Slovensko nogometno reprezentanco v oktobru in novembru čakajo še štiri tekme v Ligi narodov. Spomladi se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovensko nogometno reprezentanco v oktobru in novembru čakajo še štiri tekme v Ligi narodov. Spomladi se bodo začele kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Kot ste verjetno opazili, Televizija Slovenija letos ne prenaša tekem slovenske nogometne reprezentance v Ligi narodov. V njej bodo Slovenci od septembra do sredine novembra odigrali šest tekem. Pravice za to tekmovanje je že leta 2016 pridobila United Media, ki je izdajatelj programov Sportklub.

Peternel: Ponudba United Medie višja od vsote ponudb posamičnih držav
"Evropska nogometna zveza Uefa oziroma njena pooblaščena agencija za prodajo pravic je takrat v paketu prodajala pravice za Ligo narodov 2018 in 2020, kvalifikacije za evropsko in svetovno prvenstvo v letih 2020 oziroma 2022 in evropsko prvenstvo 2020. RTV Slovenija se je potegovala za televizijske pravice vseh naštetih tekmovanj, a je bila izbrana ponudba United Medie. Ta je pravice kupovala za širšo regijo, saj ima televizijske postaje v vseh državah nekdanje Jugoslavije. Ocenjujem, da je bila njihova ponudba za celo regijo višja od vsote ponudb iz posamičnih držav," pojasnjuje odgovorni urednik športnega programa Televizije Slovenija Gregor Peternel.

Tokrat Televiziji Slovenija niso ponudili odkupa
Pred dvema letoma je Televizija Slovenija pravice za Ligo narodov 2018 in kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 pozneje odkupila od United Medie. "Tokrat se je odločila za drugačno strategijo in za prodajo ni imela interesa, saj s tekmami slovenske nogometne reprezentance želi bogatiti spored svojih televizijskih programov Sportklub," je povedal Peternel.

Najbolj prikrajšani bodo gledalci, saj omenjeni program dosega omejeno število televizijskih gledalcev. Za nameček so pred kratkim programe Sportkluba povlekli iz shem Telekoma, T-2 in A1, tako da se je doseg še zmanjšal.

Kaj pravi zakon?
Zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah v 34. členu določa omejitve izdajateljem televizijskih programov glede prenašanja dogodkov posebnega pomena, tako da pomembnemu delu gledalcev na večjem delu območja Slovenije ne bi bilo onemogočeno spremljanje dogodka s seznama najpomembnejših dogodkov. Pogoj je, da lahko te dogodke spremlja več kot 75 odstotkov prebivalcev Slovenije in da za sprejemanje tega programa ni potrebno dodatno plačilo (plačljiva TV).

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS) glede Lige narodov v nogometu odgovarja: "Agencija je preko objavljenih oglasov zasledila, da bo izdajatelj programov Sportklub prenašal tekme slovenske reprezentance v Ligi narodov. Omejitve prenosa določenega pomembnega dogodka za slovensko javnost, ki veljajo za TV programe, določa seznam najpomembnejših dogodkov, ki ga sprejme Vlada RS. Tekme slovenske reprezentance v Ligi narodov ne sodijo med dogodke s seznama, kar pomeni, da ne obstajajo omejitve prenosa teh dogodkov za programe Sportkluba."

Na seznamu najpomembnejših dogodkov tudi nogometne kvalifikacije
A če Liga narodov ne spada na seznam najpomembnejših športnih dogodkov, pa bo drugače že spomladi, ko se začenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Kvalifikacijske tekme slovenske nogometne reprezentance je namreč vlada 19. januarja 2019 uvrstila na seznam najpomembnejših športnih dogodkov.

Pri nogometu so na tem seznamu še svetovna in evropska prvenstva ‒ vse tekme slovenske reprezentance oziroma deset tekem po izboru, če Slovenija ne sodeluje. Dodatno so na tem seznamu še otvoritvena tekma, polfinalni tekmi ter tekmi za tretje mesto in finale. Po sklepu vlade v to kvoto spada tudi državno prvenstvo in finale slovenskega pokala.

Televizija Slovenija, ki je vidna po vsej državi, saj dosega 100% pokritost, bo nogometne vsebine do konca leta 2020 ponudila z neposrednimi prenosi dveh prijateljskih tekem slovenske reprezentance in tekmami državnega prvenstva. Poleg tega ima pravice za svetovno nogometno prvenstvo leta 2022 v Katarju.