Slavje nogometašev Fulhama po vnovični vrnitvi v elitni razred angleškega nogometa. Foto: Reuters
Slavje nogometašev Fulhama po vnovični vrnitvi v elitni razred angleškega nogometa. Foto: Reuters

Ligaša iz zahodnega Londona, ki ju loči le 6,5 kilometra, sta se za vstop v najvišji rang najdražje lige na svetu spopadla v torek zvečer. Po podaljšku je z 2:1 slavil Fulham, ki si je z napredovanjem prislužil 150 milijonov evrov. Toliko bo namreč v prihodnjih treh letih pretežno z naslova televizijskih pravic dobila ekipa nekdanjega vezista Fulhama Scotta Parkerja, ki se je po enem letu spet uvrstila v Premier ligo.

Trenutek, ko je padel prvi gol na tekmi. Foto: Reuters
Trenutek, ko je padel prvi gol na tekmi. Foto: Reuters

Bizaren gol tlakoval pot v raj
Nepričakovan junak je bil levi bočni branilec Joe Bryan, ki je dosegel oba gola in se vpisal med strelce prvič v sezoni. Še posebej bizaren je bil prvi v 105. minuti s prostega strela. Vsi so pričakovali, da bo z več kot 30 metrov s strani 26-letnik poslal v kazenski strel predložek, a je Bryan streljal na gol in ujel vratarja Davida Raya na napačni nogi.

Bryan je po dvojni podaji s prvim strelcem Fulhama in lige Aleksandrom Mitrovićem (26 golov) zabil še v 117. minuti. Poraz je v tretji minuti sodnikovega podaljška ublažil Henrik Dalsgaard.

Fulham je bil pred začetkom sezone med favoriti za napredovanje, a sta si neposreden vstop v Premier ligo neposredno zagotovila Leeds Marcela Bielse in West Bromwich, ki ga je vodil nekdanji hrvaški selektor Slaven Bilić. Fulham je v kvalifikacijah najprej v dveh tekmah premagal Cardiff, nato pa v tekmi na vse ali nič še Brentford.

Varovancem Thomasa Franka dobrega dela v zadnjih tednih ni uspelo nadgraditi s prebojem v prvo ligo. Foto: Reuters
Varovancem Thomasa Franka dobrega dela v zadnjih tednih ni uspelo nadgraditi s prebojem v prvo ligo. Foto: Reuters

Brentford zapravil priložnost že v ligaškem delu
Zgodba Brentforda že vrsto let pleni ogromno pozornosti. Varovanci Thomasa Franka so v izjemnem pokoronskem obdobju, ko so zmagali osemkrat zapored, sami odločali o svoji usodi. V zadnjih dveh krogih bi za neposredno napredovanje potrebovali štiri točke, vendar so izgubili tako proti Stoku kot proti Barnsleyju, ekipama iz spodnjega dela lestvice.

Neslavni rekord – devetič neuspešni v kvalifikacijah
Za najboljši napad lige (80 golov) je bil neuspešen tudi popravni izpit in Brentford je v kvalifikacijah za Premier ligo izgubil že četrtič. Na tekmi za napredovanje jim je spodrsnilo devetič, kar je nov angleški rekord. Nazadnje so v elitni ligi igrali pred 74 leti.

V petih letih tudi do 300 milijonov evrov
Če bi se Brentfordu uspelo uvrstiti v Premier ligo, bi dobil še več denarja kot Fulham, ki je "helikopterski denar" vlekel še po lanskem izpadu. Finančni strokovnjaki so izračunali, da bi Brentford ob napredovanju v naslednjih treh letih prejel 177 milijonov evrov, če ne bi izpadel že po prvi sezoni. Finančni učinki bi lahko v naslednjih petih letih narasli skoraj na 300 milijonov evrov.

Fulham se po letu vrača med elito. Foto: Reuters
Fulham se po letu vrača med elito. Foto: Reuters

Poklicni stavec oživil klub iz mladosti
Brentford je še konec prejšnjega desetletja životaril med drugo in četrto ligo ter se boril s finančnimi težavami. Medtem je njihov zdajšnji lastnik Matthew Benham gradil svoj imperij. Na Oxfordu diplomirani fizik je razvil lasten model za športne stave, kar mu je prineslo ogromno denarja. Ko je prenehal s stavami, je ustanovil spletni servis Smartodds, ki je ljubiteljem športa omogočil analitičen vpogled v stave.

Igralce novači na podlagi moderne analitike
Podobno analitiko je uvedel tudi po prevzemu Brentforda, kluba, za katerega je navijal od zgodnje mladosti. Igralcev ni novačil po goli statistiki nastopov in golov, ampak je analiziral, iz koliko priložnosti so zabili gol, kako ekipa igra, dokler so nogometaši na zelenici ... Z namenom racionalizacije je ukinil mladinsko šolo in v klub pripeljal igralce na podlagi svoje metodologije. Leta 2014 je kupil tudi danski Midtjylland, ki mu služi kot nekakšen inkubator za Brentford.

Model se je izkazal za uspešnega. Brentford je igral najlepši in najučinkovitejši nogomet v ligi, za Leedsom je imel drugo najboljšo obrambo. Vse je teklo kot po maslu, navijači so julija že pripravljali veliko slavje in se veselili premier lige na sveže zgrajenem stadionu, a se je spet zataknilo na zadnji stopnički. Do naslednjega poskusa ...