Bayern je superpokal dvignil tretjič zapored. Skupno je to lovoriko osvojil desetkrat. Foto: EPA
Bayern je superpokal dvignil tretjič zapored. Skupno je to lovoriko osvojil desetkrat. Foto: EPA

Bavarci, ki so maja osvojili deseti zaporedni naslov prvaka, so poleti precej prevetrili ekipo. Odšel je najboljši strelec Bundeslige v zadnjem desetletju Robert Lewandowski, ki je okrepil Barcelono. V napadu ga je zamenjal Sadio Mane, ki je za 32 milijonov evrov prišel iz Liverpoola. Ostali novinci so vstopili v drugem polčasu. Mathijs de Ligt, Ryan Gravenberch in Noussair Mazraoui se bodo morali še dokazati trenerju Julianu Nagelsmannu.

Leipzig je maja osvojil prvo lovoriko v zgodovini kluba, ki je bil ustanovljen leta 2009. V finalu pokala je po streljanju 11-m ugnal Freiburg. Kevin Kampl je tokrat začel tekmo, v 52. minuti pa ga je zamenjal Dani Olmo.

Musiala kronal začetno premoč Bayerna
Že ob polčasu se je Bayernu nasmihala nova lovorika. V 14. minuti je zadel obetavni Jamal Musiala. Po podaji iz kota je ob zmedi v obrambi žoga končala pri 19-letniku, ki je z diagonalnim strelom z desno nogo premagal vratarja Petra Gulacsija.

Navijači Leipziga so v 16. minuti za kratek čas proslavljali gol, ko je mrežo Bayerna zatresel Christopher Nkunku, a izkazalo se je, da je bil v prepovedanem položaju.

Sadio Mane in njegov prvi gol za Bayern na uradni tekmi. Foto: EPA
Sadio Mane in njegov prvi gol za Bayern na uradni tekmi. Foto: EPA

Prvi zadetek Maneja za Bayern
V 31. minuti je Thomas Müller začel akcijo po levi strani, podal je Sergu Gnabryju, ta je žogo poslal pred vrata, kjer je bil Sadio Mane. Senegalec je zlahka premagal Gulacsija. To je prvi gol afriškega nogometaša leta za Bayern na uradni tekmi.

V 45. minuti sta Müller in Musiala izmenjala dvojno podajo, Musiala je nato podal v sredino, kjer je bil Benjamin Pavard, streljal je v spodnji levi kot in povišal na 0:3.

Nebeški skok Halstenberga vlil upanje rdečim bikom
Leipzig je drugi polčas začel napadalneje. V 56. minuti je Andre Silva po podaji iz kota streljal z glavo od blizu, zadel je prečko, Po uri igre je Marcel Halstenberg po podaji iz kota skočil najvišje v kazenskem prostoru, natančno je meril z glavo, žoga je tik ob vratnici končala v mreži, Manuel Neuer je bil prekratek.

Bayern je v 66. minuti znova povišal vodstvo. Kingsley Coman je začel hiter protinapad, podal je žogo Müllerju, ki je streljal, a z obrambo se je izkazal Gulacsi. Do odbitka je nato prišel Serge Gnabry, ki je žogo poslal pod prečko za 1:4.

Christopher Nkunku je 11-metrovko izvedel suvereno. Odlični napadalec je imel številne ponudbe, a je ostal v Leipzigu. Foto: EPA
Christopher Nkunku je 11-metrovko izvedel suvereno. Odlični napadalec je imel številne ponudbe, a je ostal v Leipzigu. Foto: EPA

Leipzig se je prebudil prepozno
Sodnik Robert Schröder nekaj minut pozneje ni priznal novega gola Maneja, saj je bil ta, kot je pokazal VAR, v nedovoljenem položaju. Leipzigu je uspelo znižati zaostanek, ko je sodnik pokazal na belo točko – Pavard je namreč Danija Olma podrl na tla v kazenskem prostoru, 11-metrovko pa je zanesljivo izvedel Christopher Nkunku.

V 89. minuti so nogometaši Leipziga začeli skupinsko akcijo, ki je obrodila sadove – v hitrem protinapadu je Andre Silva podal žogo Dominiku Szoboszlaiju, ta jo je posredoval naprej Daniju Olmu, ki je natančno meril v spodnji levi kot za 3:4.

Sane odlično zaključil protinapad
Na sporedu so bile še štiri minute sodnikovega dodatka, ki pa so se precej zavlekle. Zmago Bayerna je v 98. minuti potrdil Leroy Sane. Alphonso Davies je odbil žogo daleč od vrat, vratar Gulacsi je bil skoraj na sredini igrišča, zato je moral hitro steči nazaj. Sane je preigral Huga Novoo in vratarja Gulacsija, nato pa z levico potisnil žogo v mrežo.

Bayern v nemškem superpokalu boljši od Leipziga

NEMŠKI SUPERPOKAL, Leipzig:
RB Leipzig – BAYERN 3:5 (0:3)
Halstenberg 60., Nkunku 77./11-m, Olmo 89.; Musiala 14., Mane 31., Pavard 45., Gnabry 66., Sane 98.

Leipzig: Gulacsi, Halstenberg, Orban, Simakan (80./Novoa Ramos), Klostermann, Kampl (52./Olmo), Henrichs, Laimer, Szoboszlai (91./Haidara), Forsberg, (52./Andre Silva), Nkunku.

Bayern: Neuer, Pavard (79./Mazraoui), Upamecano (78./de Ligt), Hernandez, Kimmich, Gnabry (78./Sane), Sabitzer, Musiala (61./Coman), Davies, Mane, Müller (68./Gravenberch).

Sodnik: Robert Schröder