vrtiš na kilogram telesne teže. Čim več vatov vrtiš, tam si. To je vse ena velika, velika matematika. Pred tekmovanjem, ko narediš test na športnem inštitutu, ti je vse jasno, kakšna je forma.

Kakšno je zdaj vaše sodelovanje z Brajkovičem, glede na to, da je v drugem moštvu in pod okriljem Johana Bruyneela?
Bruyneel deluje bolj na taktični ravni, preostalo glede pripravljenosti pa je prepustil meni. Sva odlična prijatelja, sodelujeva, se veliko pogovarjava ..., skratka, odlično sodelovanje.

Torej ni govora, da bi bil Bruyneel kaj jezen na vas, češ da se preveč vtikate?
Ne, enostavno - kolesarstvo deluje na sistemu "personal coach". Vsak kolesar ima svojega trenerja tam, kjer živi, oziroma v bližini. Dvajset minut po koncu dirke vsak odide na drug konec sveta in se potem ekipa na naslednji dirki spet zbere.

Ste bili z Brajkovičem med dirko ves čas na zvezi?
Ja, po navadi se po telefonu slišiva kako uro in pol po cilju, da pove svoje občutke. Včasih potrebuje svetovalca, da pove, kakšno taktiko ubrati naslednji dan, in podobno. Je pa že tako zrel kolesar, da tudi mene pravzaprav ne potrebuje veliko.

Je naredil kakšno napako na letošnji Dirki po Španiji?
Ne, vse je bilo tako, kot sva se dogovorila pred štartom, seveda pa obstaja razlika, ali dirkaš na izid ali na rumeno majico. Vsa pohvala za njegovo taktiko!

Menite, da je sposoben zmagati Vuelto?
Vuelto in Tour de France! Vse bomo naredili za to, seveda pa za tak dosežek potrebuje tudi veliko sreče.

Kaj mu še manjka, da bo res povsem v vrhu?
Predvsem mu manjka vzdržljivost, tudi kronometer smo malo zapostavili, tu moramo še delati. Je pa tako: če bi na Vuelti dirkal na skupni seštevek, zaostanek ne bi bil 50 minut, ampak bistveno manjši in bi dirko končal okoli 13. mesta.

Kateremu znanemu kolesarju je najb olj podoben?
V Sloveniji takega kolesarja še ni bilo. Tako kompleten kot on ni nihče. Je vzdržljiv, odličen v klanec in v vožnji na čas. Izmed slovitih kolesarjev ga lahko primerjam z Lanceom Armstrongom. Lahko pogledate, koliko obratov vrti Jani, koliko jih je Lance - oba med 100 in 110 na minuto. Takih je zelo, zelo malo. To moraš natrenirati, to ni prirojeno.

Je v Novem mestu že kaj naslednikov Brajkoviča?
Ne eden, zelo veliko ...

Ste lahko konkretnejši?
Blaž Jarc, Marko Kump, Blaž Furdi, to so vsi mladi fantje, ki prihajajo v kategorijo do 23 let. Tudi za njimi je še veliko talentov in Brajkovičev izid je samo še ena spodbuda, kajti ti fantje bodo naslednje leto trenirali z Janijem na istih cestah, v isti skupini.

Ker ste se pravkar vrnili s svetovnega prvenstva, vas prosimo še za kratek komentar dogajanja v Salzburgu!
Osmo mesto Simona Špilaka in deseto Kristjana Korena sta zelo dobra izida. Fanta sta mlada, še eno svetovno prvenstvo imata pred seboj. Na cestni dirki kombinacija s Špilakom ni uspela. Če bi tista skupina prišla skupaj do cilja, bi bil blizu medalje. Nedeljska cestna dirka pa je bila loterija, saj ne moreš predvideti razpleta. Paolo Bettini je bil že lani zrel za naslov, a je bil prenervozen in je prehitro napadal. Včeraj je počakal in izbral pravi trenutek. Sedmo mesto Uroša Murna je odlično. Drugi slovenski šprinter, Borut Božič, pa ni vajen dirkati 270 km.

Lahko pogledate, koliko obratov vrti Jani, koliko jih je Lance - oba med 100 in 110 na minuto. Takih je zelo, zelo malo. To moraš natrenirati, to ni prirojeno.