Lothar Matthäus je na olimpijskem stadionu v Rimu pred 30 leti dvignil prestižni pokal za naslov svetovnih prvakov. Po mnenju večine strokovnjakov je bil najboljši igralec svetovnega prvenstva v Italiji, a je zlato žogo in tudi zlato kopačko za najboljšega strelca prejel italijanski napadalec Salvatore
Lothar Matthäus je na olimpijskem stadionu v Rimu pred 30 leti dvignil prestižni pokal za naslov svetovnih prvakov. Po mnenju večine strokovnjakov je bil najboljši igralec svetovnega prvenstva v Italiji, a je zlato žogo in tudi zlato kopačko za najboljšega strelca prejel italijanski napadalec Salvatore "Toto" Schillaci. Foto: AP

Rimski Olimpico je bil prizorišče ponovitve finala iz leta 1986. Na stadionu Azteca v Ciudad de Mexicu so Argentinci ugnali elf s 3:2 v izjemnem finalu.

Ko je Jorge Valdano v 56. minuti zadel za 2:0, so bili izbranci Franza Beckenbauerja v izgubljenem položaju, vendar je Rudiju Völlerju in Karlu-Heinzu Rummeniggeju uspelo izenačiti. Zahodni Nemci so bili v silovitem naletu in vse moči so usmerili v napad, pozabili pa na Maradono, ki je z izjemno podajo zaposlil Jorgeja Burruchago. Napadalec je ušel po desni strani in v 86. minuti ukanil Tonija Schumacherja za končnih 3:2.

Lothar Matthäus je vso tekmo pazil na Maradono in Beckenbauer se je zavedal, da je prav zaradi tega porabil preveč moči. Njegovo ustvarjalnost bi potrebovali v napadu. "Kaiser" je imel štiri leta zatem v Rimu svojega asa v rokavu in Maradone na finalni tekmi praktično ni bilo na zelenici.

Poročilo in odmevi po finalni tekmi SP-ja 1990 ZR Nemčija – Argentina

Argentinci skozi šivankino uho v osmino finala
Vsekakor je bil argentinski virtuoz zelo zaslužen, da so se izbranci Carlosa Bilarda prebili vse do finala. Branilci naslova so doživeli šok že uvodni dan prvenstva, ko so senzacionalno izgubili proti Kamerunu na San Siru z 0:1. Po zmagi nad Sovjetsko zvezo z 2:0 so še remizirali z Romuni (1:1) in se s tretjega mesta prebili v izločilne boje.

Caniggia poslal Brazilce domov
V osmini finala so se Argentinci na Delle Alpiju v Torinu pomerili z večnimi tekmeci Brazilci. Maradona je po uri igre v svojem značilnem prodoru nase potegnil vse branilce in nato zaposlil osamljenega Claudia Caniggio, ki je poslal favorizirane Brazilce domov.

Goycochea nepričakovani junak proti Jugoslaviji ...
Jugoslavija je na uvodni tekmi prejela pravo nemško lekcijo v Milanu (1:4), a se je nato dvigovala. Posebej dvojček "Piksija" Stojkovića proti Španiji v osmini finala (2:1 po podaljšku) je vlival upanje izbrancem Ivice Osima. V Firencah so imeli Argentinci ogromno dela, čeprav so že po pol ure imeli igralca več. Refik Šabanadžović je ekspresno prejel dva rumena kartona. Jugoslovani so bili najmanj enakovredni kar 90 minut z igralcem manj. Po 120 minutah sta mreži mirovali.

Stojković je v prvi seriji enajstmetrovk zadel okvir vrat, a je nato Tomislav Ivković odbil strel Maradone, Pedro Troglio pa je v četrti seriji zadel vratnico. Jugoslovani bi z dvema zadetima enajstmetrovkama odšli v polfinale. Dragoljub Brnović je streljal obupno in Sergio Goycochea je bil na pravem mestu. V peti seriji je odbil še strel Faruka Hadžibegića in novo (hkrati tudi zadnje) poglavje o neuspehu Jugoslavije na velikih tekmovanjih je bilo spisano.

... in v polfinalu proti Italiji
Goycochea je bil na začetku svetovnega prvenstva v Italiji rezervni vratar, na drugi tekmi proti Sovjetski zvezi pa si je Nery Pumpido zlomil nogo že v 11. minuti in Goycochea je stopil na veliko sceno. Velemojster za strele z bele točke je šokiral tudi Italijane v polfinalu (1:1, 5:4 po streljanju 11-metrovk). Robertu Donadoniju in Aldu Sereni ga ni uspelo ukaniti.

Rajanje navijačev in divjanje huliganov ob naslovu Nemcev (1990)

Rijkaard dvakrat pljunil v znamenito pričesko Völlerja
Zahodni Nemci so imeli velike apetite na domačem Euru 1988, ki pa jih je zatrl Marco van Basten v polfinalu. Izjemna generacija je prišla v Italijo le z enim ciljem. Tekma osmine finala proti Nizozemski v Milanu je bila sijajna. Jürgen Klinsmann in Andreas Brehme sta izločila Nizozemce na spektaklu, ki sta ga zaznamovala predvsem Frank Rijkaard in Rudi Völler. Zvezdnik Milana je dvakrat pljunil v znamenito pričesko "sivega volka". Oba sta morala pod tuš že v 22. minuti, v drugem polčasu pa je elf prevladoval in prišel do zmage z 2:1.

Slaba predstava proti Češkoslovaški
Selektor Franz Beckenbauer je bil besen po četrtfinalni zmagi nad Češkoslovaško z 1:0. Odločil je Lothar Matthäus z bele točke, a igra v drugem polčasu je bila v peklenski vročini San Sira obupna. Čehoslovaki so imeli z igralcem manj kar nekaj priložnosti za 1:1.

Angleži in njihove enajstmetrovke ...
V polfinalu so se Angleži izkazali za žilave tekmece. Izjemni napadalec Gary Lineker je izsilil podaljšek, po 90 minutah je bilo 1:1, Chris Waddle pa je zadel notranji del vratnice v podaljšku. Pri enajstmetrovkah je Beckenbauerja bolela glava, saj Bodo Illgner res ni bil dober v tej prvini. V četrti seriji je Stuart Pearce streljal po sredini vrat in zadel je Illgnerja v nogo. Vsi Nemci so bili natančni, Waddle pa je nato streljal v peti seriji visoko čez vrata.

Maradona je bil junak v Ciudad de Mexicu, v Rimu pa je točil solze. Leta 1978 ga selektor Cesar Luis Menotti ni uvrstil na seznam za domači mundial, saj naj ne bi imel dovolj izkušenj pri 17 letih. Leta 1982 je na SP-ju v Španiji prejel rdeči karton proti Braziliji, ko so Argentinci izpadli z 1:3. Na naslednjih dveh prvenstvih je igral osrednjo vlogo, leta 1994 pa je v ZDA dosegel zadnji zadetek reprezentančne kariere proti Grčiji (4:0). Po tekmi so ga poslali domov, saj so na dopinškem testu odkrili sledi efedrina. Foto: AP
Maradona je bil junak v Ciudad de Mexicu, v Rimu pa je točil solze. Leta 1978 ga selektor Cesar Luis Menotti ni uvrstil na seznam za domači mundial, saj naj ne bi imel dovolj izkušenj pri 17 letih. Leta 1982 je na SP-ju v Španiji prejel rdeči karton proti Braziliji, ko so Argentinci izpadli z 1:3. Na naslednjih dveh prvenstvih je igral osrednjo vlogo, leta 1994 pa je v ZDA dosegel zadnji zadetek reprezentančne kariere proti Grčiji (4:0). Po tekmi so ga poslali domov, saj so na dopinškem testu odkrili sledi efedrina. Foto: AP

Brez Caniggie vse breme viselo na Maradoni
Navijači v Neaplju so na polfinalni tekmi seveda navijali za Italijo, a aplavz je prejel tudi njihov Diego. Ko je Maradona prišel v Rim na finalno tekmo, je prejel glasne žvižge. Med himno Argentine je donelo s tribun in Maradona je namenil nekaj krepkih kletvic italijanskim navijačem.

Drugi argentinski adut Caniggia je zadel proti Italiji, a nato v 82. minuti prejel rumeni karton. V finalu ni imel pravice nastopa in to je bil hud udarec za selektorja Bilarda. Vse je bilo odvisno od Maradone, in to je seveda zelo dobro vedel tudi Beckenbauer.

Buchwald spravljal Maradono v obup
"Kaiser" ni ponovil napake. Režiser igre Matthäus, ki je na tem mundialu prikazal predstave kariere, tokrat ni pokrival Maradone. 165 cm visokega velemojstra je imel pod nadzorom 23 cm višji branilec Stuttgarta Guido Buchwald. Dobil je vsak dvoboj. Ni bil terier, ampak je deloval elegantno. Z dolgimi nogami je izbil žoge pred Maradono in ga spravljal v obup. Spremljal ga je na vsakem koraku.

"Že v prvem polčasu sem opazil, da nima nobene rešitve. Vse bolj nervozen je postajal, nič mu ni uspevalo. Od prve minute sem čutil, da bo to moj večer. Selektor Beckenbauer mi je dejal, da sem najboljši igralec ekipe, in to mi je dvignilo samozavest. Vse mi je uspevalo," je pojasnil Buchwald, ki so ga soigralci hitro začeli klicati Diego. Kdor spravi Maradono v žep ...

Očiten prekršek nad Augenthalerjem, a brez 11-metrovke
Illgner je bil na finalni tekmi brez dela. Edinkrat je moral posredovati v prvem polčasu, ko je Brehme nespretno izbil žogo proti svojim vratom. Argentinci so se organizirano branili in upali na kakšen preblisk Maradone.

Na začetku drugega polčasa so Nemci močno pritisnili. Pierre Littbarski je z 20 metrov streljal malce mimo vrat. Takoj zatem je bil iz bližine nenatančen še Völler. Po uri igre je Matthäus v kazenskem prostoru našel Klausa Augenthalerja, ki je že preigral Goycocheo. Odlični vratar ga je očitno spotaknil, a sodnik Codesal ni zapiskal. Zelo sporna odločitev Mehičana, ki je v četrtfinalu dosodil kar tri najstrožje kazni na tekmi Anglija – Kamerun. Lineker je unovčil dve in končal pravljico Rogerja Mille in soigralcev.

Andreas Brehme je uspešno izvedel najstrožjo kazen pet minut pred koncem. V imenitni karieri je bil državni prvak z Bayernom (1987), Interjem (1989) in senzacionalno tudi s Kaiserslauternom (1998). Foto: AP
Andreas Brehme je uspešno izvedel najstrožjo kazen pet minut pred koncem. V imenitni karieri je bil državni prvak z Bayernom (1987), Interjem (1989) in senzacionalno tudi s Kaiserslauternom (1998). Foto: AP

Völler teatralno padel po tleh
V 65. minuti je Pedro Monzon, ki je vstopil v drugem polčasu, z iztegnjenima nogama pokosil Klinsmanna. Codesal je iz žepa takoj potegnil rdeči karton.

Z igralcem manj so bili Argentinci v izgubljenem položaju. Preveč so se ukvarjali s sodnikom. Sedem minut pred koncem je Matthäus v svojem značilnem prodoru v kazenskem prostoru zaposlil Völlerja. Roberto Sensini je podstavil nogo, Völler pa je padel kot pokošen. Codesal je takoj pokazal na belo točko. Izjemno sporna odločitev in kompenzacija za napako pri očitnem prekršku nad Augenthalerjem.

Brehme z bele točke v malo mrežico
Prvi strelec enajstmetrovk je bil seveda Matthäus, ki pa je imel težave z novo obutvijo in ni se počutil najbolje za tako pomemben trenutek. Prepustil je odgovornost Brehmeju, ki je leta 1986 proti Mehiki v polfinalu zadel z levico. Tokrat se je odločil za strel z desno nogo. Žogo je poslal v malo mrežico. Goycochea se je vrgel v pravo smer, vendar je bil prekratek.

Goycochea: To nikoli ni bila enajstmetrovka!
"Do smrti mi bo ostal v spominu prizor, ko se je Völler preprosto vrgel na tla, sodnik pa je iztegnil roko proti beli točko. To nikoli ni bila enajstmetrovka! Presenečen sem bil, ker ni streljal Matthäus. Brehme je dober z obema nogama in zelo nepredvidljiv. Seveda sem si pred finalom ogledal vse nemške strelce in vedel sem, da bo streljal v mojo desno stran," je razlagal Goycochea.

Argentinci so se ukvarjali le še s sodnikom. Napadalec Gustavo Dezotti se je ob kotni zastavici obesil okoli vratu Jürgenu Kohlerju in Codesal mu je pokazal rdeči karton. Argentinci so tekmo končali z deveterico in v zadnjih minutah niso več prišli do prave napadalne akcije.

Sergio Goycochea je bil malce prekratek. Vseeno je bil glavni argentinski junak mundiala v Italiji. Uvodno tekmo proti Kamerunu je začel na klopi, vstopil je proti Sovjetski zvezi in se izstrelil med zvezde. Foto: AP
Sergio Goycochea je bil malce prekratek. Vseeno je bil glavni argentinski junak mundiala v Italiji. Uvodno tekmo proti Kamerunu je začel na klopi, vstopil je proti Sovjetski zvezi in se izstrelil med zvezde. Foto: AP

Težko si je predstavljati, kako težko je biti Maradona
Ko so Nemci s prestižnim pokalom tekli častni krog po Olimpicu, je Maradona točil solze. To je bilo največje razočaranje v njegovi imenitni karieri.

"Maradona je moj dobri prijatelj. Nihče ne ve, kaj vse je dal skozi. Težko si je predstavljati, kako težko je biti Maradona," je povedal Goycochea.

Tudi "Kaiser" priznal, da je Völler hitro padel
Po koncu tekme so vsi nemški igralci in novinarji priznali, da enajstmetrovke nad Völlerjem seveda ni bilo. Bila pa je nad Augenthalerjem.

"Argentini so manjkali štirje igralci, še posebej Caniggia. Narekovali smo ritem igre in naša zmaga je zaslužena. Vseh 90 minut smo igrali na en gol. Res je, da je Völler hitro padel in priigral enajstmetrovko. Imel sem občutek, da bodo Argentinci čakali 120 in več minut na streljanje enajstmetrovk," je bil navdušen Beckenbauer.

Medtem ko je potekalo slavje, si je vzel trenutek zase in užival na zelenici daleč stran od svojih izbrancev. Odločil se je, da ne bo več selektor, saj je vse dosegel. Leta 1974 je dvignil pokal v Münchnu po zmagi nad Nizozemsko z 2:1 (tudi na olimpijskem stadionu so Nemci izenačili iz enajstmetrovke, ko je teatralno padel Bernd Hölzenbein), po porazu v finalu leta 1986 pa je selektorsko kariero zaokrožil z naslovom v Rimu.

Finale, Rim:
ARGENTINA – ZR NEMČIJA 0:1 (0:0)
73.603; Brehme 85./11-m
RK: Monzon 65., Dezotti 87./oba Argentina

Argentina: Goycochea, Simon, Sensini, Serrizuela, Ruggeri (46./Monzon), Troglio, Burruchaga (53./Calderon), Basualdo, Lorenzo, Maradona, Dezotti.

ZR Nemčija: Illgner, Augenthaler, Buchwald, Kohler, Brehme, Berthold (73./Reuter), Hässler, Matthäus, Littbarski, Völler, Klinsmann.

Sodnik: Edgardo Codesal Mendez (Mehika)