Odnos med Josejem Mourinhom in Pepom Guardiolo je bil zadnja leta izrazito hladen. Foto: EPA
Odnos med Josejem Mourinhom in Pepom Guardiolo je bil zadnja leta izrazito hladen. Foto: EPA
Inter Barcelona
Začelo se je precej mirno, 16. 9. 2009, ko sta se Inter (Mourinho) in Barcelona (Guardiola) pomerila v Milanu, tekma se je končala brez zadetkov. Foto: EPA
Jose Mourinho
V Madridu se je pogosto zapletel v besedne obračune s sodniki. Foto: EPA
Wayne Rooney
Na mestnih derbijih je največ golov dosegel Wayne Rooney. Enega od 11 je takole dosegel 12. 2. 2011. Foto: EPA
Sergio Aguero in Fernandinho
Pri sinjemodrih je v trenutnem kadru najbolj plodovit Sergio Agüero (osem zadetkov), a Argentinec na derbiju zaradi kazni ne sme igrati. Foto: Reuters
Chelsea Bayern
Mourinho in Guardiola sta se zadnjič srečala leta 2013, ko je Bayern (Guardiola) v evropskem superpokalu po streljanju 11-metrovk premagal Chelsea (Mourinho). Foto: EPA

precej oči bo ta konec tedni uprtih v Premier ligo.

V soboto ob 13.30 se bosta namreč na derbiju 4. kroga elitnega angleškega prvenstva pomerila Manchester United in Manchester City. Tradicija tega obračuna je izjemno bogata, saj sta se kluba iz Manchestra prvič med seboj pomerila že daljnega leta 1891 v FA-pokalu (rdeči vragi so slavili s 5:1), a tokratni derbi ima še večjo težo, saj bo šlo za prvi obračun, odkar ekipi vodita Jose Mourinho in Pep Guardiola.

Garancija za lovorike
Gre za trenerja, ki sta morda še najbolj pustila pečat na evropskem klubskem nogometu v tem stoletju. Oba imata dva naslova v Ligi prvakov, Portugalec ima osem naslovov državnega prvaka, Španec pa šest. A to so zgolj številke, še bolj je pomembno dejstvo, kako sta spremenila nogomet.

Odnos spletla v Barceloni
Nekoč sta si bila Mourinho in Guardiola zelo blizu, nekateri govorijo celo o prijateljstvu, danes pa sta sinonim športnega rivalstva. Knjiga njunih odnosov je najbolj debelo popisana v Španiji. Vse se je začelo v Barceloni, kjer je Guardiola igral dobro desetletje (1990-2001), osem let starejši Mourinho pa je bil pomočnik trenerja (1996-2000). Portugalec je že takrat slovel kot dober taktik, zato je veliko polagal v odnos z enim od ključnih igralcev v začetni enajsterici Barcelone.

Leta 2008 boleč udarec za Mourinha
Ko je Mourihno leta 2000 zapustil Barcelono in začel tlakovati samostojno kariero, se je poslovil z besedami, da se bo v klub zagotovo vrnil. Oba moža sta v tem času ostala v občasnih stikih. Eden od ključnih trenutkov njunega dokončnega razhoda je bilo leto 2008, ko je bilo jasno, da se v Barceloni končuje obdobje Franka Rijkaarda. Takrat je bil Mourinho po prvem slovesu od Chelseaja že nekaj časa brez dela in je tiho računal, da je zdaj prišel trenutek za napovedano vrnitev. V Lizboni je bil pogovor za službo s podpredsednikom Marcom Inglo. A vodstvo kluba se je odločilo (tudi po pogovorih s svetovalcem in klubsko legendo Johanom Cruyffom), da priložnost ponudi Guardioli, ki je leto prej blestel na klopi Barcelone B. Udarec, ki ga Mourinho ni nikoli prebolel.

Živce izgubil tudi pregovorno mirni Guardiola
Ko sta bila nasprotnika v Španiji, je že tako ali tako vroče rivalstvo med Realom in Barcelono dobilo novo razsežnost. Številni besedni obračuni, v katerih je seveda prednjačil Mourinho, so polnili medije, komentatorji so se razpisali, navijači so pobirali vsako novico. Ognjevita strast se je prenesla tudi na igrišča, kjer so pogosto padali rdeči kartoni. Še tako mirni Guardiola je aprila 2011 izgubil živce in na tiskovni konferenci pred polfinalom Lige prvakov zbrane novinarje na Santiagu Bernabeuu presenetil: "V tej sobi je on je*eni car. Tu je on je*eni car in ne morem tekmovati z njim. Če Barcelona želi tekmovati na tak način, morda potrebuje novega trenerja."

Potreboval leto premora
Guardiola je na zelenici dobil večino bitk, a krogi blizu mlajšega trenerja so španskim medijem večkrat zaupali, da so bile ravno naporne psihične bitke krive, da se je Guardiola leta 2012 odločil, da potrebuje leto dni premora, v katerem napolni baterije.

Tri tekme, trikrat po tri točke
Oba sta stare/nove izzive našla v Chelseaju in Bayernu, zdaj ju je usoda spet združila v Manchestru. Oba sta sezono začela s popolnim izkupičkom 9 točk, City se je rutinirano in suvereno uvrstil v Ligo prvakov, United pa je osvojil superpokal. Zdaj je čas, da se srečata prvič na tekmi angleškega prvenstva.

Ljubljena, a odločna
Hitro sta prinesla pričakovani uspeh, pri čemer na eni strani znata mojstrsko brenkati na strune (številni igralci obeh klubov hvalijo motivacijske prijeme), na drugi strani znata odločno in brezkompromisno odstraniti struno, ki ni v sozvočju z njunima harmonijama (Bastian Schweinsteiger; Joe Hart, Samir Nasri). Pred prihodom na Otok sta oba obljubljala, da na tem odru ne bosta uprizarjala tako vročega (in glasnega) rivalstva in da bo glavna vloga pripadla nogometu. Prva priložnost za uresničitev tega bo na voljo že to soboto ...

Angleško prvenstvo, 4. krog

Sobota ob 13.30:
MAN. UNITED - MAN. CITY

Ob 16.00:
BOURNEMOUTH - WEST BROMWICH
ARSENAL - SOUTHAMPTON
BURNLEY - HULL CITY
MIDDLESBROUGH - CRYSTAL PALACE
STOKE CITY - TOTTENHAM
WEST HAM - WATFORD

Ob 18.30:
LIVERPOOL - LEICESTER

Nedelja ob 17.00:
SWANSEA - CHELSEA

Ponedeljek ob 21.00:
SUNDERLAND - EVERTON

Lestvica                             
MANCHESTER CITY      3  3 0 0  9:3  9
CHELSEA              3  3 0 0  7:2  9
MANCHESTER UNITED    3  3 0 0  6:1  9
EVERTON              3  2 1 0  4:2  7
HULL CITY            3  2 0 1  4:2  6
MIDDLESBROUGH        3  1 2 0  3:2  5
TOTTENHAM            3  1 2 0  3:2  5
ARSENAL              3  1 1 1  6:5  4
LEICESTER            3  1 1 1  3:3  4
WEST BROMWICH        3  1 1 1  2:2  4
LIVERPOOL            3  1 1 1  5:6  4
WEST HAM             3  1 0 2  3:5  3
BURNLEY              3  1 0 2  2:4  3
SWANSEA              3  1 0 2  2:4  3
SOUTHAMPTON          3  0 2 1  2:4  2
SUNDERLAND           3  0 1 2  3:5  1
CRYSTAL PALACE       3  0 1 2  1:3  1
WATFORD              3  0 1 2  3:6  1
BOURNEMOUTH          3  0 1 2  2:5  1
STOKE CITY           3  0 1 2  2:6  1