Slovenija s točko ostaja v vrtiljaku skupine

V tokratni epizodi podkasta Vala 202 Žoga je okrogla so voditelj Luka Petrič, radijska reporterja Boštjan Janežič in Marko Cirman ter gost Dušan Kosić analizirali ponedeljkovo tekmo proti Danski in debatirali o najboljših slovenskih posameznikih zahtevnega obračuna v Stožicah.

Sorodna novica Slovenija proti Danski prvič osvojila točko

Zadovoljivo, a ne idealno

Slovenija je proti Danski pričakovano trpela, a zdržala. Osvojena točka, oziroma izgubljenih pet, je manj od pričakovanj v junijskem delu kvalifikacij, a sinočnji remi znova vzbuja upanje pred septembrskim nadaljevanjem zbiranja točk. Slovenci so proti Danski na krilih glasnih tribun stoženskega stadiona igrali disciplinirano in bili v obrambi natančni in pravočasni. Ena sama napaka je bila dovolj za dansko izenačenje, a je pred tem Slovenija zadela po fantastično izpeljani prekinitvi. Akcijo, v kateri sta si podaji izmenjala Adam Gnezda Čerin in Petar Stojanović, je s svojim osmim golom v dresu reprezentance zaključil Andraž Šporar.

Ljubljančan je šele drugi Slovenec, ki je zadel proti Danski, prvi po Milivoju Novakoviću, ki je skupaj z Boštjanom Cesarjem na treningih reprezentance pomagal uigravati zamisel iz kota. Točka, ki navdaja z upanjem, a so Slovenci že v petek, v tretjem krogu dobili dovolj jasno opozorilo, da morajo igrati na vsaki tekmi agresivno in ne pasivno.

Sorodna novica Kek: Daleč od evforije, po moji računici smo v zaostanku

Skupinsko branjenje, ki mu je kapetansko poveljeval Bijol

Danska reprezentanca je v drugem polčasu močno pritisnila proti slovenskim vratom. Noge Slovencev, ob nenehnem teku brez žoge, so bile vse težje, a so izbranci selektorja Matjaža Keka zdržali. Zelo pomembno vlogo pri odbijanju danskih napadov je opravil Jaka Bijol. 24-letnik iz Vuzenice postaja vodja reprezentance na in ob igrišču. Znova je dokazal, da ima Slovenija svetlo prihodnost v osrednji branilski vrsti, pozna se tudi redno igranje pri Udineseju.

"Jako sem imel priložnost trenirati v preteklosti, ko sem bil selektor mlajših reprezentanc. Spomnim se ga na začetku, ko je še igral v Dravogradu in se je najbolje znašel na položaju napadalnega vezista. V svoji karieri je menjaval igralne položaje, bil je obrambni vezist, zdaj pa je pristal v osrčju obrambe. Bile so tekme, ko je težko dohajal ritem, a bil stabilen. Danes z njegove strani vidim samozavest, obrambo drži pokonci, ko pride do trenutka odločitve, je zelo odločen. Ne čudim se, da je danes tudi kapetan slovenske reprezentance. Seveda Jaka ni odvisen v obrambi zgolj sam od sebe, temveč tudi od soigralcev. Recimo Jan Mlakar ni bil tako viden v napadu, a je kirurško natančno izvajal vse naloge v fazi branjenja. Moštvo se je skupinsko zelo dobro branilo, Bijol pa je izstopal v položajih, ko je bilo zelo težko najti rešitve," je povedal tokratni gost Dušan Kosić.

Nekaj spominov na poveljnika slovenske obrambe ima tudi Boštjan Janežič: "Bijolove liderske sposobnosti sem spoznal pred letom dni na Norveškem, ko je bil, po fiasku v Beogradu, v reprezentanci "silenzio stampa". Ko smo se z nogometaši pogovarjali ob ugasnjenih mikrofonih, sem opazil Bijola, da je opazoval, kdo se s kom pogovarja, preprečeval je tudi te pogovore. Želel je doseči tisto, kar so se skupaj dogovorili v garderobi, da ne bodo odgovarjali na kakršna koli vprašanja. Tudi zato me ne preseneča, da nosi kapetanski trak."

Sorodna novica Vidovšek: Velika odgovornost je stopiti v vrata, občutil sem pozitivno nervozo

Šeško (spet) sejal strah v obrambi nasprotnika

Selektor Kek je v primerjavi s tekmo v Helsinkih v udarno enajsterico uvrstil štiri nove nogometaše. Belca, Balkovca, Lovrića in Zajca so zamenjali Vidovšek, Janža, Mlakar in Elšnik. Vezist Olimpije je bil motiviran, igrati je moral precej hitreje kot v slovenski ligi. Debitant v vratih Matevž Vidovšek je svojo nalogo opravil dobro, nervoza ob debiju je naredila svoje, kar se je nekajkrat poznalo pri nenatančnem izbijanju žog oziroma pri izvedbi dolgih podaj soigralcem. V obrambi sta izstopala Jan Mlakar in Erik Janža, ki sta zadušila dansko desno stran napada, zato so bili gostje prisiljeni več napadati po svoji levi strani. Tam so precej večkrat v nadaljevanju ogrožali virozna Žana Karničnika in Petra Stojanovića. Ritem slovenskemu branjenju pri začetku danskih napadov sta dajala napadalca Andraž Šporar in Benjamin Šeško.

Radečan je nenehno iskal prostor za vtekanje po globinski podaji, se dobro kosal z danskimi robustneži iz obrambe, bil pa je zelo koristen tudi v obrambi. "195 centimetrov in takšna eleganca na igrišču. Pri Salzburgu so ga res dobro izoblikovali, v Leipzigu ga bodo še izbrusili. Vidi se, da je del t. i. Red Bullove akademije. Tudi Poulsen, ki je 10 let v Leipzigu, je po prihodu v igro veliko pomagal v obrambi. Šeško je tako nogometno inteligenten, da mu včasih soigralci niti ne sledijo. Žal mi je za nekaj podaj, ko je Šeško že vtekel, pa ni dobil žoge. Na klubski ravni takšne žoge romajo v njegove noge, to so klubski avtomatizmi. Moramo pa se zavedati, da je z glavo izbil najmanj deset žog po danskih predložkih v kazenski prostor. Za slovensko reprezentanco je postal nenadomestljiv," je o slovenskem dragulju razmišljal Marko Cirman.

V drugem delu tokratne epizode tudi o točkovnem vrtiljaku v skupini H. Slovenija na četrtem mestu za Finsko in Kazahstanom zaostaja za dve točki in si točkovno bero deli z Dansko. Slovenci bodo v septembrskem delu kvalifikacij gostili Severno Irsko, ki je v ponedeljek presenetljivo doma izgubila s Kazahstanom, in gostovali v San Marinu.

Slovenija je po štirih krogih od desetih v kvalifikacijah s 7 točkami na četrtem mestu skupine H, kjer so pred njo Finska (9), Kazahstan (9) in Danska (7). Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je po štirih krogih od desetih v kvalifikacijah s 7 točkami na četrtem mestu skupine H, kjer so pred njo Finska (9), Kazahstan (9) in Danska (7). Foto: www.alesfevzer.com