Fotografija Seppa Blatterja, ki je nastala danes na sedežu Fife, pove marsikaj o tem, v kakšnem stanju je dolgoletni prvi mož svetovnega nogometa. Foto: Reuters
Fotografija Seppa Blatterja, ki je nastala danes na sedežu Fife, pove marsikaj o tem, v kakšnem stanju je dolgoletni prvi mož svetovnega nogometa. Foto: Reuters

Vrnil se bom.

Sepp Blatter
Konec nekega obdobja: najmočnejši figuri v nogometu Sepp Blatter in Michel Platini se poslavljata. Foto: EPA
Etična komisija Fife izključila Blatterja in Platinija

Fifa je potrdila, da se kazen nanaša na plačilo dveh milijonov švicarskih frankov, ki jih je Blatter februarja 2011 nakazal na bančni račun Platinija.
"Blatter je kot predsednik Fife odobril plačilo Platiniju, ki nima pravne osnove. Ne v pisni izjavi ne na zaslišanju Blatterju ni uspelo pokazati pravne podlage za to plačilo. Njegova izjava o ustnem dogovoru ni bila prepričljiva, zato jo je komisija zavrnila," so zapisali pri Fifi.

Poleg prepovedi delovanja sta oba kaznovana tudi z denarno kaznijo. Blatter bo moral plačati 50.000 švicarskih frankov, Platini pa 80.000 švicarskih frankov.

Tako Blatter kot Platini "nista pokazala zavezanosti k etičnem odnosu, nista spoštovala vseh zakonov in pravil, prav tako pa Fifinega regulatorskega sistema".

Blatter in Platini sta bila 8. oktobra suspendirana za 90 dni zaradi že omenjenega plačila za Platinijevo svetovalno delo za Fifo med letoma 1998 in 2002. Oba sta zanikala kakršno koli krivdo. Priznala sta, da za svetovalno delo ni obstajala nobena pisna pogodba, temveč le "gentlemanski dogovor". Še vedno pa ostaja neznanka, zakaj je Platini denar prejel šele devet let po končanem delu, torej v obdobju, ko je Blatter iskal podporo za četrti predsedniški mandat pri krovni nogometni organizaciji. Takrat se je soočil z resnim tekmecem, Mohamedom bin Hammamom iz Katarja.

Blatter: Sem žoga za brcanje
Blatter se je odzval na novinarski konferenci le uro po objavi etične komisije. "Žal mi je, da sem še vedno žoga za brcanje. Mislil sem, da sem prepričal komisijo. Po svetovnem prvenstvu leta 1998 je Platini prišel do mene in mi rekel, da bi rad delal za Fifo. Dejal je, da je zelo drag. Rekel sem mu, da mu ne moremo plačati zdaj, da bomo to storili pozneje. Začuden sem, da komisija zanika obstoj tega dogovora. Po Fifinih pravilih so lahko dogovori ustni ali pisni. Boril se bom zase in boril se bom za Fifo. Suspendiran sem za osem let. Zakaj? je ogorčen Blatter.
"S Platinijem sva odgovorila povsem isto na različnih zaslišanjih. Tudi to bi moralo pomagati v tem primeru. Uporabil bom vsa pravna sredstva. Šel bom tudi na švicarska sodišča. Sem državljan Švice. Če si po švicarskih zakonih suspendiran za osem let, moraš narediti res hud prekršek. Tu je šlo le za administrativno proceduro in nima nič opraviti z etiko. Znotraj Fife ljudje ne morejo razumeti, zakaj je bil predsednik suspendiran," je povedal Blatter.
Na vprašanje, ali ga je sram, je odvrnil: "Sram me je, ker komisija ni upoštevala mojih dokazov. Oni ne morejo odločati o predsedniku Fife, to lahko stori le Fifin kongres. Sem človek principov, nikoli nisem vzel denarja, ki mi ni pripada."

Zadnje besede Blatterja ob odhodu iz dvorane so bile: "Vrnil se bom."

79-letni Blatter je Fifo vodil od leta 1998, 60-letni Platini, nekdanji nogometni zvezdnik in predsednik Uefe od leta 2007, pa je bil glavni kandidat za njegovega naslednika na volitvah februarja prihodnje leto.

Vrnil se bom.

Sepp Blatter
Etična komisija Fife izključila Blatterja in Platinija