Ilirijino moštvo leta 1939. Foto: www.lisjaki.com
Ilirijino moštvo leta 1939. Foto: www.lisjaki.com
Igralci culverja
Slika Petra Brughela iz 17. stoletja, ki prikazuje igralce culverja na zamrznjenem ribniku. Foto: www.lisjaki.com
Stanko Bloudek
Stanko Bloudek se je nad hokejem navdušil na Češkem in v Avstriji. Foto: RTV SLO
Ernest Aljančič starejši
Ernest Aljančič starejši je dosegel prvi zadetek za jugoslovansko reprezentanco leta 1932 proti Avstriji. Foto: RTV SLO
Na Jesenicah so hokej začeli igrati tik pred prvo svetovno vojno. Foto: www.hkjesenice.com

Acroni Jesenice so prejšnjo nedeljo osvojile peti naslov v samostojni Sloveniji in skupno že 28. Večni rivali iz ljubljanske Olimpije premorejo 18 zvezdic in če pobrskamo za prvaki še nazaj v zgodovino, najdemo čisto na začetku večne lestvice moštvo Ilirije iz Ljubljane s štirimi naslovi državnih prvakov, in to že v Kraljevini Jugoslaviji.

Indijanske korenine
Hokej na ledu oziroma kanadski hokej se je podobno kot ostali pomembnejši sodobni športi (nogomet, košarka) dokončno oblikoval v drugi polovici 19. stoletja. Predhodniki so bile številne podobne igre kot so evropski bandy, culver, igra severnoameriških Indijancev bogataway, katerih značilnost je bila, da se jih poleti igra na travnikih, pozimi pa na ledu.

V šestdesetih letih 19. stoletja je skupina Montrealčanov izoblikovala pravila, ki se jih je oprijelo ime Montrealska pravila. Ta so bila temelj nadaljnemu razvoju igre in so še vedno osnova današnjim pravilom.

Sport klub Ilirija
V obdobju med I. in II. svetovno vojno je Ljubljana poleg političnega in gospodarskega središča Slovenije oziroma takratne Dravske banovine postajala tudi živahno športno mesto. Srčika tega športnega utripa je bil Sport klub Ilirija, ustanovljen leta 1911 kot nogometni klub, ki pa je v svoje delovanje z leti vključeval čedalje več raznolikih sekcij oziroma športnih panog.

Spiritus movens kluba, inženir Stanko Bloudek, je na Češkem in v Avstriji opazoval živahno zimsko igro, ki se odvija na ledu. Kaj kmalu je uspel prepričati soodgovorne v klubu, da se usmerijo tudi v ta za nas novi šport.

Gradnja drsališča
Tako so v zimi 1928/29 na klubskih teniških igriščih pod Cekinovim gradom, kjer se igra tenis še dandanes, uredili drsališče, ustanovili sekcijo za "hitrostno drsanje in hockey" in se začeli učiti osnov hokeja. Bloudek in Vodišek sta kupila in prinesla z Dunaja tudi nekaj začetne opreme. Učna doba je hitro minila in kmalu so si zaželeli pravih tekem. Za nasprotnika so si hitro organizirali tekmo z mladci iz Kamnika, ki so se preizkušali v hokeju na tamkajšnjem drsališču.

7. februar 1929 je prišel v zgodovino kot dan prve hokejske tekme v Sloveniji. Ilirija je premočno premagala nadebudne Kamničane kar s 15:1, gostje pa so edini gol dosegli z glavo! Čez dve leti je sledila prva mednarodna preizkušnja: tekma s celovškim KAC-em. 15. februarja so pred tisočglavo množico Celovčani pokazali gostiteljem, kako se stvari streže. Na koncu je bilo 12:1 za Korošce. Dnevnik Jutro je poročal, da so bili gledalci kljub vsemu zadovoljni nad telesno-kulturno novostjo.

Prvaki brez tekem
Hokejisti Ilirije so bili brez domače konkurence vse do leta 1937, ko so ustanovili Jugoslovansko zvezo za drsanje in hokej na ledu. Pred tem se je Ilirija udeleževala turnirjev v sosednjih državah, hkrati pa je leta 1934 organizirala turnir na Bledu pri hotelu Toplice, ki so se ga udeležili beljaški VSV, dunajski WEV in budimpeštanski FTC.

V letih po osnovanju zveze so v Zagrebu ustanovili kar tri klube, ki pa so se bili pripravljeni pomeriti z Ljubljančani šele leta 1939. Tako je Ilirija v letih 1937 in 1938 po odločitvi vodstva zveze osvojila naslov državnega prvaka brez ene same odigrane tekme! 9. 1. 1939 je bilo v Zagrebu odigrano prvo državno prvenstvo v hokeju v takratni Kraljevini Jugoslaviji. Na turnirju je premočno zmagala Ilirija, ki je uspeh ponovila tudi naslednje leto v Ljubljani.

Prvič na svetovnem prvenstvu
Leta 1939 se je Jugoslavija priključila mednarodni zvezi za hokej na ledu (Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIGH)), predhodnici sedanje IIHF in se udeležila svetovnega prvenstva v Zürichu v Švici. Reprezentanco so skoraj izključno sestavljali Ilirjani, ki so s samimi porazi zasedli predzadnje, 13. mesto. Še istega leta je Jugoslavija na turnirju v Bukarešti dosegla prvo mednarodno zmago proti Nizozemski s 4:2.

Začetek na Jesenicah prekinila vojna
Tik pred II. svetovno vojno so storili prve korake na ledu tudi na Jesenicah. Toda vojna je prekinila normalni tok življenja, s tem pa so obmirovale tudi ledene ploskve in zamrli stari klubi.

Toni Gruden