Foto: EPA
Foto: EPA

Londonski klub je bil naprodaj, še preden je bil prejšnji lastnik Roman Abramovič sankcioniran zaradi domnevnih povezav z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom po ruskem napadu oziroma invaziji v Ukrajini. V izjavi za javnost so pri Chelseaju zapisali, da bodo novi lastniki plačali 2,5 milijarde funtov oziroma 2,92 milijarde evrov za delnice kluba.

Izkupiček naj bi šel na zamrznjen bančni račun, sredstva pa naj bi namenili v dobrodelne namene. Obenem se je konzorcij, ki ga sestavljajo Boehly, Clearlake Capital, Mark Walter in švicarski milijarder Hansjörg Wyss, zavezal, da bo zagotovil približno dve milijardi evrov za vlaganje v člansko ekipo, infrastrukturo, akademijo in žensko ekipo.

Pri Chelseaju, ki trenutno deluje na podlagi posebne licence vlade Združenega kraljestva – licenca poteče sicer 31. maja –, so v sporočilu za javnost zapisali, da naj bi bila prodaja kluba zaključena predvidoma konec maja, za prevzem pa bo po protokolu potrebno soglasje Premier lige in britanske vlade.

Vodja konzorcija Boehly je ameriški vlagatelj in poslovnež, čigar premoženje je Forbes ocenil na 4,2 milijarde evrov. Je solastnik ameriške bejzbolske ekipe Los Angeles Dodgers, prav tako ženske košarkarske ekipe Los Angeles Sparks, delež ima tudi pri slovitih Lakersih.