Xabi Alonso je bil kot igralec svetovni in dvakrat evropski prvak s Španijo, klubsko pa prvak Španije in dvakrat zmagovalec Lige prvakov (2005 in 2014). Foto: Reuters
Xabi Alonso je bil kot igralec svetovni in dvakrat evropski prvak s Španijo, klubsko pa prvak Španije in dvakrat zmagovalec Lige prvakov (2005 in 2014). Foto: Reuters

V debatah po madridskem derbiju, na katerem je Atletico s 3:1 premagal Real, so na Radio Marci poročali tudi, da je v vodstvu dokončno padla odločitev, da Carla Ancelottija nasledi Xabi Alonso, nekdanji dolgoletni igralec kluba in mladi trener, za katerega se je zavzel zdajšnji trener belega baleta.

Carlo Ancelotti bo namreč poleti 2024 postal selektor Brazilije, pri čemer se mu s 30. junijem izteka zdajšnji dogovor z Realom iz Madrida. Poleti so vodilni na Santiagu Bernabeu začeli iskati naslednika in zdaj so se poenotili ter odločili, trdi novinar Matias Prats: "Xabi Alonso je prvi favorit, da nasledi Carla Ancelottija. Ne dvomim, da bo postal trener Reala Madrida, ki se je odločil, da bo Xabi Alonso vodil klub naslednjo sezono."

Barcelona tri tedne brez De Jonga

Vezist Barcelone in nizozemski reprezentant Frenkie de Jong bo zaradi poškodbe gležnja z igrišč odsoten vsaj tri tedne. Nizozemec je moral predčasno z igrišča ob zmagi Barcelone s 3:2 nad Celto v španskem prvenstvu, trener Xavi pa je povedal, da bo moral počivati vsaj do naslednjega reprezentančnega premora.

Zdaj 41-letni Xabi Alonso je trenutno trener Bayer Leverkusna, hita nove sezone v Bundesligi, kjer lekarnarji zgolj zaradi razlike v golih zaostajajo za vodilnim Bayernom. Lani oktobra je Alonso nepričakovano prevzel nemški klub, ki je takrat zasedal predzadnje mesto v nemškem prvenstvu, a pod vodstvom Baska so na koncu končali kar na 6. mestu in se v Evropski ligi prebili vse do polfinala. Popolna preobrazba in navdušujoča igra je hitro pritegnila pozornost tudi Madrida.

Xabi Alonso je otrok Real Sociedada, nato je pet sezon blestel v dresu Liverpoola in zatem šest sezon preigral pri madridskem Realu, kjer je ob prvem Ancelottijevem obdobju osvojil vse razpoložljive lovorike. Igralno kariero je dolgoletni reprezentant Španije sklenil pri Bayernu, kjer je odigral zadnje tri sezone, preden je leta 2017 postavil čevlje v kot.

Trenersko pot je začel pri Realovi mladinski ekipi, nato je v domači Donostii prevzel vodenje druge ekipe Real Sociedada, preden je oktobra lani prišel klic na pomoč iz Leverkusna.