Premierligaški klubi so zavrnili t. i.
Premierligaški klubi so zavrnili t. i. "Project Big Picture". Foto: Pixabay
Sorodna novica Najboljši angleški klubi se zavzemajo za reformo Premier lige in ukinitev ligaškega pokala

Po predlogih tega načrta bi število klubov v najboljši angleški ligi z 20 zmanjšali na 18, hkrati bi ukinili tudi ligaški pokal. Več moči bi dobili največji klubi kot zamenjavo za paket rešitev in večji delež sredstev televizijskih pravic za preostale klube v nižjih angleških ligah.

Podpora nižjeligašem
Čeprav je predlog podprla večina nižjeligaških klubov, ki sodi pod okrilje angleških nogometnih lig (EFL), pa so načrt sprememb kritizirali britanska vlada, angleška nogometna zveza (FA), prvoligaški klubi in navijaške skupine. "Vseh 20 prvoligašev in tudi FA se je soglasno odločilo, da ne bo podprlo projekta Big Picture," so zapisali pri elitni angleški ligi. Dodali so, da bodo vsi deležniki elitne lige skupno sodelovali pri strateškem načrtu za prihodnjo strukturo in financiranje angleškega nogometa, pri čemer se bodo posvetovali z vsemi vpletenimi, da bi zagotovili konkurenčno in vzdržno nogometno piramido.

Prav tako so se v Premier ligi zavezali, da bodo klubom v tretji in četrti ligi, ki se brez navijačev na stadionih soočajo s težko finančno situacijo ali celo propadom, namenili paket za pomoč v višini 55 milijonov evrov.