Iskrivi Andrej Stare je pri naših sogovornikih pustil pozitiven vtis. Foto: RTV SLO
Iskrivi Andrej Stare je pri naših sogovornikih pustil pozitiven vtis. Foto: RTV SLO
Miran Pavlin
Miran Pavlin je nogometno kariero začel v številnih gorenjskih klubih (Britof, Sava, Triglav, Naklo). Prek Olimpije je odšel v Evropo (Dynamo, Freibrug, Karlsruhe, Porto). Kariero zdaj končuje v Bežigradu. Foto: RTV SLO
Dejan Djuranovič
Dejan Djuranovič je rekorder med slovenskimi nogometaši po številu naslovov državnega prvaka, saj jih ima kar deset. Foto: RTV SLO
Bojan Prašnikar
Bojan Prašnikar je edini slovenski trener, ki je vodil svoje moštvo v Ligi prvakov. Foto: RTV SLO
Brane Oblak
Brane Oblak je bil izbran za najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih 50 let. Foto: RTV SLO
Špela Predan
Špela Predan pred vsako tekmo slovenske reprezentance na SP-jih z Andrejem Staretom najraje spije modri curasao. Foto: Leon Vidic
Slovenski hokejisti
Andrej Stare zelo dobro pozna slovenski hokej, saj je spisal že več publikacij na to temo. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je veliki up slovenskega hokeja na ledu. Foto: RTV SLO
Igor E. Bergant
Igor E. Bergant je med bolj prodornimi športnimi komentatorji pri nas. Foto: RTV SLO
Daniela Bartova
Daniela Bartova je bila med prvimi 'gospodaricami' skoka ob palici. Na valentinovo 1998 je v Pragi preskočila nov svetovni rekord. Kasneje se je 'umaknila' Jeleni Isinbajevi. Foto: EPA
John Godina
Slovenci ne bi imeli nič proti, če bi bil večkratni svetovni prvak v suvanju krogle 'naš'. Foto: EPA
Rok Benkovič
Kamničani imajo vseeno svetovnega prvaka. Vsi se še dobro spominjamo Roka Benkoviča in Oberstdorf 2005 ... Foto: EPA
David Trezeguet
David Trezeguet je bil junak finala EP-ja 2000 in nesrečni junak finala SP-ja 2006. Obakrat so bili nasprotniki Italijani. Foto: EPA
Milenko Ačimovič
Slovenski ljubitelji športa najbrž ne bodo nikoli pozabili na gol Milenka Ačimoviča proti Ukrajini. Foto: EPA
Peter Kavčič
Peter Kavčič je letos v Nemčiji prvič komentiral tekme z nogometnega svetovnega prvenstva. Foto: RTV SLO
Aleš Selan se najbolj domače počuti na stadionu za Bežigradom. Sicer je strasten navijač madridskega Reala. Foto: Gorazd Trontelj

Doktor Stare je 13 let preživel kot klubski zdravnik v nogometnem klubu Olimpija, kjer je s svojimi dejanji navdušil tako nogometaše (Miran Pavlin, Dejan Djuranovič) kot trenerje, med katerimi so se nekateri preizkusili tudi v funkciji selektorja državne reprezentance (Zdenko Verdenik, Bojan Prašnikar, Brane Oblak).

Njegova bogata statistika pomaga številnim zvezam, kar vedno priznavajo na hokejski zvezi (Špela Predan). O Staretovi funkciji športnega novinarja oziroma komentatorja sta spregovorila njegova sodelavca Igor Evgen Bergant in Peter Kavčič. Morda najbolj neizbrisen pečat pa doktor Stare pušča ravno s svojimi športnimi prenosi. O vtisih na njegove komentarje je spregovoril pravnik Aleš Selan.

Miran Pavlin: "Stare ima zeleno kri"
"Za ljudi po navadi rečemo, da se po njih pretaka rdeča kri, za Andreja Stareta pa bi lahko rekli, da je ta zelene barve. O njem lahko povem le pozitivne besede. Ponosen sem, da sem ga spoznal, saj je vrhunski komentator in zdravnik. RTV Slovenija in zdravstvo sta lahko vesela, da imata Andreja Stareta," je bil kratek in jedrnat Miran Pavlin, ki je za Olimpijo odigral 96 tekem v slovenski ligi, danes pa igra za Bežigrad.

Dejan Djuranovič: "Navdušil me je pri atletiki"
"Andrej Stare je velik športni delavec in je izjemno predan športu. Najprej sem ga spoznal kot športnega komentatorja, predvsem v atletiki, kjer me je vedno navdušil s svojim širokim znanjem. Osebno sem ga spoznal s prestopom v nogometni klub Olimpija. Tam ni bil le dober zdravnik, temveč tudi velik privrženec in navijač kluba. Sodelovanje z njim mi je bilo vedno v zadovoljstvo in še do danes sva obdržala stike," z navdušenjem pripoveduje Dejan Djuranovič, ki je zeleno-beli dres nosil pet sezon, aktivno kariero pa pred tedni končal v dresu Domžal.

Zdenko Verdenik: "Izrazit pripadnik moštva"
"Moji spomini na skupno delo z dr. Andrejem Staretom so vezani na delo v NK Olimpija in nogometni reprezentanci Slovenije. Moje izkušnje z njim so zelo pozitivne. Je ljubitelj in dober poznavalec nogometa in izrazit pripadnik moštva, za katerega dela ali navija. Na klopi za rezervne igralce je od njega marsikdaj slišati kakšno pikro na sodniške odločitve, zelo rad tudi spodbuja svoje igralce. Ob zmagah se rad tudi poveseli ali zapleše v nočnem lokalu, kot je to bilo na Malti po zmagi reprezentance Slovenije leta 2003. Sicer pa je kot zdravnik zmeraj pripravljen pomagati, še posebej poškodovanim nogometašem. Njegove diagnoze so zelo hitre," s profesorsko natančnostjo pripoveduje drugi selektor slovenske nogometne reprezentance Zdenko Verdenik, ki je Olimpijo treniral jeseni leta 1995.

Bojan Prašnikar: "Veselil sem se skupnih potovanj"
"Andrej Stare je res zaljubljen v nogomet. Vedno je hitro znal najti pravi kontakt z igralci. S svojimi uslugami je bil vedno na voljo ekipi. Z njim sem se vedno dobro ujel, saj sva dobro sodelovala v klubu po strokovni plati, prav tako pa sem ga dobro spoznal v vlogi sokomentatorja na tekmah po Evropi. Teh skupnih gostovanj sem se vedno veselil," se spominja nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Bojan Prašnikar, ki je z Olimpijo osvojil naslov državnega prvaka, danes pa vodi nogometaše Primorja.

Brane Oblak: "Pravi fanatik"
"O Andreju Staretu imam zelo pozitivno mnenje. Je pravi fanatik oziroma športni zanesenjak. Na šport se spozna v milimetre. Mogoče je edina njegova napaka ta, da se je želel preveč osredotočiti na čim več športov. Bil je tudi moj zdravnik, z veseljem sem bil njegov pacient," je v svojem slogu oceno podal zdajšnji nogometni selektor Brane Oblak, ki je za Andreja Stareta najboljši slovenski športnik vseh časov.

Špela Predan: "Slovenski hokej mu dolguje veliko"
"Ko omeniš Andreja Stareta, dobiš na drugi strani vedno neke čustvene izlive - ljudje so bodisi popolnoma navdušeni nad njim ali pa ga sovražijo. Kakor koli že, navijači nikoli ne bodo pozabili, kako je na Poljskem, ko je slovenska hokejska reprezentanca igrala tekmo za prvo mesto v skupini B svetovnega prvenstva, uredil, da je TVS spremenil prej napovedani prenos gimnastike in v tem času predvajala hokejsko tekmo. Doktor je tudi komentator, ki se nikoli ne druži z igralci (je pravzaprav edini novinar), kajti meni, da če želiš biti objektiven, se ne smeš spoprijateljiti," je svoje razmišljanje o Andreju Staretu začela Špela Predan.

Tiskovna predstavnica pri HZS-ju vedno navdušeno pohvali njegovo natančno in marljivo zbiranje statistike: "Sicer pa ga vsako leto - ko delam "Media guide" za svetovno prvenstvo, to je predstavitev slovenske reprezentance in vsakega hokejista posebej - pokličem in prosim za sveže statistike. Vodenje statistike je izjemno zahtevno delo in človek mora biti popolnoma discipliniran. Sama se vsako leto trdno odločim, da 'od zdaj naprej' bom pa sama vodila statistiko. No, pa vendarle potem pokličem Doktorja. Če ne drugega, zaradi tega, ker so njegove točne."

"Mednarodna hokejska zveza ima revijo, v kateri predstavlja hokejiste, ki so odigrali rekordno število tekem ali prvenstev ali pač nečesa v zvezi s hokejem. Letos je do mene v Latviji prišel Doktor in mi rekel, da je sramotno, da med temi 'rekorderji' ni Slovencev. Seveda sem se strinjala in glede na to, da ljudi, ki delajo PR v IIHF-u, poznam, mi je predlagal, da to uredimo. In sem se strinjala. Naslednji dan mi je prinesel nekaj listov, ki so nosili skupno ime: Pozabljeni slovenski fantje. To so bila imena slovenskih hokejistov, z vso statistiko in vsemi pomembnimi podatki. Ko sem prinesla spisek v pisarno IIHF-a, je bil direktor marketinga Kimmo Leinonen popolnoma navdušen in je takoj poklical urednika revije, mu pokazal papirje in zabičal, da to naslednje leto ne sme manjkati v reviji. Brez Andreja sem prepričana, da slovenski hokej ne bi imel podatkov, ki jih ima," delo in trud Andreja Stareta ceni Špela Predan.

Igor Evgen Bergant: "Vedno samosvoj"
O Andreju Staretu se je najbolj razgovoril urednik športnega programa na TV Slovenija Igor Evgen Bergant: "Andreja Stareta poznam že vse življenje in odkar (ga) pomnim, je bil samosvoj. To vsekakor ni negativna subjektivna ocena. Navsezadnje je nekaj posebnega tudi njegova zdravniško-novinarska poklicna pot. Z novinarstvom, pa čeprav to nikoli ni bil njegov prvi poklic, se je vedno ukvarjal s srcem in z izjemno predanostjo. Verjetno je v svetovni novinarski družini malo takšnih, ki bi bili pripravljeni toliko časa vložiti v zbiranje in urejanje informacij o športih, o katerih poročajo, pa tudi o tistih, o katerih ne. Prav zato je o športnem dogajanju vedno izvrstno obveščen, včasih tako dobro, da se to zdi skoraj neverjetno in je občasno celo vzbudilo kakšen dvom o avtentičnosti njegovih informacij. Navadno pa se na koncu izkaže, da ima Andrej Stare prav. Če ne v celoti, pa vsaj delno ..."

Znamenita zgodba iz Ljubljane 1995
"S tem v zvezi je tudi zanimiva zgodba z mednarodnega atletskega mitinga leta 1995 v Ljubljani, kjer je Čehinja Daniela Bartova v skoku s palico preskočila 410 cm. Glavni napovedovalec, ki mu je Andrej Stare kolegialno odstopil svoje podatke, je suvereno napovedal, da gre za evropski rekord, kar je trenerja Čehinje povsem razkurilo. Pod tribuno je divje kričal, da to ni le evropski, pač pa tudi svetovni rekord. Toda napovedovalec se ni dal in je še vedno vztrajal pri Staretovih podatkih, saj je imel naš Doktor vestno zabeleženo, da je Kitajka Caijun Sun - tedanja svetovna rekorderka - v domačem Guangdžovu že v letih 1993 (enkrat) in 1994 (celo dvakrat!) skočila višje kot 410 cm."

"Na koncu se je posredni dvoboj končal neodločeno - Staretovi podatki so bili seveda pravi, a Bartova je kljub vsemu v Ljubljani skočila uradni svetovni rekord. Mednarodna atletska zveza IAAF skokov Kitajke iz Guangdžova namreč ni priznala za svetovne rekorde, saj na tekmovanjih menda ni bilo dovolj sodnikov. Je bilo pa tudi tako obskurno tekmovanje v kitajski provinci dovolj, da je zanj še pred prodorom interneta izvedel tudi Andrej Stare. V dobi zasutosti z nepreglednimi kopicami takšnih podatkov leta 2006 seveda ni več tako težko dobiti, prepričan pa sem, da si je Andrej skozi desetletja zbiranja informacij pridobil dragocene izkušnje njihovega 'filtriranja'. Ta sposobnost je danes gotovo še pomembnejša kot nekoč."

Godino umestil v bližino Kamnika
"Vsekakor so tudi televizijski gledalci v prenosih spoznali njegovo hudomušno plat, saj Andreju Staretu humorja nikoli ne zmanjka. V to rubriko vsekakor sodi tudi opredelitev družinskega drevesa ameriškega metalca krogle (in diska) Johna Godine. Ko je Godina leta 1995 v Göteborgu prvič postal svetovni prvak v suvanju krogle, je Andrej navdušeno pripomnil, da gre za potomca izseljencev iz Slovenije. Pa ne samo to, navedel je celo, da so njegovi predniki iz "okolice Kamnika". V nasprotju s podatki o kitajski skakalki s palico je to informacijo spočela šaljivost, ki je Andrej sicer javno ne sprošča tako pogosto kot v zasebnosti."

"Je pa res, da je - pa čeprav izmišljena - razveselila celo Johna Godino. Moj pokojni oče, ki je s prvenstva poročal za časopis, je namreč rodoslovna vprašanja nekaj minut po objavi pri Godini preveril kar neposredno, na uradni tiskovni konferenci na stadionu Ullevi v Göteborgu. Godina po lastnih besedah do tistega dne ni slišal niti za Slovenijo, kaj šele za okolico Kamnika. Ko pa je izvedel, da je Slovenija prijazna deželica sredi Evrope, je bil kar navdušen. 'Res bi bilo lepo, če bi zares izviral iz vaše dežele. Zaradi priimka, ki zveni špansko (Godina – Medina, Molina ...), me prijatelji ves čas drezajo, da sem mehiškega rodu, pa čeprav sem kot robustni svetlolasec Mehičanom bolj malo podoben,' je ob tem dejal Godina."

Lapsusi sestavni del komentiranja
"Prepričan sem, da si televizijski reporter - ob ustrezni kasnejši obrazložitvi 'zavajanja' - lahko privošči tudi takšne šale, navsezadnje reporterji ne bi smeli biti le bolj ali manj suhoparni spremljevalci dogajanja na tekmovališčih in igriščih, ki za gledalce ne bi pokukali tudi na dogajanje na ali ob stadionih. O Andrejevih legendarnih lapsusih - denimo o 'Brazilcu' Trezeguetu na finalu Eura 2000 ali 'slovenski himni Hej, Slovani' na lanskem SP-ju v hokeju na ledu, pa tole: tisti, ki je nezmotljiv, naj prvi vrže kamen ... Javno nastopanje je pač bistveno zahtevnejše, kot si mislijo gledalci, včasih pa se reporterji izrečenih napak niti ne zavedamo. To je nekaj povsem normalnega in človeškega. In glede na ogromno količino besed, ki jih je v skoraj 30-letni reporterski karieri izrekel Andrej Stare, je bilo število lapsusov pravzaprav izjemno majhno."

"V nasprotju z njegovimi kritiki, ki trdijo, da športa sploh nima rad, lahko zatrdim, da je to popolna neumnost. V šport je dobesedno zaljubljen. Rad ga ima veliko bolj, kot si mnogi lahko predstavljajo. Pomembno je tudi, da ima o številnih športnih vprašanjih izdelano stališče, za katerim tudi stoji, pa čeprav si z njim vedno ne pridobi le somišljenikov in nekritičnih kimavcev. Andrej Stare pač ne komentira zato, da bi bil vsakomur všečen – komentira kot osebnost, ki dela po svoji najboljši profesionalni vesti in zrcali tudi svoj značaj. To pa je tudi v primeru nestrinjanja potrebno spoštovati. Svojevrstna kontroverznost je poleg informiranosti ter vrhunskega in dinamičnega glasu, s katerim je med legende pospremil edinstvene dogodke zgodovine športa (v zadnjih letih sta mi v spominu predvsem 'Andrejev' gol Mileta Ačimoviča proti Ukrajini ali naslov svetovnega skakalnega prvaka Roka Benkoviča) postala eden izmed njegovih zaščitnih znakov. Toda, kot rečeno, svojevrsten je bil že od zmeraj. In tak bo tudi ostal. Na srečo ..."

Peter Kavčič: "Srečo sem imel, da je bil moj mentor"
"Andrej Stare je eden najbolj prepoznavnih slovenskih športnih komentatorjev vseh časov. Njegov slog je edinstven, kopiranje je obsojeno na polom. S svojo razgledanostjo, z bogatim besednim zakladom in s hudomušnostjo, ki ji ni para, zna na zanimiv in vsaj večini simpatičen način začiniti svoje prenose. Toda svojo reportersko kariero je zgradil predvsem na marljivosti in pedantnosti. Njegov osebni arhiv je zagotovo nekaj posebnega, zanj je porabil ure in ure dela. Brez veselja do tovrstnega dela tega zagotovo ne bi zmogel. Pravzaprav sem imel srečo, da je bil Andrej moj mentor in sem lahko pobližje spoznal njegov način dela," o svojem mentorju ponosno razlaga Peter Kavčič. Športni komentator TV Slovenije komentira večino 'Staretovih' športov: nogomet, atletiko in skoke.

Aleš Selan: "Kaj bi brez režiserjev atletskih prenosov?"
Športni prenosi so namenjeni gledalcem in vsaj večini je delo Andreja Stareta dobro. Zanimivo izjavo je podal pravnik Aleš Selan, ki že več let spremlja njegove športne prenose: "Njegovi prenosi so meni osebno najbolj vrhunski, ko Doktor 'pade noter' in potem z zanimanjem spremljam njegov interni boj med tem, kar si resnično želi povedati na eni, in tem, kar sme povedati na javni televiziji, na drugi strani. Najboljše pri vsem je, ko si potem 'vzame' nekaj prostora, ki je morda že na tej drugi strani - in takrat padejo njegove legendarne izjave ... Nikakor pa seveda ne smem pozabiti niti na njegove najbolj 'priljubljene' osebe: režiserje prenosov atletskih tekmovanj. Neprecenljivo."

Naslednjič o karieri novinarja
V naslednjem prispevku, ki bo izšel v ponedeljek 21. avgusta, lahko Andreja Stareta pobliže spoznate kot športnega komentatorja. V skoraj 30-letni karieri se mu je nabralo veliko zanimivih anekdot in pripetljajev. Nekaj od teh bo delil tudi z nami ...

S. J./RTV SLO