Po zaslugi Vasilija Žbogarja je slovensko jadranje na olimpijskih igrah v Atenah in Pekingu osvojilo medalji. Foto: EPA
Po zaslugi Vasilija Žbogarja je slovensko jadranje na olimpijskih igrah v Atenah in Pekingu osvojilo medalji. Foto: EPA
Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny
Karla Hmeljaka čaka v razredu laser še veliko dela, če bo želel na svetovni vrh. Foto: Reuters

Šport, ki je v zadnjih petih letih zlasti po zaslugi dveh olimpijskih medalj Vasilija Žbogarja, postal eden od najuspešnejših v slovenski olimpijski družini, se nikakor ne more izviti iz primeža lokalnih klubskih interesov in namesto da bi premo sorazmerno z uspehi rastel ugled zveze, je ravno nasprotno.

O tem se lahko prepričamo ob zadnjih zapletih z novim statutom in ob odstopu predsednika zveze Slavka Žbogarja, ki je ob odločitvi za slovo s položaja prvega človeka slovenskega jadranja izjavil, da mu je večna borba z mlini na veter vzela vso voljo, da bi nadaljeval delo.

Ob tem je treba spomniti, da je bil prav Žbogar v navezi z Bogdanom Orlom eden največjih kritikov prejšnjega vodstva z Jankom Kosmino na čelu. Še več - po igrah v Atenah sta možakarja poudarila, da je kolajna Vasilija plod samostojnega dela, ne pa uspeh delovanja zveze. Po Pekingu sta ploščo obrnila. Vasilijevo srebro je zdaj plod načrtnega dela zveze.

In kaj to načrtno delo prinaša v novi sezoni? Ženska naveza razreda 470 Dekleva/Paolo Maučec je po igrah na Kitajskem razpadla. Vesna Dekleva Paoli razmišlja o nadaljevanju kariere na jadralni deski, Klara Maučec o nastopanju v razredu laser radial. Obe pa trenutno še ne trenirata, kaj šele tekmujeta. Njuni tekmeci, sestri Černe, trenutno pospešeno študirata, jadrnica razreda 470 pa sameva.

Karlo Hmeljak, krmar olimpijske posadke razreda 470, se je odločil za prestop v razred laser, kjer ga čaka še ogromno dela, medtem ko flokist Mitja Nevečny še razmišlja o prihodnosti.

Tako ostajata v igri za odmevne dosežke na najvišji ravni le Gašper Vinčec in Vasilij Žbogar, ki se odločil zamenjati jadrnico razreda laser za jadrnico razreda finn. Prvi preizkus ga čaka na prvokategorni regati v Kielu. A za Vaska se ni bati. Če mu v novem razredu ne bo šlo, ga še vedno čaka laser, v katerem bo zelo hitro ujel staro uspešno smer.

Še sreča, da se šele začenja nov olimpijski ciklus in je časa za strateške odločitve še veliko, ga je pa iz meseca v mesec manj. Na žalost pa jadralnim zdraham še ni videti konca.

Aleš Smrekar v rubriki Športna zgodba na Valu 202