Veliko veselje nogometašev Athletica po magičnem večeru na San Mamesu. Foto: Reuters
Veliko veselje nogometašev Athletica po magičnem večeru na San Mamesu. Foto: Reuters

37.287 gledalcev je pripravilo sijajno vzdušje v Bilbau, kjer so se gostitelji oddolžili Barceloni za poraz v lanskem finalu. Katalonci so bili v Sevilli boljši kar s 4:0. V tej sezoni jim ni gre prav nič po načrtu. Izpadli so iz Lige prvakov, v tednu dni pa še iz superpokala in kraljevega pokala. V prvenstvu zaostajajo ogromnih 17 točk za madridskim Realom. Ostane le še Evropska liga, kjer jih v šestnajstini finala čaka Napoli.

Iker Muniain je snajsko odprl tekmo in jo tudi odločil z bele točke v podaljšku. Foto: Reuters
Iker Muniain je snajsko odprl tekmo in jo tudi odločil z bele točke v podaljšku. Foto: Reuters

Sanjski start gostiteljev
Bilbao je povedel že v 2. minuti, ko je Nico Williams z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je Iker Muniain spretno poslal žogo prek Marca Andreja ter Stegna v mrežo.
V 20. minuti je izenačil Ferran Torres. S 14 metrov z leve strani je poslal žogo pod prečko. To je bil njegov prvi zadetek za Barcelono, potem ko je sezono začel pri Manchester Cityja.

Martinez izkoristil neodločnost Piqueja
V drugem polčasu so imeli Baski precej več priložnosti. V 85. minuti je Inaki Williams zadel prečko. Minuto zatem je Alex Berenguer po podaji s prostega strela streljal z glavo, ter Stegen je žogo odbil, a se je odbila proti golovi črti. Gerard Pique je bil premalo odločen in Inigo Martinez jo je z drsečim štartom potisnil prek golove črte.

Ferran Torres je dosegel prvi zadetek v dresu Barcelone. Foto: Reuters
Ferran Torres je dosegel prvi zadetek v dresu Barcelone. Foto: Reuters

Pedri izsilil podaljšek
V 89. minuti je Berenguer zatresel mrežo, a je bil v prepovedanem položaju. Na tribunah so navijači Bilbaa že rajali, a Pedri je imel drugačne načrte. V 93. minuti je z drsečim štartom pospravil žogo v mrežo, potem ko je veteran Dani Alves s škarjicami poslal pred vrata.

Muniain odločil z bele točke
Na vrsti je bil podaljšek. V 105. minuti je Nico Williams z desne strani podal pred vrata, Jordi Alba je preprečil predložek, žoga pa ga je zadela v roko. Sodnik Jose Luis Munuera Montero je najprej pokazal, da se igra nadaljuje, a ga je videosodnik opozoril, da si mora še enkrat ogledati posnetek ob stranski črti. Odločil se je za najstrožjo kazen. Muniain je poslal ter Stegna v napačno smer za novo vodstvo Bilbaa.

V drugem delu podaljška je Barca skušala s pritiskom, a ni imela več energije. Gostitelji so zdržali in se veselili prestižne zmage.

David Alaba in Eden Hazard sta zrežirala odločilno akcijo v 115. minuti. Foto: Reuters
David Alaba in Eden Hazard sta zrežirala odločilno akcijo v 115. minuti. Foto: Reuters

Elche blizu velikega presenečenja
Zelo blizu izpada je bil tudi madridski Real. Elche je po podaljšku izgubil z 1:2. V rednem delu sta mreži mirovali. Najlepšo priložnost so imeli gostitelji že v 10. minuti, ko je napadalec Guido Carrillo iz bližine zadel prečko.

V 102. minuti je Tete Morente ušel Marcelu in krenil sam proti vratom. Brazilec ga je podrl in sodnik Jorge Figueroa Vazquez mu je pokazal rdeči karton. Prosti strel z 20 metrov je izvedel Gonzalo Vedru. Zadel je živi zid, odbito žogo pa je znova poslal proti vratom, zadela je Danija Ceballosa, spremenila smer in končala v mrežo.

Navijači na stadionu Manuel Martinez Valero so bili evforični. Po 105 minutah so bili njihovi ljubljenci na pragu velikega presenečenja, imeli pa so tudi igralca več.

Gonzalo Verdu je v drugem poskusu zadel za vodstvo Elcheja. Foto: Reuters
Gonzalo Verdu je v drugem poskusu zadel za vodstvo Elcheja. Foto: Reuters

Isco izenačil z igralcem manj
Kraljevi klub je z igralcem manj prikazal najboljšo igro. V 108. minuti je Ceballos streljal s 14 metrov, žogo pa je pred vrati Isco spretno preusmeril v mrežo. Izognil se je prepovedanemu položaju in izid je bil izenačen.

Hazard preprečil enajstmetrovke
Gostitelji so le še čakali na streljanje enajstmetrovk. Eden Hazard, ki je v 90. minuti zamenjal Rodryga, je po lepi podaji Davida Alabe ušel po levi strani. Axel Werner je zapustil vrata, a ga je Belgijec preigral in poslal žogo v prazno mrežo.

V 120. minuti je Fidel iz bližine stresel prečko. Če bi zadel, ne bi uspel izenačiti, saj je pred tem Verdu podrl Lucasa Vazqueza in sodnik je zapiskal prosti strel za Real. Obe ekipi sta končali z deseterico, saj je Pere Milla v 122. minuti prejel drugi rumeni karton.


Španski kraljevi pokal, osmina finala:
Elche - REAL MADRID * 1:2 (0:0)
Verdu 103.; Isco 108., Hazard 115.
RK: Milla 122.; Marcelo 102.

Elche: Werner, Palacios, Okeh (87./Verdu), Gonzalez, Mojica, Josan (66./Tete Morente), Raul Guti, Gumbau, Fidel, Lucas Perez (79./Milla), Carrillo (95./Friaza Perez).

Real Madrid: Lunin, Vazquez, Nacho, Alaba, Marcelo, Fede Valverde (72./Modrić), Camavinga (72./Casemiro), Kroos (90./Ceballos), Rodrygo (90./Hazard), Jović (79./Isco), Vinicius Junior (118./Mendy).

Sodnik: Jorge Figueroa Vazquez


ATHLETIC BILBAO - Barcelona * 3:2 (2:2, 1:1)
Muniain 2., 105./11-m, I. Martinez 86.; Ferran Torres 20., Pedri 93.
* - po podaljšku

Athletic Bilbao: Agirrezabala, de Marcos (105./Inigo Lekue), Dani Vivian, Inigo Martinez, Yuri Berchiche (90./Balenziaga), N. Williams (110./Zarraga), Dani Garcia, Vesga (117./Nolaskoain), Muniain, Sancet (52./Inaki Williams), Raul Garcia (79./Berrenguer).

Barcelona: ter Stegen, Dani Alves, Araujo, Pique, Jordi Alba, Pedri (108./Braithwaite), Busquets, Gavi (61./F. de Jong), Ferran Torres, Jutgla (61./Fati; 96./Dest), Abde (46./Nico Gonzalez).

Sodnik: Jose Luis Munuera Montero


Odigrano do sobote do srede:
MALLORCA - Espanyol 2:1 (1:0)
Kubo 32., Prats 60.; Puado 62.
RK: Pedrosa 97./Espanyol

Girona - RAYO VALLECANO 1:2 (1:1)
Bernardo 26.; Guardiola 45., 48.
RK: Martinez 98./Girona

Sporting Gijon - CADIZ * 2:4 (0:0)
* - po 11-metrovkah

BETIS - Sevilla 2:1 (1:1)
Fekir 39., Canales 73.; Gomez 35.

Baleares - VALENCIA 0:1 (0:1)
Sousa 1.

REAL SOCIEDAD - Atletico Madrid 2:0 (1:0)
Januzaj 33., Sorloth 47.
Oblak je branil vso tekmo za Atletico.