Veliko veselje topničarjev, ki so v pretekli sezoni večino sezoni vodili v Premier ligi, v zadnjih dveh mesecih pa popustili. Foto: EPA
Veliko veselje topničarjev, ki so v pretekli sezoni večino sezoni vodili v Premier ligi, v zadnjih dveh mesecih pa popustili. Foto: EPA

Izbranci Pepa Guardiole, ki so v pretekli sezoni osvojili Premier ligo, Pokal FA in prvič tudi Ligo prvakov, niso nadaljevali z zbiranjem lovorik.

V prvem polčasu je imel dve veliki priložnosti Kai Havertz, ki je poleti okrepil Arsenal, potem ko je maja 2021 zagotovil Chelseaju zmago v Ligi prvakov prav proti Manchester Cityju v Portu. V 26. in 41. minuti je odlično posredoval vratar Stefan Ortega.

Izjemen zadetek Palmerja
V 77. minuti je za sinjemodre zadel rezervist Cole Palmer z levico z roba kazenskega prostora. Prava mojstrovina 21-letnega vezista, ki mu je podal Kevin De Bruyne.

Trener Arsenala Mikel Arteta je ponosno dvignil krožnik. Foto: EPA
Trener Arsenala Mikel Arteta je ponosno dvignil krožnik. Foto: EPA

Trossard v zadnji akciji tekme izenačil
Ko je že kazalo, da bo City osvojil sedmi superpokal, pa so tik pred koncem udarili topničarji.

Predvidenih je bilo osem minut sodnikovega dodatka, a se je glavni delivec pravice Stuart Attwell odločil, da še podaljša srečanje. V 101. minuti je rezervist Leandro Trossard streljal, žoga je zadela švicarskega reprezentanta Manuela Akanjija in končala v mreži.

De Bruyne in Rodri nista zadela z bele točke
Zmagovalca so tako odločale enajstmetrovke, v katerih so bili natančnejši igralci Arsenala. Za City sta zgrešila Kevin De Bruyne ( v prvi seriji je stresel prečko) in junak junijskega finala Lige prvakov Rodri, njegov strel v tretji seriji je odbil vratar Aaron Ramsdale. Zadnji zadetek za veliko slavje topničarjev je v četrti seriji dosegel Fabio Vieira.

City je po porazu v prejšnjih dveh letih, lani je klonil v Liverpoolom, predlani pa z Leicester Cityjem, tretjič v nizu ostal praznih rok v "Community Shieldu", ki je bil ustanovljen leta 1908.
S tem je s šestimi lovorikami ostal na šestem mestu. Arsenal je osvojil sedemnajsti superpokal in je na drugem mestu za Manchester Unitedom (21).


Angleški superpokal, London:
ARSENAL - Manchester City * 5:2 (1:1, 0:0)
81.145; Trossard 101.; Palmer 77.
* - po streljanju 11-m

11-m (4:1):
Ödegaard (1:0)
De Bruyne (prečka)
Trossard (2:0)
Bernardo Silva (2:1)
Saka (3:1)
Rodri (Ramsdale brani)
Vieira (4:1)


Arsenal: Ramsdale, White, Saliba, Gabriel (87./Smith Rowe), Timber (76./Tierney), Thomas Partey, Rice (81./Nketiah), Saka, Martinelli (75./Trossard), Ödegaard, Havertz (87./Fabio Vieira).

Manchester City: Ortega, Walker, Stones, Ruben Dias, Akanji, Rodrigo, Kovačić (64./De Bruyne), Bernardo Silva, Alvarez, Grealish (58./Foden), Haaland (64./Palmer).

Sodnik: Stuart Attwell