Rijkaard je že v debitantskem letu na katalonski klopi požel pohvale za privlačno in domiselno igro ekipe. Foto: EPA
Rijkaard je že v debitantskem letu na katalonski klopi požel pohvale za privlačno in domiselno igro ekipe. Foto: EPA
Frank Rijkaard
Rijkaard je znan po tem, da ga uspehi nikoli ne zaslepijo. Foto: EPA
Frank Rijkaard
Nizozemec prisega na moštveni duh. Foto: EPA
Frank Rijkaard
Rijkaard je že četrti nizozemski trener na Barcelonini klopi. Foto: EPA
Frank Rijkaard med tekmo s Chealsejem
Nizozemec namerava v Kataloniji ustanoviti novo dinastijo. Foto: Reuters
Frank Rijkaard v družbi z legendarnim Johanom Cruyffom
Ne more se izogniti namigovanjem, da bo kmalu prevzel Milana. Foto: EPA

Nekdanji sijajni obrambni vezist leta 2003 ni bil prvi izbor blaugrane, a je upravičil zaupanje novoizvoljenega predsednika Joana Laporte. Barca je kljub katastrofalnemu začetku sezone s sijajnim izkupičkom v spomladanskem delu zasedla drugo mesto – najboljšo uvrstitev po letu 2000.

Od takrat je šla njena pot le še navzgor. Rijkaard je že v debitantskem letu na katalonski klopi požel pohvale za privlačno in domiselno igro ekipe, katere dragulj je bil in je julija 2003 pripeljani virtuoz Ronaldinho.

Ponovil Cruyffov dosežek
Leto pozneje so vodilni možje uresničili še eno zamisel nekdanjega trenerja nizozemske reprezentance: iz osovraženega madridskega Reala je prišel Samuel Eto'o – po mnenju mnogih v zadnjih letih najboljša špica sveta. Naskok na 17. naslov španskih prvakov in prvi po letu 1999 se je lahko začel. Barca je prepričljivo slavila že nekaj krogov pred koncem. A vrhunec je sledil v letošnji sezoni: po ubranitvi naslova zmagovalcev La Lige so Katalonci osvojili še drugi naslov evropskih prvakov. Prvega so prav tako dosegli z Nizozemcem na klopi: Johanom Cruyffom leta 1992.

Laporta je pred kratkim dejal, da je bila prava formula za uspeh katalonskega velikana, prihod nekdanjega igralca Milana: »On je Ronaldinho naše klopi. Za našimi šampioni vedno stoji on s svojo mirnostjo in idejami.«

Moštveni duh je ključ ekipe
Rijkaard je znan po tem, da ga uspehi nikoli ne zaslepijo. Od svojih igralcev je tudi po nizu osemnajstih tekem brez poraza v španskem prvenstvu zahteval skromnost: »Nikoli ne moreš zmagati tekme s sprehajanjem po zelenici. Imamo talent in homogeno moštvo, v katerem ima vsak član ekipe v slačilnici vsakega izmed soigralcev za pomembnega. To je ključ.« Za 44-letnega trenerja je ekipni duh glavna lastnost vrhunske ekipe. Brez tega le težko osvajaš najprestižnejše lovorike. Rijkaardu se za potrditev tega nauka ni bilo treba ozreti daleč: v španski prestolnici se kraljevemu klubu še kako pozna neuspešna politika »Zidanov in Pavonov«, ki je moštvo razdelila na dva tabora, kar je priznal tudi Zinedine Zidane, ki je zaradi životarjenja belega baleta v zadnjih sezonah predčasno prekinil pogodbo in končal nogometno kariero.

Eto'o: Ostaja zvest samemu sebi
Žrtev te usmeritve največjega katalonskega tekmeca je bil tudi Eto'o, ki se je pod vodstvom Franka Rijkaarda razvil v vrhunskega napadalca: » Naučil me je, kako ostati miren. Vedno je sam tak in ostaja zvest samemu sebi. Poleg tega ima odličen odnos z vsemi igralci«

Četrti Nizozemec z lovoriko španskega prvaka
Rijkaard je že četrti nizozemski trener na Barcelonini klopi, ki je osvojil naslov španskega prvaka. Pred njim je to uspelo še Rinusu Michelsu, Johanu Cruyffu in Louisu Van Gaalu. In ravno prva dva sta pomembno vplivala na nogometno filozofijo v Amsterdamu rojenega nekdanjega člana Ajaxa. Ta je, da njegova ekipa igra napadalen nogomet kot povezano in organizirano moštvo. Tako bo lahko dosegla dvojni cilj: osvajala lovorike in zadovoljila spektakla željno katalonsko publiko.

Michels je v igralskih letih treniral tako Cruyffa kot Rijkaarda v selekciji tulipanov, vendar je zadnji omenjeni mnenja, da sicer lahko prevzameš bistvene ideje nekdanjih trenerskih mojstrov, vendar moraš delovati znotraj aktualnih razmer: »Kot igralec si pridobiš mnogo zamisli iz preteklosti, ki jih imaš v glavi tudi kot trener. Če se kaj zgodi, se lahko spomniš, kako je bilo to takrat rešeno. Vendar sem trdno prepričan, da ne moreš nikogar posnemati. Kar je nekomu uspelo v preteklosti, ni nujno, da bo delovalo tudi v sedanjosti.«

Edini temnopolti trener katerega izmed moštev španskega prvenstva je takoj po pariškem finalu namignil, da namerava v Kataloniji ustvariti novo dinastijo: »Kljub tisočem prehojenih kilometrov tega potovanja, mislim, da nas čaka šele prvi korak. Verjamem, da ta ekipa še ni rekla zadnje besede.«

Podaljšal pogodbo do leta 2009
Pred selitvijo v Katalonijo se je osmešil na trenerskem stolčku Sparte iz Rotterdama, s katero je nazadoval v drugo nizozemsko ligo. Prvič v zgodovini kluba. A očitno vsaka šola nekaj stane in Nizozemcu je uprava Barcelone tri leta po nesrečni odisejadi v Rotterdamu ponudila podaljšanje pogodbe do leta 2009, ki jo je Rijkaard tudi podpisal. A kljub temu se ne more izogniti namigovanjem, da bo kmalu prevzel Milana in ga na vrh Evrope popeljal še kot trener :» Vedno sem bil jasen. Ovrgel sem vse govorice in možnosti, da se to zgodi. Moje delo zasluži spoštovanje in moj trenutni klub tudi,« je bil odločen prvi temnopolti trener, ki je osvojil Ligo prvakov. Poleg tega je postal peti posameznik po Miguelu Munozu, Giovanniju Trappatoniju, Johanu Cruyffu in Carlu Ancelottiju, ki je osvojil najprestižnejšo klubsko lovoriko kot igralec (Milan) in trener.