Veselje Barcelone po zadetku Roberta Lewandowskega za 0:2. Foto: Reuters
Veselje Barcelone po zadetku Roberta Lewandowskega za 0:2. Foto: Reuters

Na stadionu kralja Fahda je v 33. minuti najprej zadel Gavi. Po izgubljeni žogi Antonia Rüdigerja in podaji Roberta Lewandowskega na levo stran kazenskega prostora je prehitel Danija Carvajala in z levico zatresel mrežo. V 45. minuti sta 18-letni Gavi in Lewandowski zamenjala vlogi. Prvi je po protinapadu podal z leve strani, poljskemu napadalcu pa s petih metrov ni bilo težko povišati vodstva Kataloncev.

Tretji gol je padel v 69. minuti. Lewandowski je potegnil s sredine igrišča in podal na levo stran, od tam pa je Gavi poslal žogo na drugo stran kazenskega prostora, od koder jo je za hrbet Thibauta Courtoisa pospravil Pedri.

V 93. minuti so Madridčani, ki so bili v prvem polčasu brez strela v okvir vrat, le ublažili poraz, častni zadetek je dosegel Karim Benzema. Njegov prvi strel je Marc-Andre ter Stegen odbil, nato je Francoz postavil končni izid. Carlo Ancelotti na madridski klopi ostaja pri osmih lovorikah.

Xaviju se je obrestovala sprememba sistema. Namesto običajnega 4-3-3 je igral le z enim napadalcem (Lewandowskim) in okrepil vezno vrsto, Ronald Araujo pa je namesto v osrčju obrambe igral na desni strani in uspešno ustavil nemočnega Viniciusa Juniorja.

Gavi je načel mrežo Reala. Foto: EPA
Gavi je načel mrežo Reala. Foto: EPA

Barcelona zadela tudi vratnico

Prvo pravo priložnost je imela Barca v 13. minuti. Z roba kazenskega prostora je streljal Lewandowski, Courtois pa je preusmeril žogo, da je končala v vratnici.

Real, ki je bil brez poškodovanih Davida Alabe, Aureliena Tchouamenija in Lucasa Vazqueza, je zapretil pet minut pozneje. Po predložku z leve strani je Benzema z glavo streljal mimo vrat.

V drugem polčasu so imeli Madridčani lepo priložnost v 79. minuti, ko se je po strelu Rodryga s parado izkazal ter Stegen. Barcelona je bila poleg gola Pedrija v drugem delu najbližje zadetku v 51. minuti, ko je Ousmane Dembele streljal z desne strani, Courtois pa je branil z nogo.

Oba španska velikana sta se v polfinalu namučila in se v finale prebila šele po 11-metrovkah. Real Madrid je ugnal Valencio (5:4; 1:1), Barcelona pa Betis (6:4; 2:2).

Oktobra v prvenstvu 3:1 za Real

Španski superpokal je tako za Barcelono kot Real verjetno šele četrta lovorika na seznamu želja v tej sezoni, a finale v Riadu je prišel v obdobju pred pomembnimi tekmami v Španiji in Evropi, ko vsaka zmaga, še posebej nad večnim tekmecem, prav pride. V španskem prvenstvu ima Barcelona po 16 odigranih tekmah tri točke prednosti pred Realom.

To je bil drugi največji nogometni derbi na svetu v tekoči sezoni, tudi prvič je bilo 3:1, le da tedaj za Real. Na ligaškem obračunu 16. oktobra so v Madridu zadeli Benzema (12.), Federico Valverde (35.) in Rodrygo (91./11-m), medtem ko je za častni gol Barcelone poskrbel Ferran Torres (83.).


Odkar so v sezoni 2019/20 španski superpokal spremenili v turnir četverice, ga je Barcelona osvojila prvič. Dvakrat je slavil Real Madrid (2020 in 2022), enkrat pa Athletic Bilbao (2021). Foto: Reuters
Odkar so v sezoni 2019/20 španski superpokal spremenili v turnir četverice, ga je Barcelona osvojila prvič. Dvakrat je slavil Real Madrid (2020 in 2022), enkrat pa Athletic Bilbao (2021). Foto: Reuters

ŠPANSKI SUPERPOKAL 2022/23

RIAD

FINALE:
REAL MADRID – BARCELONA 1:3 (0:2)
57.340; Benzema 93.; Gavi 33., Lewandowski 45., Pedri 69.

Real Madrid: Courtois; Carvajal (72./Fernandez), Militao, Rüdiger, Mendy; Modrić (65./Ceballos), Camavinga (46./Rodrygo), Kroos (72./Asensio); Valverde, Vinicius Jr., Benzema.

Barcelona: ter Stegen; Balde, Christensen, Kounde, Araujo (86./Garcia); Busquets, de Jong (87./Kessie); Gavi (90./Fati), Pedri (90./Sergi Roberto), Dembele (78./Raphinha); Lewandowski.

Sodnik: Ricardo de Burgos Bengoetxea

Xavi po koncu tekme. Foto: Reuters
Xavi po koncu tekme. Foto: Reuters