Josip Iličić se je vrnil v slovensko reprezentanco, v Stožicah je v 48. minuti poskrbel tudi za prvi strel v okvir vrat na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com
Josip Iličić se je vrnil v slovensko reprezentanco, v Stožicah je v 48. minuti poskrbel tudi za prvi strel v okvir vrat na tekmi. Foto: www.alesfevzer.com

Selektor Matjaž Kek je skušal v Stožicah še nadgraditi samozavest pred ključnima tekmama proti Kosovu in Grčiji. Slovenci z igro niso pretirano navdušili, premalo je bilo izdelanih akcij v napadu, veliko je bilo netočnih podaj, šele v drugem polčasu so sprožili prvi strel v okvir vrat.

Slovenci so imeli največ težav pri hitrem prenosu žoge, preveč so igrali v širino, namesto v globino, s čimer so Azerbajdžancem znatno olajšali delo. Ti so imeli vselej čas postaviti obrambo in – še posebej v drugem polčasu – počakati na morebitno priložnost iz protinapada.

SLOVENIJASTATISTIKAAZERBAJDŽAN
0Goli0
5Streli v okvir gola0
3Streli mimo vrat1
7Koti1
12Prekrški17
4Prepovedani položaji1
0Rumeni kartoni2
0Rdeči kartoni0

Slovenci brez strela v okvir vrat
Prvi polčas bil bolj ali manj za pozabo. Nobena od ekip na zelenici ni pokazala veliko. Kar nekaj je bilo sicer samostojnih vložkov in dvobojev na sredini igrišča, a igra v napadu je bila precej bleda. Za odtenek boljši so bili Azerbajdžanci, v napadu so igrali nekoliko agresivnejše, že v 3. minuti bi sicer lahko povedli, ko sta si napako v obrambi privoščila Mario Jurčević in Miha Mevlja, a je Ismajil Ibrahimli z dobrih 12 metrov sprožil čez gol. To je bil pravzaprav edini omembe vreden trenutek prvega dela srečanja, v katerem varovanci Matjaža Keka v okvir vrat nasprotnika niso sprožili enega samega strela.

Malce boljša igra Slovencev
V nadaljevanju se je igra slovenske reprezentance nekoliko popravila, že v 48. minuti je za prvi strel v okvir vrat poskrbel Josip Iličić, ki si je v kazenskem prostoru na desni strani lepo pripravil prostor za strel, ki pa je bil prešibek za vratarja Emila Balajeva. Iličić je bil pravzaprav edini, ki je bil za silo razigran, osem minut pozneje je sprožil še z razdalje po lepem kombiniranju njegovih soigralcev, a je Balajev tudi tokrat mrežo ohranil nedotaknjeno. Po uri igre so gostitelji prestavili v višjo prestavo, z visokim 'presingom' so pritiskali na gostujočo obrambo, ki se je znašla v škripcih, a je zdržala vse nalete.

V končnici najnevarnejši Šporar
Slovenci so ves čas pritiskali na gostujočo obrambo, v 70. minuti bi se jim to skoraj maščevalo, ko je Telur Mutalimov z globinsko podajo lepo našel Vusala Isgandarlija. Vid Belec je bil zbran in je žogo odbil pred azerbajdžanskim rezervistom (akcija je bila sicer prekinjena zaradi prepovedanega položaja). V končnici tekme je gostom največ preglavic povzročal Andraž Šporar, ob izteku rednega dela srečanje je po predložku Damjana Boharja zapretil z glavo, to je bila najlepša priložnost na tekmi.


Izjave po tekmi:

Matjaž Kek, selektor: "Že sam rezultat pove zadosti, preslab prvi polčas, predaleč smo stali in ves čas zamujali. Oni so se zelo kakovostno zaprli in mi nismo imeli rešitev. Še ko smo imeli žogo, smo jo preveč tiščali k Iličiću. V drugem polčasu je bilo več živahnosti, imeli smo več žog, a jih na postavljeno obrambo vseeno nismo izigrali. V drugem polčasu jim nismo pustili blizu, bila je velika razlika v agresivnosti v obeh polčasih. Namenoma sem kombiniral, ta tekma je tudi zaradi tega, da dobiš kakšne odgovore. Jasno pa je, da bo proti Kosovu treba dvigniti raven igre in agresivnost, drugače se nam slabo piše."

Benjamin Verbič, napadalec: "Azerbajdžan se je predstavil kot trd tekmec, kar smo vedeli že pred tekmo, ker imajo tak slog igre. V prvem smo imeli težave s 'presingom', potem smo stopili višje in je bilo težav manj. Škoda za neizkoriščene priložnosti, gremo pa naprej, predvsem drugi polčas je dober pokazatelj pred tekmama Lige narodov."

Kenan Bajrić, branilec: "Trda tekma, takšno smo tudi pričakovali. V prvem polčasu smo se še lovili, nismo šli tako, kot je treba. V drugem pa je šlo bolje. Imeli smo več priložnosti, malo smo jih stisnili, a ni šlo."


Poraz Kosova, zmaga Grčije

Naslednja tekmeca Slovenije bosta Kosovo (15. novembra) in Grčija (18. novembra). Kosovo je na prijateljskem obračunu v gosteh izgubilo z Albanijo (2:1), Grčija pa je na svojem terenu z 2:1 premagala Ciper.

Prijateljska tekma:
SLOVENIJA – AZERBAJDŽAN 0:0

Slovenija: Belec, Skubic, Bajrić, Mevlja, Jurčević, Gnezda Čerin (46./Kouter), Kurtić (83./Bijol), Zajc (66./Bohar), Iličić (66./Vetrih), Lovrić (46./Verbič), Matavž (46./Šporar).

Azerbajdžan: Balajev, Kaliladze (56./Isgandarli), Medvedjev (46./Badalov), B. Husejnov (46./Mamadov), Krivocjuk, Sejdijev, Mustafajev (46./Jamalov), Ibrahimli, Salahli, Emreli (56./Gurbanli), Mutalimov (71./A. Husejnov).

Sodnik: Ferenc Karako (Madžarska)

Iličić in Kek po tekmi z Azerbajdžanom
Analiza tekme Slovenija - Azerbajdžan
Iličić v 48. minuti poskrbel za prvi strel v okvir vrat na tekmi