Zmagovalke finala, ki so bile s 26 goli (rekord na enem SP-ju) tudi daleč najučinkovitejša ekipa prvenstva, so za finalni uspeh dobile štiri milijone, poraženke pa 2,6 milijona dolarjev. Foto: Reuters
Megan Rapinoe, najboljša igralka SP-ja, je na prvenstvu dosegla šest golov, enega tudi v finalu. Foto: Reuters
Na stadionu v Lyonu se je zbralo 57.900 gledalcev. Foto: Reuters

Američanke so s štirimi naslovi najuspešnejša reprezentanca v kratki zgodovini mundialov, povrhu pa so v sedmih od osmih primerov osvojile eno od prvih treh mest. Nizozemski je kljub porazu uspel veliki met, saj se je prvič prebila v finale.

Američanke so bile absolutne favoritinje na tekmi, kar so dokazale tudi v velikem finalu, kjer jim Nizozemke enostavno niso bile kos.

Gledanost SP-ja
Sodeč po podatkih Mednarodne nogometne zveze, si je prvenstvo skupno ogledala milijarda ljudi, za primerjavo - moški SP v Rusiji 2018 si je po ocenah Fife ogledalo 3,5 milijarde ljudi.

Nizozemke zdržale pritisk Američank
Nizozemke so zdržale začetni pritisk Američank, ki so na letošnjem SP-ju dosegle šest golov v prvih 12 minutah igre. Američanke so sprožile prvi strel neposredno v okvir vrat v 28. minuti – po podaji iz kota je Julie Ertz prišla do odbitka, streljala je diagonalno v desni zgornji kot z okoli 10 m, odlično je posredovala vratarka Nizozemske.

Dosedanje svetovne prvakinje v nogometu
1991 ZDA
1995 Norveška
1999 ZDA
2003 Nemčija
2007 Nemčija
2011 Japonska
2015 ZDA
2019 ZDA

V 37. minuti so Američanke zahtevale 11-metrovko, potem ko se je v kazenskem prostoru na tleh znašla Alex Morgan, a sodniška piščalka se ni oglasila. Hitro zatem je spet završalo pred nizozemskimi vrati, ko bi Nizozemke skorajda dosegle avtogol. Pritisk ZDA se je nadaljeval, po podaji Megan Rapinoe z desne strani pred vrata je Morganova skorajda prelisičila nasprotno vratarko.

Tekmo so doživeto spremljali po ZDA, fotografija je nastala v Chicagu. Foto: Reuters

V 40. minuti je Morganova streljala iz obrata, spet se je morala namučiti vratarka Sari Van Veenendaal.

Nizozemke so imele v 42. minuti obetavno priložnost – prosti strel z vrha kazenskega prostora je sprožila Sherida Spitse, a ni bila nevarna. Nizozemke so poskusile tudi ob koncu prvega polčasa, a Američanke niso dovolile presenečenja. Kljub prevladi Američank gol v prvem polčasu ni padel.

Na tekmi sta bila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in francoski nogometni reprezentant Kylian Mbappe. Foto: Reuters

Šesti gol Rapinoejeve, tretji Lavelleve
Američanke so se po silovitem pritisku gola razveselile v 61. minuti, 11-metrovko je suvereno izvedla kapetanka Megan Rapinoe, ki je dosegla svoj šesti gol na SP-ju. Priložnost za 11-metrovko je Američankam sicer podarila Stefanie Van der Gragt, ki je v kazenskem prostoru nevarno dvignila nogo, s podplatom je v ramo zadela Morganovo. Sodnica se je za najstrožjo kazen odločila po posredovanju videosodnika. Rose Lavelle je povedla ZDA v vodstvo z 2:0 v 69. minuti, krenila je v protinapad, prelisičila obrambo Nizozemske, z levico je streljala z roba kazenskega prostora v spodnji levi kot in zadela.

V 80. minuti so prvič resneje zagrozile tudi Nizozemke, ko je Spitsejeva malce zgrešila cilj s prostega strela, to pa je bilo tudi vse, kar so jim Američanke dovolile.

Gola Rapinoejeve in Lavelleve za naslov svetovnih prvakinj
Američanke do 4. naslova svetovnih prvakinj

Svetovno prvenstvo v nogometu

Finale:
ZDA - Nizozemska 2:0 (0:0)
57.900; Rapinoe 61./11-m, Lavelle 69.

ZDA vs Nizozemska( id: 18311547 datum: 8.6.2019)

Tekma za 3. mesto (Nica):
Anglija - ŠVEDSKA 1:2 (1:2)
Kirby 31.; Asllani 11., Jakobsson 22.