Aymeric Laporte je odločil finale na Wembleyju. Foto: Reuters
Aymeric Laporte je odločil finale na Wembleyju. Foto: Reuters

Dolgo časa sta mreži na stadionu Wembley v Londonu mirovali, odločilni trenutek se je zgodil v 82. minuti, ko je Manchester City dosegel zadetek iz prekinitve. To je bil za vodilno ekipo Premier lige osmi osvojeni ligaški pokal v zgodovini, četrti zapored.

Tottenham bo moral na novo lovoriko še malce počakati, zadnjo so Londončani osvojili v sezoni 2007/08, ko so po zmagi nad Chelseajem (1:2) četrtič v zgodovini dvignili ligaški pokal.

Sinjemodri izrazito boljši nasprotnik
Varovanci Pepa Guardiole so bili v prvem polčasu izrazito boljši nasprotnik, priigrali so si kopico lepih priložnosti, Phil Foden in Raheem Sterling sta v prvi polovici prvega polčasa zapravila strela iz neposredne bližine, večkrat se je moral izkazati tudi Tottenhamov vratar Hugo Lloris, ki je med drugim preprečil veselje Joau Cancelu v sodnikovem dodatku. Portugalski bočni branilec je po lepem nizkem predložku Riyada Mahreza z roba kazenskega prostora natančno odmeril strel, a je francoski reprezentančni vratar žogo odbil v prečko in ohranil mrežo nedotaknjeno.

Tottenham (le začasno) zavladal
Na uvodu drugega polčasa so nogometaši Tottenhama, ki so v prvem delu pravzaprav zapretili le enkrat prek Tobyja Alderweirelda, zaigrali precej bolje. Hitro so pritisnili na vrata nasprotnika, že v 2. minuti nadaljevanja je Giovani Lo Celso z roba kazenskega prostora ogrel dlani vratarja Zacka Steffena. Vseeno pritisk ni trajal dolgo, City je znova zavladal na zelenici in še naprej zapravljal priložnosti. V 72. minuti je Sterling žogo za las poslal mimo bližnje vratnice, dve minuti pozneje je Lloris blokiral strel Mahreza.

Laporte odločil zmagovalca
V 82. minuti je Cityju vendarle uspelo. Kevin De Bruyne je pred vrata s prostega strela poslal uporaben predložek, Aymeric Laporte je dobil skok z rezervistom Mousso Sissokojem in z glavo premagal Llorisa za 1:0. Do konca srečanja je Tottenham iskal izenačujoči zadetek, vse je stavil v napad, a zaman. Obramba sinjemodrih je zdržala pritisk, odbila vse napade in dvignila prvo lovoriko v sezoni.

Angleški ligaški pokal

Finale:
MANCHESTER CITY – Tottenham
8000; Laporte 82.

Man City: Steffen, Walker, R. Dias, Laporte, Cancelo, Fernandinho (84./Rodri), Gündogan, Mahrez, De Bruyne (87./B. Silva), Sterling, Foden.

Tottenham: Lloris, Aurier (90./Bergwijn), Alderweireld, Dier, Reguilon, Höjbjerg (84./Alli), Winks, Moura (67./Bale), Lo Celso (67./Sissoko), Son, Kane.

Sodnik: Paul Tierney

8000 gledalcev na finalu ligaškega angleškega pokala