Nathan Ake in Jack Grealish sta zrežirala akcijo tekme na stadionu Etihad.Foto: EPA
Nathan Ake in Jack Grealish sta zrežirala akcijo tekme na stadionu Etihad.Foto: EPA

Topničarji imajo po polovici sezone v angleškem prvenstvu pet točk naskoka pred aktualnimi prvaki, odigrali pa so še tekmo manj. Ekipi se bosta kmalu znova srečali. V sredo, 15. februarja, bo v Londonu na sporedu preložena tekma 12. kroga Premier lige, ki bo izjemno pomembna v boju za naslov prvaka.

V prvem polčasu so imeli Londončani več priložnosti. Takehiro Tomiyasu in Leandro Trossard sta zapretila, a se je izkazal vratar Stefan Ortega.

Alvarez v vratnico, Ake v polno
Po uri igre je Pep Guardiola opravil dve menjavi. Vstopila sta Kyle Walker in Julian Alvarez. V 64. minuti je prav Alvarez z močnim strelom z 20 metrov stresel vratnico, do odbite žoge je na levi strani kazenskega prostora prišel Jack Grealish, ki je sijajno zaposlil Akeja. 27-letni Nizozemec je z diagonalnim strelom poslal žogo v malo mrežico. Vratar Arsenala Matt Turner je bil prekratek.

Trener topničarjev Mikel Arteta je takoj po prejetem zadetku v igro poslal Gabriela Martinellija in Oleksandra Zinčenka. V 67. minuti je Granit Xhaka z natančnim predložkom skušal podati do Eddieja Nketiaha, ki je v zadnjih tednih v življenjski formi. V zadnjem trenutku je zanesljiv zadetek preprečil Aymeric Laporte.

Do konca tekme so se sinjemodri spretno ubranili in tako ostajajo v igri še za tri lovorike v letošnji sezoni.

Guardiola: Arsenal je v tej sezoni naredil velik korak naprej
"V drugem polčasu smo bili precej boljši. Arsenal je v tej sezoni naredil velik korak naprej. To je bila zelo izenačena tekma in vsi smo se lahko prepričali, kako kakovostno ekipo imajo. Nisem pričakoval, da nas bodo tako tesno pokrivali, težko si je bilo ustvariti priložnosti. Ake je v odlični formi, zelo dobro je pokrival tudi Sakaja. Zares je koristen igralec. Ko ni veliko igral, se ni pritoževal. Zelo sem zadovoljen, da smo izločili vodilno ekipo prvenstva," je povedal Guardiola.

"Zelo smo razočarani. Mislim, da bi lahko izvlekli precej več. Odločno smo se postavili na igrišču proti izjemno močni ekipi. Na izenačenih tekmah odločajo malenkosti, mi pa tokrat nismo zadeli," je poudaril Arteta.

Brighton izločil Liverpool
Branilec naslova Liverpool je izpadel, Brighton je bil boljši z 2:1. Odločilni zadetek je dosegel Japonec Kaoru Mitoma v 92. minuti.

"Če bi bili v boljšem položaju, imeli deset točk več v ligi, potem bi tekmecu izrekli le spoštovanje. Ampak smo v situaciji, ko ves čas poskušamo narediti ta zadnji korak, in spet nam ni uspelo," je dejal trener Liverpoola Jürgen Klopp po tekmi.

Kljub temu je Klopp v porazu svoje ekipe videl tudi pozitivne plati. "Spet so bili koraki v pravo smer," je poudaril 55-letnik in dodal: "Lahko si predstavljam, da tega nihče več ne sliši. Ampak še vedno je res. To pomeni, da moramo graditi na tem."

Pred dvema tednoma je Brighton v Premier ligi odpravil Liverpool kar s 3:0.



4. krog:
MANCHESTER CITY - Arsenal 1:0 (0:0)
Ake 64.

Man. City: Ortega, Lewis (58./Walker), Stones (45./Laporte), Akanji, Ake, Rodrigo, De Bruyne (75./Bernardo Silva), Gündogan, Mahrez (58./alvarez), Haaland, Grealish.

Arsenal: Turner, Tomiyasu, Holding (46./Saliba), Gabriel, Tierney (66./Zinčenko), Fabio Vieira, Thomas Partey (46./Lokonga), Xhaka, Saka (74./Ödegaard), Nketiah, Trossard (66./Gabriel Martinelli).

Sodnik: Paul Tierney


Walsall (IV) - LEICESTER 0:1 (0:0)
Iheanacho 68.

Accrington (III) - LEEDS 1:3 (0:1)

FULHAM - SUNDERLAND (II) 1:1 (0:1)

BLACKBURN (II) - BIRMINGHAM (II) 2:2 (1:1)

SOUTHAMPTON - Blackpool (II) 2:1 (1:0)

BRISTOL (II) - West Bromwich (II) 3:0 (2:0)

SHEFFIELD WEDNESDAY (III) - FLEETWOOD (III) 1:1 (0:0)

LUTON (II) - GRIMSBY (IV) 2:2 (0:1)

Preston (II) - TOTTENHAM 0:3 (0:0)
Son 50., 69., Danjuma 87.

MANCHESTER UNITED - Reading (II) 3:1 (0:0)
Casemiro 55., 58., Fred 66.; Mbengue 72.

BRIGHTON - Liverpool 2:1 (1:1)
Dunk 39., Mitoma 92.; Elliott 30.

STOKE CITY (II) - Stevenage (IV) 3:1 (1:0)

WREXHAM (V) - SHEFFIELD UNITED (II) 3:3 (0:1)

Derby (III) - WEST HAM 0:2 (0:1)
Bowen 10., Antonio 50.